Evet, hedef tutturuldu. Ama, konulan hedefin gerçeklerin çok uzağında kalması açısından tutturuldu.

2012 yılında dijital takograf üretimi ile ilgili olarak çıkan haberler özet olarak aşağıdaki gibi idi;

ASELSAN, takograf üretecek 1 milyar avro Türkiye'de kalacak.

Dünyada sadece 4 ülke tarafından üretilebilen dijital takograf cihazı, TOBB iştiraki TOBB UND Lojistik Yatırım AŞ, Türktrust ve ASELSAN arasında imzalanan işbirliği sözleşmesi ile Türkiye'de de üretilecek. ASELSAN tarafından üretilecek dijital takograflar, Türkiye'nin 1 milyar avrosunun da yurt içinde kalmasını sağlayacak.

''Sayısal Takograf Cihazı Projesi'' imza töreni, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baykul, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın ile TürkTrust Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Demirezen'in katılımıyla gerçekleştirildi.
TOBB UND Lojistik Yatırım AŞ ve ASELSAN arasında imzalanan işbirliği sözleşmesi ile Türkiye'de ilk dijital takografın önümüzdeki yıl üretilmesi hedefleniyor.


Türk malı dijital takograf, başta AB olmak üzere, AETR'ye taraf olan 46 ülkeye TOBB UND Lojistik Yatırım AŞ tarafından kurulacak olan satış ve servis ağı üzerinden ihraç edilecek.

Daha sonra, TOBB UND A.Ş. ortaklıktan çekildi, Aselsan yolu yalnız devam etti. Pars-Arge şirketi, ikinci üretici olarak dijital takograf üretmeye başladı. İlk takograflar 2016 yılında pazara verildi. Bugüne kadar her iki marka tarafından pazara sunulan takograf sayısının 100.000 adetin altında olduğu değerlendirilmektedir. Maalesef , yerli takogrfaflarda  arıza nedeni ile geri dönüş oranının, ithal takograflara göre oldukça yüksek gerçekleştiği bilinmektedir.

100.000  dijital takograf üretildiğini ve hepsinin kullanımda olduğunu varsayarsak ve herbir dijital takografın fiyatının 350 EUR olduğunu (İthalat fiyatı) kabul edersek, sağlanan döviz tasarrufu 35 Milyon EUR’dur. Ayrıca, her iki markanın da herhangi bir ihracatı olmamıştır. Aksine, 2016 yılından bugüne kadar Türkiye’de  satılan ithal dijital takograf sayısının 500.000 adetten fazla olduğu değerlendirilebilir. 

Türkiye için iki dijital takograf üreticisi fazladır. 51 AB ve AETR ülkesine yönelik üretim yapan üç yabancı takograf üreticisi vardır; Continental VDO, Stoneridge ve İntellic (2022 yılında ZF tarafından satın alınmıştır). Türkiye için, tek üretici desteklenmeli ve gerçekten iyi  bir ürün çıkararak, haberde belirtildiği gibi 51 ülkeye satılabilmeliydi. Haberde belirtilen hedeflerin çok gerisinde kalındığı çok açık, başka bir soru da devlet bu üreticilere ne kadar destek sağladı?  Alınan sonuç, bu desteklerin karşılığını verebildi mi?

Umarım, her iki üretici de, 2026 veya 2028 de kullanmaya başlayacağımız  2 nci nesil dijital takografı  üretebilirler. ASELSAN yapabilir ancak, PARS- ARGE nin başarabileceğini sanmıyorum. Bu konuda yanılmayı çok isterim.