HİB tarafından 27-28 Ağustos tarihleri arasında Sapanca'da yapılan Hizmeti İhracatçıları Sinerji ve İş Birliği Çalıştayı'na katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bu yıl hedeflenen 250 milyar dolarlık ihracat hedefi için altyapıyı daha da geliştirmeleri gerektiğini O yüzden önümüzdeki 30 yıllık planı da yaptıklarını söyledi.
Ulaştırmaya yapılan yatırımlar hakkında bilgiler veren Bakan Karaismailoğlu, yapılan yatırımların 2036 yılından sonra gelirg itermeye başlayacağını aktararak, "2036'lara geldiğimizde hiçbir projeye destek vermediğimiz gibi sözleşmesi biten projeleri yeniden gelir akışlı finansal yönetime dönüştürdüğümüzde artık bu projelerden topladığımız gelirlerle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı; Türkiye'nin en büyük yatırımcı bakanlığına, ürettiği projelerden kendi gelirini, bütçesini oluşturan bakanlığa düşünüyor” dedi.
Bakan Karaismailoğlu, 2053 yılına geldiğinde 197,9 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını aktararak, "Buradan da milli gelire 1 trilyon dolarlık katkı sağlayacağız. Üretime 2 trilyon dolarlık katkı sağlayacağız. İstihdama da 28 milyon kişi katkı sağlayacağız. Elektrikli araçlar için uygun altyapıları tamamlayacağız. Yüksek hızlı tren ve hızlı trene ulaşmış il sayımızı 8'den 52'ye çıkaracağız. Hava yolundaki yıllık yolcu sayımızı 210 milyondan 344 milyona yükselteceğiz. Yıllık demir yolu yük taşımasını 38 milyon tondan 448 milyon tona çıkaracağız. Yani sizler için ulaşımda hiçbir sıkıntı yok. Ulaştırma altyapısı hazır. Siz yeter ki üreteceksiniz, ihracat yapacaksınız, biz de sizin önünüzdeki bütün tıkanıklığı ortadan kaldıracağız. O yüzden ulaştırmayla ilgili hiçbir derdiniz yok." ifadelerini kullandı.
Çalıştayın sonunda sonuç raporunda lojistik ve taşımacılık sektörüyle ilgili tespitler ve öneriler de yer aldı. Türkiye ve Avrupa Birliği arasında bir Transit Geçiş Anlaşması’nın imzalanması, kotaların mümkünse kaldırılması, sınır uygulamalarındaki ayrımcılığın kaldırılması sonuç raporunda yer alırken, diğer sektörle birlikte yapılacak iş birliği ile sektörde staj imkanı, gümrük kapılarında yaşanan sorunların çözümü, hava, kara, deniz taşımacılığı ve liman işletmeciliği arasında iş birliğinin geliştirilmesi maddeleri de raporda yer aldı. Ayrıca kalifiye personel ihtiyacı, kollektif bir tanıtım ve pazarlama sistemi ihtiyacı gibi konular da ortak sorunlar olarak raporda yer buldu.