Ağır Vasıta Treyler ve Üstyapı Zirvesi, ticari araç üretimi hakkında yapılan panelle devam ediyor.

Günün ikinci panelinde konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir yaptığı değerlendirmede içinde bulunulan dönemin yıkıcı bir rekabet ortamında sürdüğünü belirterek verimlilik ve etkinliğin en önemli kavramlar olarak öne çıktığını söyledi.

TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş, TSE olarak ülkenin tek yetkili standardizasyon kuruluşu olduğunu söyleyerek, uygunluk değerlendirme faaliyetinin önemine vurgu yaptı. Kırbaş, “Yeni bir yapılanmaya gittik. TSE Uygunluk Değerlendirme Faaliyetlerinde elimizden gelen bütün iyileştirme çalışmalarını yapmaya çalışıyoruz. ATP ve ADR için yetkilendirilmiş bur kuruluşuz. Sizlerden gelen geri beslemelerle hizmet kalitemizi iyileştirmeye çalışıyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı için bu sene eğitim zincirlerimiz olacak." diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Mesut Düzgün, Türk mühendislerinin yurtdışında çok fazla kabul ve rağbet gördüğünü belirterek, "Kamu ve üniversiteler arasında iş birliğinin geliştirilmesi için yoğun çalışmalar yapılıyor. Geliştirilecek en küçük bir know how o firmaları çok yukarılara taşıyabiliyor. Bilgili çalışanlar en büyük kaynaktır. Endüstrideki insan kaynağı için üniversitelerle iş birliği içinde bulunması gerekiyor. Geliştirilecek yeni projeler için endüstri-üniversite iş birliğinin geliştirilmesi gerekiyor." dedi.

ASO Ankara Model Fabrika Direktörü Ufuk Kaya, rekabetçi olmanın en önemli yolunun maliyetleri düşermek olduğunu belirterek, bunun için yaptıkları süreç planlamalarının detaylarını paylaştı. Kaya, "Yalın üretim kurallarını her bir aşamaya göre gerçekleştiriyoruz. Maliyetleri düşürürseniz malınızı dünyanın her yerine satabilirsiniz" dedi.

MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır, Türkiye Makine Federasyonu hakkında bilgi verdi. Bakır, "Türkiye ticaritinde söz sahibi olan ülkeler aynı zamanda en büyük makine ihracatçıları.  İztanbul, Ankara, Konya, İzmur, Bursa makine ihracatında önde gelen illerimiz" dedi.