Renault Trucks Dünya Başkanı Bruno Blin, tüm Avrupa’da eş zamanlı online gerçekleştirdiği basın toplantısıyla geçtiğimiz yılın değerlendirmesini yaptı. Türk basın mensupları basın toplantısını Renault Trucks Türkiye’nin İstanbul’daki merkezinden takip etti.

SATIŞLARINI YÜZDE 10 ARTIRDI 55 BİN KAMYON SATTI

Renault Trucks’ın Lion’daki merkezinde konuşan Bruno Blin, 2018 yılı rakamlarından memnun olduğunu söyleyerek sözlerine başladı ve 2016 yılında uygulamaya başladıkları stratejinin sonuçlarını görmeye başladıklarını aktardı. 2018 yılında 55 bin araç sattıklarını ve bir önceki yıla oranla yüzde 10’luk artış sağladıklarını söyledi.

Bilin, hafif ticari araçlarda yüzde 15’lik artış sağladıklarını aktardıktan sonra, “Hafif ticari araçları ileride daha fazla geliştirmek istiyoruz” dedi.

Bilin, “100’den fazla ülkede faaliyetimiz var, 1400’ün üzerinde noktada hizmet veriyoruz. Avrupa’ya baktığımızda 16 ton üzeri araçlarda yüzde 4,2 büyürken biz 6,7’lik büyüme elde ettik. Pazar payımızı yüzde 0,7 artırdık” şeklinde konuştu.

AVRUPA DIŞINDAKİ SATIŞLAR 4 BİN 400 ADET OLDU

Uluslararası pazarın önemli olduğunu aktaran Bilin, Avrupa dışındaki satışlarda 4 bin 400 adede ulaştıkları bilgisini verdi.

BILIN, TÜRKEYİ BAŞARISINI ÖVDÜ

Bazı pazarların büyüdüğünü bazı pazarların ise küçüldüğünü anlatan Bilin, Türkiye örneğini vererek, “Türkiye’de pazarda bir düşüş yaşandı ancak biz yüzde 3.7 olan payımızı 5,7’ye çıkardık. Yanı satış hacmi azalmış olmasına rağmen istikrarlı bir döneme geçtiğimizi söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

CEZAYİR’DE FABRİKAMIZI DEVREYE ALDIK

“Şu anda Cezayir’de fabrikada ilk araçlarımızı üretmeye başladık” diyen Bilin, şöyle konuştu: “Fabrikanın kapasitesi 2 bin araç. Özellikle yerel pazara üretim yapıyoruz. Bu adımı atmaktan gurur duyuyoruz.”

İKİNCİ EL FABRİKASI ÜRETİE BAŞLADI

İkinci el araçları dönüştüren yeni fabrikaları hakkında da konuşan Bilin, “2018 yılında bir çok girişim başlattık ve ikinci elde başarı elde etmeye başladık. İkinci el kamyon ve çekici fabrikamızda bu araçları farklı cihazlara dönüştürüyoruz. Burada ürettiğimiz araçlarımızı 400 adetten fazla sattık. Damperli kamyonları da üretip satacağız. İkinci el kamyon ve çekicilerde yüzde 20 artış oldu ve 8 bin 500 araç sattık” dedi.

Renault Trucks’ın hizmetleri ve gelecekte yapacakları çalışmalar hakkında da bilgiler veren Bilin özetle şunları söyledi:

SERVİS KONTRATLARI ARTTI

Servis kontratlarında yüzde 6 artış sağladık. Satış sonrası hizmetler müşterilerimiz için çok önemli. Amacımız müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak ve performanslarını artırmaktır. Yedek parçada yüzde 5’lik artış oldu. Bakım sözleşmesi penetrasyonlarımızda 5 puanlık artış oldu. Müşterilerimiz bu sözleşmelerin ne kadar değerli olduğunu görmeye başladılar.

EMİSYON HEDEFİNİ TUTTURACAĞIZ

Karbondioksit mevzuatında emisyon değerlerini tutturmak çok önemli. Yeni mevzuat kamyonlar için yüzde 15 azaltma içeriyor. Biz bu hedefi tutturmayı hedefliyoruz ve bunu tutturacağız. 2019 yılında T serisinde yakıt tüketimi yüzde 7 azaldı. Yani yakıt tüketimini azaltarak CO2 üretimini azaltıyoruz. Opitfuel 3 ile yakıt tüketimini yüzde 13 azalttık. Test aşamasında ve çok iyi sonuçlar alıyoruz.

ELEKTRİKLİ KAMYONLARIMIZI TANITACAĞIZ

Elektrikli araçlara yönelik bir trend var bu trend devam edecek. Bu yıl elektrikli araçlarımızın lansmanını yapacağız. Birkaç ay sonra elektrikli araçlarımız yola çıkacak. Elektrikli araçlar konusunda 10 yıllık bir deneyimimiz var ve bu bize avantaj sağlayacak.

ÖNLEYİCİ BAKIM SÖZLEŞMESİ PRATIC DEVREYE GİRECEK

Müşteri bir araç alıyor ve bunun uzun süre sorunsuz kullanmak istiyor. Biz de zaten sistemde 120 bir araç olmasından faydalanıyoruz ve bu verilerden yola çıkarak nasıl bakım yapılması gerektiğini biliyoruz. Artık Pratic adını verdiğimiz bir sözleşmemiz var. Müşterilerimize olası sorunların nerede çıkabileceğini bildireceğiz. Böylece araçların yolda kalması önlenecek ve zaman kazandırılacak.

YENİ AR-GE MERKEZİ İÇİN 33 MİLYON EURO’LUK YATIRIM

AR-GE bizim en temel unsurlarımızdan. Önümüzdeki dönemdeki dönüşüm sürecinde daha fazla teknoloji kullanılacak. 33 milyon Euro’luk bir yatırımla yeni bir bina inşa edeceğiz. Bu bina işbirliği amacına yönelik kullanılacak. Mühendisler tedarikçiler birlikte çalışacak. Fransa’daki 10 büyük Ar-Ge merkezinden biri olacak.

ÖMER BURSALIOĞLU: PAZAR PAYIMIZI ARTIRMAK ÖNEMLİYDİ

Renault Trucks Türkiye Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu Türkiye rakamları hakkında bilgiler verdi. Pazar paylarının 3.7’den 5.7’ye çıkmasının çok önemli olduğunu söyleyen Bursalıoğlu, “Gerçekleşen bu düşük adetler ne ne rakiplerimizi ne de bizi mutlu etti. Toplam talep etki alanımızda olmayan bir konu ancak bizim Pazar payımızdaki yükseliş önemliydi” dedi.

Bayi teşkilatını geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını ve bu dönemi iyi geçirdiklerini anlatan Bursalıoğlu, “Pazar depresif olsa da yeni noktalar açıyoruz. İkinci elde T gamının ikinci el değerini yukarı çekmeye çalışıyoruz ve bunda da başarılıyız. Gelen taleplerin çoğu yenileme talepleri oluyor. İkinci el aracı verip araçlarını yenilemek istiyorlar. Bu yüzden satış kapasitenizin iyi olması gerekiyor. Araçlarınızın burada değerli olması gerekiyor” dedi.

Bursalıoğlu, inşaat ve uluslararası taşımacılıkta yaşanan sorunların pazardaki daralmaya neden olduğunu anlattı.