Potansiyel olarak riskli bir ortamda patlamalara yol açabilecek alev kaynaklarından kaçınmak için, ATEX yönergesi, endüstriyel forkliftleri çalıştırırken güvenlikle ilgili parametrelerin tutarlı bir şekilde izlenmesini gerektiriyor. Linde MH, bu tür verilerin sürekli izlenmesini sağlamak için EX Monitoring Uygulamasını geliştirdi. Güvenlikle ilgili verileri ve hataları görüntüleyerek ve eylem için somut öneriler sunarak maksimum ekipman kullanılabilirliği sağlıyor. EX Monitoring Uygulaması, forklift operatörlerini ve filo yöneticilerini ekipmanı mümkün olduğunca güvenli ve hatasız çalıştırma konusunda destekliyor. Aynı zamanda bakım, teşhis ve onarımı kolaylaştırıyor. Bu, ExProof ekipmanların hassas alanlarda çalışmasını daha da verimli hale getirdiğini dile getiren, ExProof Linde MH Ekipmanlarından Sorumlu Ürün Yöneticisi, Elke Karnarski, “Kimya, ilaç, kozmetik, yiyecek ve içecek endüstrilerinin yanı sıra lojistik gibi birçok sektörde, tehlikeli maddelerin bu tür alanlarda üretilmesi, işlenmesi, taşınması ve depolanması nedeniyle patlamalara karşı savunmasızdır’’ şeklinde konuştu.

Burada, yıkıcı sonuçları olan bir patlamaya neden olabilecek herhangi bir alev kaynağının ortadan kaldırılması esastır. Endüstriyel ekipmanlar 1/21 ve 2/22 ATEX yönergelerine uygun şekilde ExProof haline getirilebilir. Bunlar, örneğin tehlikeli maddelerin açık bir şekilde karıştırıldığı veya başka kaplara aktarıldığı üretim alanlarını ve ayrıca tehlikeli maddelerin kapalı konteynerlerde depolandığı ve taşındığı alanları içerir. Bir kaza veya çarpışma durumunda serbest bırakılabilir. Gazlar veya tozlar ortam havasında oksijenle birleştiğinde, patlayıcı bir atmosfer oluşturabilir. ExProof bir ekipmanda, başta sıcaklık olmak üzere, direnç, voltaj gibi yüzde 50'ye kadar farklı veriyi kapsayan güvenlikle ilgili parametrelerin tutarlı bir şekilde izlenmesinin yanı sıra Ex Monitoring Uygulaması aracılığıyla ekipmanlardaki alev kaynaklarından kaçınılabilir. Bu kaynaklar, elektronik kontrol ünitelerinin ve güç modüllerinin, fren pabuçlarının, manyetik frenlerin ve çekiş motorunun muhafazalarının sıcaklığını da içermektedir. Şimdiye kadar, ekipmanların ekranlarında bir arıza kodu vasıtasıyla operatörü güvenlik açısından kritik hatalar hakkında bilgilendirmek yaygın bir uygulamaydı. Ancak günlük kullanımda arızaların tanımlanması ve ele alınması her zaman gerektiği gibi yapılmayabilir. Bu değişken sonuçlara bakılarak bazen ekipman gereğinden fazla hizmet dışı kalabilmektedir. Genellikle arıza yeterince kontrol edilmeyip, bazen bir servis teknisyeninin ziyareti bile yeterince hazırlık yapılmadığı için verimsiz olabilmektedir.

EX Monitoring Uygulaması neler sağlıyor?

Linde MH’nin EX Monitoring Uygulaması kalıcı bir çözüm sunuyor. ATEX yönergelerinde bulunan 1/21 veya 2/22'deki bölgelerde çalışan operatörlere ve filo yöneticilerine kapsamlı durum izleme verileri sağlıyor. Ex Monitoring Uygulaması, ExProof ekipmanı yerinde kontrol eder ve her özel durumda ne yapılması gerektiğini gösteriyor. Arıza kodunun anlamını açıklar ve hatayı operatörün anlayabileceği şekilde tanımlıyor. Entegre iki aşamalı uyarı sistemi, sonraki adımları basit ve net bir şekilde ortaya koyuyor. Sarı ışık: ekipmanın soğutulması ve bir bakım randevusunun alınması gerektiğini belirtiyor. Işık kırmızıysa, hemen durup bir servis teknisyeni çağırma zamanın geldiğini belirtiyor. İzlenen bileşenlerin ve parametrelerin tüm değerlerini gösteren ayrıntılı tespit işlevi aracılığıyla operatöre ek yardım sağlanıyor. Ex Monitoring Uygulaması, ayrıca arıza kodların geçmişini görüntüler ve gerekli eyleme geçmek için operatöre özel öneriler sunuyor. Böylece, güvenlik açısından kritik bileşenlerin aşınması ve kalan çalışma saatleri ile ilgili tüm ayrıntılar kaydediliyor. Linde MH'nin EX Monitoring Uygulaması bir Linde MH’ye özel bir benzersiz satış önermesi. Hali hazırda bu uygulama beş seri ekipman için mevcut olup, gelecekte tüm ExProof Linde MH endüstriyel ekipman modellerinin bir parçası oluyor.