“COVID-19 Döneminde Ticaretin Sürekliliği” konulu internet panelinin moderatörlüğünü DFDS Kurumsal İletişim Müdürü Özlem Dalga yaparken konuşmacı olarak; UND Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener, Mars Logistics Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan ve TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı yer aldı.

UND Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener, yaptığı açıklamada bu dönemde karayolu taşımacılığının ne kadar önemli olduğunun özellikle Avrupa tarafından çok daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Tır sürücülerinin ve karayolu taşımacılığının kritik rol üstlenebildiğinin ortaya çıktığını belirten Şener, Avrupa ülkelerinin Doğu’daki ülkelere nazaran tedarik zinciri süreçlerini çok daha iyi yönettiği yorumunu yaptı. Şener Doğu’daki ülkelerin ilk refleks olarak sınır kapılarının kapattığını ancak Avrupa’nın yükünü hızla boşalt ve hemen terk diyerek bu dönemde taşımaların devam etmesini sağladığını söyledi.

Türkiye’nin Batı kapılarından yapılan taşıma sayılarını son 5 gününün önceki 5 günden yüzde 65 daha fazla olduğu bilgisini paylaşan Şener, eski rakamlara ulaşıldığı müjdesini verdi. Şener, önemli bir öngörüde bulunarak “Haziran’dan sonra Çin’den siparişlerin Türkiye’ye kayacağı bir dönemi yaşayacağız” dedi.

UND olarak kriz döneminde yaptıklarını anlatan Şener, sürücülerin Türkiye’ye getirilmesi, temassız ticaret ve yapılan istihdam, dezenfeksiyon işlemleri, karantina uygulaması konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

UND’nin bu dönemde, AB Komisyonu tarafından muhatap alındığını ve önerileri sayesinde vizeleri biten sürücülerin otomatik olarak vizelerinin uzatılmasının sağlandığını söyledi.

Bu dönemde hizmet ihracatının çok önemli hale geldiğini de aktaran Fatih Şener, lojistik hizmet ihracatının 24 milyar dolar olduğunu, söyledi. Sağlanan bu döviz girdisinin bu dönem çok daha iyi anlaşıldığını belirtti.

Avrupa’nın taşıma kısıtlamaları ve engellemelerini eleştiren Şener, artık bu engellemelerin bayrağa göre değil çevre duyarlılığına göre yapılması gerektiğini söyledi ve önümüzdeki döneme bunun için lobi yapacaklarının bilgisini verdi.

Dünyada tedarik ilişkilerinin yeniden gözden geçirileceğini aktaran Şener, “Türkiye’ye her hafta Çin’den 30, 40 konteyner televizyon parçaları geliyor, Türkiye’de monte edilip made in Turkey olarak Avrupa’ya gidiyor. Çin Türkiye’yi Avrupa’ya yapacağı ticaret için üs olarak kullanabilir” dedi.

Mars Logistics Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan, bu süreçte iş sürekliliğinin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Teknoloji kullanımının ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü aktaran Günhan, Mars olarak kriz yönetim planları bulunduğunu bunun içinde home ofice’nin de bulunduğunu bu nedenle 12 Mart tarihi ile birlikte evden çalışmaya başladıklarını belirtti.

Sundukları hizmetlerle ilgili bilgiler veren Günhan, şunları aktardı:

“İntermodal hizmetimiz nedeniye temassız ticaret altyapımız vardı. Avrupa’da lokal nakliyecilerle çalışıyoruz ve römorklarımızı hareket ettiriyoruz.

Türkiye’den Avrupa’ya tren işleten bir firmayız. Bu süreçte altyapı sorunu yaşamadık. Trenle ilgili bazı iyileştirmeler yaptık.

Bir taraftan müşterilerimizin yanında yer aldık. Tüm paydaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek için elimizden geleni yaptık.”

Pandemi sonrasında ülke ve sektör olarak ne tür avantajlar yaşanabileceği ile ilgili görüşlerini aktaran Günhan, “Bizim de beklentimiz Çin’deki bazı üretimlerin Türkiye’ye kayması yönünde. Bizim taşımalarımız tek bir hatta dayanmıyor. YYS süreçlerine de dahil olduk. Önümüzdeki dönemde bunlar fırsat olacak. Sağlık ve kimyada büyüme olacağını öngörüyoruz ve bu da bir fırsat. Akaryakıt fiyatlarındaki düşme de bir fırsattır.”

Günhan, 10 yıllık demiryolu taşımacılığı tecrübesine sahip olduklarını belirterek, önümüzdeki günlerde sürpriz bir yeni demiryolu hattı duyurabileceklerini de söyledi.

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı da yaptığı konuşmada özetle şu bilgileri verdi:

“Avrupa’da 3,5 milyon Türkiye’de 300 bin araç az üretilecek. Bunun tedarikçilere yansıması büyük olacak, 3.6 milyar dolar ciro kaybına uğrayacağız. 720 milyon dolar nakit kaybımız olacak.

Sektörde büyük sorunlar olacak çünkü maliyetler çok yüksek. 4 mayısta OEM’lerin önemli bir kısmı açıldı. 11 Mayısta geri kalan kısmı açılacak. 11 Mayıs’tan sonra kapasitemizin yüzde 65’ini kullanmaya başlayacağız, eylül ayında yüzde 85’ini kullanacağız. Mayıs geri dönüş eylül normale dönüş olacak.

Yeni dönemde yakın olmanın avantajlı hale geleceğini göreceğiz. Çevre daha önemli hale gelecek. Önümüzde fırsat var, Uzak Doğu’ya karşı Türkiye tercih edilecek. Ancak önümüzde ödevler var. Teknoloji odaklı çalışmamız ve hazır olmamız gerekecek. Nisan sonu itibarıyla otomotivde ihracatımız yüzde 77 düştü. Ancak bu toparlanacak daha iyi hale gelecek. İyi Pazar payı kazanma şansımız var bunun için teknolojik yatırımlara ihtiyaç var.”