ATP’ye uyum için uyum çalışmaları yapan Eptisa Mühendislik’in Proje Direktörü Emre Melek, AB’de en iyi yasal mevzuatları araştırarak bunları bakanlıkla paylaştıklarını ve 206 uzman denetçiyi eğittiklerini söyledi. 10 yıllık süreçte  araç dönüşümünün  2.7 milyar liralık maliyet getireceğini ancak kazanımın 11.7 milyar TL olacağını söyleyen Melek,  ATP’ye katılan ülke sayısının arttığını, bozulabilir gıda  taşımacılığın sayısının artırılması hedeflendiğini söyledi.

Asıl amaçlarının uygulama kapasitesinin güçlendirilmesi olduğunu belirterek yol denetimleri için eğitimlerini tamamladıklarını belirten Melek, "AB'ye uyum çalışmaları yapıyoruz. Gıda güvenliği ve kalitisinin artırılmasını amaçlıyoruz. 21 Şubat 2021 yılında çalışmalara başladık. Hızlı bir proje süreci geçirdik. İlk 6 ayda daha çok planlama ve veri taploma çalışmaları yürüttük. Mevzuat ve eğitim çalışmalarını yaptık. Eylül ayında pratik eğitimlere başladık, Kapıkule’de denetçiler için çalışma yaptık.

Yasal Mevzuat çalışmaları kapsamında uluslararası anlaşmaları inceledik; İtalya, İspanya ve Fransa’yı iyi uygulamalar olarak  belirledik ve bakanlığımızla paylaştık.

Kapasite değiştirme çalışmaları kapsamında İstanbul, İzmir Gaziantep ve Adana’da eğitimler düzenledik. Bu eğitimler kapsamında uzman denetçiler eğitimimize katıldı. 206 uzman personel bu eğitimlerden faydalandı. Ankara’da karar vericiler için seminer düzenledik.

3.600 araç ATP sertifikalı. 2022-2033 yılları arasında Bozulabilir Gıda Taşımacılığı Belgesi (BTB) için araç uyumluluğa yönelik 2.17 milyar tl’lik yatırım gerektiriyor. 10 senelik süreç sonunda 11 .7 milyar liralık net kazanım olacağını düşünüyoruz."