1983 yılından beri her sene düzenlenen Franz Edelman yarışması,  kâr amaçlı ve kâr amacı gütmeyen sektörlerdeki önemli yenilikçi operasyonel araştırma örneklerini ödüllendiriyor. TNT Ekspres ise, operasyonel araştırmaları, taşıma ağını analiz etmek ve geliştirmek için kullandı (verdiği kararlarda matematiksel veriler kullanarak). Bu sayede daha verimli ve daha kısa taşıma rotaları oluşturan TNT Ekspres, bu proje ile 2012 Franz Edelman Ödülü’nün sahibi oldu.

“TNT operasyonlarının ne kadar kapsamlı ve verimli olduğunu bir kez daha kanıtlayan bu ödülü aldığımız için çok mutluyuz," diyen TNT Ekspres Global Ağ ve Operasyonlardan Sorumlu Müdürü Chris Goossens, sözlerine şöyle devam etti: “Operasyon araştırmalarından faydalanmak hem TNT’nin maliyetleri düşürmesine ve müşterilerine sunduğu hizmet kalitesini artırmasına hem de yöneticilerin yetkinliklerini geliştirmesine büyük katkı sağladı.”  Şirket içinde “GO” (global optimizasyon) olarak bilinen ve yarışmaya sunulan çalışma, TNT Ekspres, ORTEC ve Tilburg Üniversitesi tarafından ortak olarak yürütülen bir program çerçevesinde gerçekleştirildi. Son altı yılda, onlarca ağ optimizasyonu projesi üzerinde TNT Ekspres için birlikte çalışan üç partner, bu prestijli ödülü kazanmaktan dolayı duydukları mutluluğu ifade ettiler.  

TNT Ekspres İtalya’daki yerel taşıma ağını optimize etmek amacıyla,  2005 yılında istatistiksel analiz ve modelleme gibi matematiksel teknikler kullanmaya başlamıştı. Şu anda ise TNT, coğrafi konum planlama, optimum TIR rotası, filo yönetimi ve personel planlama da dâhil olmak üzere yürüttüğü faaliyetler ile ilgili verdiği her tür kararda operasyonel araştırmalardan faydalanıyor. TNT Ekspres 2011 yılı içerisinde 200 adet ağ optimizasyon projesi üzerinde çalıştı. Geçtiğimiz yıllar içerisinde, TNT Ekspres sadece Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve Çin’deki yerel ağlarını optimize ederek taşıma mesafesini 60 milyon kilometre ve CO2 emisyonunu 54 milyon kg azalttı.  Gerçekleştireceği operasyonel araştırmaları desteklemek amacıyla, TNT Ekspres, Tilburg Üniversitesi/TiasNimbas İş Okulu (Hollanda) ile birlikte ulaşım ağ optimizasyonu ile ilgili iki yıllık bir yönetici geliştirme programı oluşturdu. GO Akademisi olarak adlandırılan kurumda, 2008 yılından beri 150’den fazla TNT yöneticisine eğitim verildi.