Eptisa Mühendislik danışmanlığında 7-8 Şubat tarihleri arasında Ankara Marriott Otel’de gerçekleştirilen çalıştayde yeni mevzuatlar hakkında bilgi verilirken uygulamanın detaypaları paylaşıldı.

Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Murat Korçak açılışta yaptığı konuşmada, ulusal taşımacılıkta uygulamaları başlattıklarını belirterek, “Taşımacılıkta kullanılacak sıcaklıklar ve  bunları taşıyacak araçların standartlarını belirledik. Araçları bu kapsama almak istiyoruz. 40 bin aracı belge vermeyi amaçlıyoruz. Yol denetimlerini de çalışır hale getirmeye çalışacağız. Uluslararası alanda bir altyapı var, bu sayede yurtdışına aktarılan döviz kaybı son buldu. Proje kapsamında araçları sıcaklık derecesine göre sınıflandırıyoruz. Böylece ilaç taşımaclığı, aşı taşımacılığı, ilerde yaş meşve taşımacılığında sıcaklıklar belirlenecek. Hangi ürünün hangi araçla taşınabileceği konusunda sıkıntıların olmayacağı bir araç filosu oluşacak. Amacımız bozulabilir gıda taşımacılığında sinerji oluşturarak kamu ve özel sektör arasında iş birilği oluşturulmasıdır. Böylece olası darboğazları önceden tespit edebileceğiz."

Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Avrupa Birliği Uyum Daire Başkanı Zeynep Özkan, da yaptığı konuşmada  üretilen ürünlerin üçte birinin israf edildiğini belirterek şu bilgileri verdi: 

"Gıda kaybı yüzde 14 olduğu hesaplanıyor ve lojistikte bunun içinde. Türkiye’de 19.1 ton gıda israfı yapılıyor. Gıdanın yarısını çöpe atıyoruz. Gıdayı çöpe atmak sadece gıdanın değil onu üretmekte kullanılan kaynakların da çöpe atılması demektir. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak gıda ürünlerini sahip çıkılması için kampanyalar başlattık. Lojistikte gıda kaybının önlenmesi için bir klavuz yayımladık.

Gıda israfının önlenmesi için yaptığımız çalışmayla 665 milyon TL’lik hane halkında tasarruf elde etitğimizi gördük. Bunda gıdayı nasıl saklayacaklarını, son tüketim tarihlerine bakmaların sağlayarak başardık. Daha sonra Türkiye genelinde hallerde anket çalışması yaptık. Buradaki israfın; seçme, ayıklama ve nakliyede olduğunu gördük. Bunda da uygun araçların kullanılmadığını tespit ettik.

Nakliyenin gıda kaybıyla ilişkisinde; ambalajlamanın uygun yapılmaması, altyapı yetersizliği ve uygun araçların kullanılmasından kaynaklandığını gördük. Aynı şekilde soğutucu araçların giderlerinin fazla olması nedeniyle soğutuculu araçların kullanılmaması, hallerde soğuk hava depolarının yetersiz olması da kayıpta büyüt etken oluşturuyor."

TSE Genel Sekreter Yardımcısı İlhami Aktürk ize konuşmasında, lojistik sektörünün iç ve dış rekabetin temelinde yer aldığını belirterek, “Türkiye yeni küresel ticaretin kavşağında yer alıyor. Lojistik başlığı altında soğuk zincir lojistiği önemli bir başlıktır. Burada kullanılacak araçların kullanılmasını belirleyen ATP’ye taraf ülkeyiz. TSE 2017 yılından itibaren ATP uygunluk belgeleri düzenlemeye başlamış ve TİP belgeleri düzenleyerek dışa bağımlılığı engellemiştir. TSE’den belge alan araçların sorunsuz olarak uluslararası taşımacılıkta kullanılması desteklenmiştir. Ulusal taşımacılıkta 1 Ocak 2020 tarihihden itibaren belge zorunluluğu bakanlığımız tarafından yayınlanmıştır. Ulusal Gıda Lojistik ağında izlenebilirlik sağlanmıştır. Bu bağlamda 37 yalıtımlı araç desteği düzerlenerek başvuru sahiplerine elektronik ortamda iletilmiştir. Bunu 10 katına çıkaracağız. 8 farklı merkezde testlerimiz yapılıyor. 2022 yılında yürürlüğe giren yönetmenilk kapsamında Bozulabilir Gıda Belgesi için sektör başvurularını bekliyoruz. İhtiyaç halinde 69 ilde faaliyet merkezinde 70 araç kontrol merkezi çalışmaları başladı."