UND sitesinde yer alan habere göre; 1 Mayıs itibarıyla Romanya transit geçişleri serbest ve ücretsiz olacak.

29 Mart 2022 tarihinde Türkiye ile Romanya arasında İstanbul’da KUKK toplantısı gerçekleştirilmiştir.

İki ülke arasındaki bir önceki KUKK toplantısı ise 2018 yılında gerçekleştirilmiş olup 2018 yılından sonra iki ülke heyetleri bir araya gelememiş ve geçiş belge kotalarında ihtiyaç doğrultusunda artış elde edilememiş idi. Bu doğrultuda, 2021 yılında, ülkemiz ihracatındaki artışa paralel olarak 55.000 adet olan transit geçiş belgesi yetersiz kalmış, yoğun girişimler çerçevesince 19.000 adet ilave transit geçiş belgesi temin edilmiştir.

Yaşanan kota ihtiyacını çözüme kavuşturmak amacıyla, gerçekleştirilen girişimler çerçevesince 29 Mart 2022 tarihinde KUKK toplantısı gerçekleştirilmiş ve ülkemiz taşımacılarının Avrupa’ya gerçekleştirdiği taşımaların sorunsuz gerçekleşmesini teminen önemli kazanımlar elde edilmiştir.

Gerçekleştirilen Kara Ulaştırması Karma Komisyon toplantısında uzun süren müzakereler çerçevesince 55.000 adet ücretsiz, 23.000 adet ücretli olan Romanya transit geçiş belgeleri kotalarının serbestleştirilmesi hususunda anlaşmaya varılmış olup, Romanya üzeri gerçekleştirilecek olan transit taşımalar 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçiş belgesinden muaf olarak tamamı ücretsiz gerçekleşecektir.