Lojistik bölümü mezunları, sektörde söz sahibi olmaya da başladı. Okan Üniversitesi Uluslararası Lojistik Bölümü’nden 2014 yılında mezun olan Cem Kürşat Aşan, Kühne& Nagel’de stajyer olarak başladı ve burada üç yıl çalıştıktan sonra 2016 yılında Marshall Lojistik’in kuruluş sürecinde rol aldı. Kuruluşundan bu yana firma Türkiye’de 5 , yurt dışında 2 olmak üzere 7 ofis ile yoluna devam ediyor.

Ofis ağı genişliyor

Aşan, gelinen noktayı şöyle özetliyor:“2018 Ocak ayında sektörde uzun yıllar faaliyet gösteren bir firma ile iş birliği kararı aldık. 2020 yılında Hansa Meyer Global Transport firmasının Türkiye’deki tek yetkili acentesi olduk. İlk olarak Bursa ofisini açtık. 2021 yılında İzmir, Mersin, İskenderun, Irak-Zaho ve ABD-Florida ofislerini devreye aldık. Ağırlığımızı Türki Cumhuriyetleri, Amerika, Ortadoğu, Uzakdoğu ülkelerine verdik.”

Müşteri ihtiyaçları doğrultusunda depo yatırımını gündeme alabileceklerini ifade eden Aşan, Kuzey Afrika’ya düzenli olarak ihracat seferlerini olduğu, burada ofis ile depolama ve dağıtım altyapısı kurmayı planladıklarını ifade ediyor.

İhtiyaçlar sizleri bir çözüm bulmaya zorluyor

Pandemi döneminde, konteyner operatörlerinin gabari dışı yüke sıcak bakmadıklarını ifade eden Aşan, Ro-Ro ve açık yük gemilerini kullanarak taşımalarını gerçekleştirdiklerini söylüyor. Aşan, “Ro-Ro gemileri ile mafi üzeri statik yük elleçeyip, bazen açık yük gemilerinin bir bölümünü, bazen tamamını kiralayarak, çözüm ürettik. Yüzde 100 çare olmasa dahi işlerimizi yürütmeyi başardık. Lojistik böyle bir şey, ihtiyaçlar sizleri bir çözüm bulmaya zorluyor.” diyor.

Beni heyecanlandıran alan proje lojistiği oldu

Cem Kürşat Aşan, lojistik eğitimini ve proje lojistiğini neden seçtiğini ise şöyle açıklıyor:“Fransız Devrimi’nin ardından sanayinin gelişimine bağlı olarak insanlığın ihtiyacı olan üretim ihtiyacına çözümler üretildiğini görüyoruz. Fakat dünya nüfusunun artıp tüketimin had sahaya ulaşması ile beraber pandeminin getirdiği zorluklar bir malın üretilmesinden çok, tedarik süreçlerinin daha zorlaşmasına sebep oldu. Günümüzde lojistik; modlar, kapanan yollar, emisyon, artan nüfus gibi bir çok zorlu koşula rağmen yapılıyor. Lojistiği bir mücadele alanı olarak gördüğüm için, geleceği de lojistikte gördüm. Tabi, teorik alınan eğitim ile pratikte karşılaşılan sektör arasında çok fark var. Stajyerken proje lojistiğini ise özellikle seçtim. Çünkü, proje lojistiğinin her günü, her işi ayrı bir zorluk ve heyecan. Her yükü ayrı değerlendiriyorsunuz. Performansınızı daha iyi gösteriyorsunuz. Beni heyecanlandıran alan proje lojistiği oldu.”