En dar yeri 310 metre olan Süveyş Kanalı, 400 metrelik The Ever Given gemisinin karaya oturması nedeniyle kapandı. Kanalın kapanması dünya ticaretine bayak zarar verirken günlük kaybın 400 milyon dolar olduğu açıklandı. Şu anda 160'ın üzerinde geminin kanalın açılması için bekledikleri bigilisi de verildi. 

Kanal hakkında

Süveyş kanalı, Mısır topraklarında yer alan yapay yollarla işlenmiş bir su geçidi olarak bilinmektedir. Kanalın ilk inşa sürecinde uzunluk ölçüsü 164 kilometre olarak belirlenmiştir. Daha sonra yaşanan gelişmeler ışığında ve gemilerin geçiş rotalarının kanal sayesinde kısalması üzerine zamanla kanal uzunluğunu genişletecek yollar aranmıştır. 2010 yılında kanalın genişlemesi için yeni düzenlemeler yapıldı. Bu sayede Süveyş kanalı, günümüzde de son halini alan 193 km uzunluk, 205 metre genişlik ve 24 metre derinlik standartlarına ulaşmıştır.

 Deniz suyundan yararlanılan kanalın belirli bir set düzeneği bulunmamaktadır. Bu yüzden deniz suyu, Süveyş kanalına serbestçe bir akış göstermektedir. Süveyş kanalı, dar inşası sebebiyle tek şeritli bir şekilde yol almaktadır. Kanalın kuzey bölgesindeki girişi 22 kilometre iken, güney tarafında bulunan girişi ise 9 kilometredir.

 Mısır hükümet yönetimi altında, Süveyş Kanal Otoritesi tarafından korunan ve yönetilen kanal, ülke ekonomisinin gelişmesinde de önemli bir yere sahiptir. Günlük ortalama 74 geminin geçiş yaptığı ve bu sayede her gün yaklaşık yedi milyon dolar kazanç kapısını oluşturan Süveyş kanalı, Mısır'ın en büyük üçüncü döviz girdisidir.