Pandemide polisiye önlemler

Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdar Erçal, pandemi döneminin çok faza bilinmezliği barındırdığını, kendilerinin bu dönemde önceliklerini çalışan sağlığını korumak olduğunu, bunu sağlamak için obsesif bir şekilde polisiye denilebilecek önlemler aldıklarını vurguladı.

“Bizim en büyük zorluğumuz çalışanları korumak ve çalışan sayısıyla ilgili de bazı yerlerde darboğaz yaşamaktan dolayı işlerimizde risk yaşamak oldu. Ama tüm bu süreçleri iyi yönettik. Kadromuzdaki Covid-19 bulaşı oranı ülkenin pik yaptığı dönemde dahi yüzde 3’ün üzerine çıkmadı. Bugün çalışanlarımızda bulaşı yok denecek kadar az. Borusan çalışanları her zaman tedavilerini aksatmadan aldı.” diyen Erçal, süreci her boyutuyla yöneterek çalışanlarına ve müşterilerine sorun yaşatmadıkların vurguladı.

Hayati bir işi yapmanın gururunu yaşadık

Krizin aynı zamanda fırsatlar da doğurduğuna işaret eden Erçal, kişisel koruyucu ekipmanların uluslararası taşımalarında özellikle hava ve denizyolunda önemli paya sahip olduklarını kaydetti. Yurt dışı hava taşımacılığında 120 ülkede 275 noktaya taşıma gerçekleştirebildiklerini, sağlık malzemesi ve kişisel koruyucu ekipman sevkiyatlarında ciddi rolümüz oldu diyen Erçal, Türkiye ve sektör açısından stratejik öneme sahip sağlık gruplarında hayati bir işi yapmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

“Borusan Lojistik yıllık ciromuz limanla birlikte 450 milyon dolar. Aslında iş hacmi, enteresan bir şekilde bu senenin başından itibaren de son çeyrekte de beklediğimizin üzerinde gerçekleşti.” diyen Erçal, konteyner krizini ise şöyle değerlendirdi:

Konteyner krizinde öncelik Borusan Lojistik müşterilerinin oldu

“Borusan Lojistik; büyük bir portföyü yönetiyor. Bunun içerisinde karayolu, denizyolu, havayolu, gümrükleme, yurtiçi parsiyel dağıtım, milk run, oto taşıma vb. Bizim bugüne kadar armatörlerle yaptığımız iyi işler ve onların üzerinde bıraktığımız intiba sayesinde, konteyner krizinde öncelikli olarak konteynerleri bulan, alan ve bunları müşterilerine sunabilen hizmeti üretebildik.”

Konteynerde yaşanan bu krizle birlikte Avrupa’ya olan seferlerde karayolunun ön plana çıktığını aktaran Erçal, uluslararası kara taşımacılığında bu yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13’lük bir artış gösterdiğini kaydetti. “Yurt dışı kara taşımacılığında 50’den fazla ülkeye gidiyoruz ve pandemiye rağmen hız kesmedik. Nisan ayında aldığımız YYS belgeleri sayesinde Türk ihracatçısına büyük avantajlar sağlıyoruz. Ortalama 1-3 gün süren sınır geçişlerini 2-3 saat içinde tamamlıyoruz” diyen Erçal, denizden gelen yükleri karadan başarılı bir şekilde taşıyabildiklerini söyledi.

Teknolojiyle fark yaratmak istiyoruz

Uluslararası karayolu taşımacılığında pazarın belirli büyüklükte olduğunu, pazar değişmedikçe ancak fiyat bazlı rekabetin olacağını belirten Erçal, farklılarını şöyle anlattı: “Butiğe yakın bir firmayız. Her gün, neredeyse her ülkeye taşıma yapıyoruz. En iyi rakibimizle eşdeğer çıkıyoruz. Bunun ağırlığını da parsiyel olarak yapıyoruz. Bunu yaparken de daha rafine hacmi çok daha odaklı yöneten yapıya sahibiz. Bundan sonraki düşüncemiz; her türlü yatırımı teknolojiye yapıp, teknolojimizle fark yaratmak istiyoruz. Müşterilerin ihtiyaç duydukları izlenebilirlik, dedike taşımalar gibi alanlarda ilerlemek istiyoruz. 1000 treyler almaktansa, 200 treyler alıp, verimli olmayı tercih ediyoruz.”

Bu sektörün dijital öncüsü olduklarını ifade eden Erçal, teknolojik alanda yatırımlarla ilgili olarak “Mevcut yaptığımız işi daha verimli hale getirmek bizim dijital bir yol haritası içeriyor. Nedir bu? Yeni bir müşteriye ulaşmak için harcayacağımız zaman ve parayı azaltmak bizim için dijital yol haritası. Yeni tedarikçi için de aynısı geçerli. Dağıtımda kastettiğimiz yol kısaltacak, zamanı azaltacak her şey dijitalleşme anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

E-ticarette sessiz ve derinden ilerliyoruz

Çin’in dünyanın tek fabrikası olamayacağını anlaşıldığını dikkat çeken Erçal, önümüzdeki 2-3 yılın konusu olacağını ve ülkemiz için büyük fırsat olacağını dile getirdi. E-ticarette önemli fırsatlar olduğuna değinen Erçal, “Yüksek desili gönderilerde, yurtiçindeki parsiyel gücümüzü kullandık. Pandemide eve teslim hizmetini geliştirdik. İşin daha küçük kargo ile dağıtılan Bukoli olan inisiyatifimizi ise devam ettirdik. Sessiz ve derinden ilerledik. Bugün itibarıyla 2 bin 700 civarında esnaf, Bukoli teslimat noktası olarak servis veriyor. Yıl sonuna kadar bu sayının 5 bine çıkarılması hedefleniyor. Ürünü teslim almak istediğinizde, uzak ara en büyük platform biz olacağız” şeklinde konuştu.

eTA, Türkiye’nin en büyük kamyon platformu

Serdar Erçal, eTA’da 160 Bin kayıtlı kamyoncu olduğunu, Türkiye’nin en büyük kamyon platformu olduğunu vurguladı. Yurt içi komple taşımacılıkta yılda 500 bine yakın sefer yaptıklarını aktaran Erçal, bu alanda sektörün en büyük oyuncusu olduklarını söyledi. “eTA üzerinden dijital teklif veren kamyoncu sayısında bir yıl içinde yüzde 15’lik bir artış sağlandı” bilgisini veren Erçal, kamyoncunun hayatını ve iş yapış modellerini değiştirdiklerini eTA’nın sektöre önemli kazanımları olduğunu söyledi. eTA ailesinin gelişimine katkıda olmak amacıyla 360 derece bakış açısına sahip olduklarını aktaran Erçal, yeni projelerle kamyoncuların tüm ihtiyaçlarını karşılayacaklarını ve iş ortaklığını arttıracaklarını söyledi.

Borusan Lojistik’in yurtiçinde 400 bin metrekare büyüklüğüne ulaştığını belirten Erçal, 2021 yılında yurtiçi depolar verimliliğin yüzde 90’ları aştığını söyledi.