Prometeon Türkiye, 7 Eylül'de Kocaeli Fabrikası ve Ar-Ge Merkezi gezisi düzenledi. Gezi öncesinde  lastik pazarındaki gelişmelerin değerlendirildiği, üretim ve inovasyon çalışmaları hakkında detaylı bilgilerin verildiği bir toplantı yapıldı. 

Prometeon Türkiye, AFME, Rusya, CIS Bölgesi CEO'su Gökçe Şenocak, Prometeon Türkiye CTO'su Bahadır Özer ve Prometeon Türkiye, MEA, Rusya, CIS Bölgesi Pazarlama Direktörü Faruk Uslu yeni gelişmeler, üretim ve Ar-Ge faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. 

Gökçe Şenocak: MEA Bölgesinde ailenin büyük abisi olarak yüzde 50 pay alıyoruz, Türkiye'de pazar lideriyiz ve üretimimizin yüzde 50'sini ihraç ediyoruz

Prometeon Türkiye, AFME, Rusya, CIS Bölgesi CEO'su Gökçe Şenocak, Türkiye'de kurulan ilk lastik fabrikası olarak hem kendi sektöründe, hem de otomotiv ve lojistik sektörünün gelişimine katkı sağladıkları söyledi. 2017 yılında Prometeon şirketini kurduklarını, Türkiye ve dünyada bu süre içerisinde önemli gelişmeler yaşandığını aktaran Şenocak, son 6 yılda yaşanan gelişmeleri gösteren bir video paylaştıktan sonra sektör ve Prometeon'daki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Şenocak yaptığı değerlendirmede özetli şunları söyledi:

"Prometeon global ölçekte sadece endüstriyele odaklanan tek grup. 160 ülkede aktif hale geldik. Kısa sürede 1,5 milyon Eruro'luk ciroya ulaştık. Marka portföyümüze de genişletiyoruz. Ailemize 4 yeni marka ekledik. Böylece talepteki daha ekonomik beklentileri ve premium beklentileri karşılamaya çalıştık. 

Biz MEA bölgesi içerisindeyiz. Kazakistan'a kadar giden, aşağıda Arap yarımdası Körfez ve Afrika bölgesi içinde  75 ülkeyi Türkiye'den yönetiyoruz. Global pazardan yüzde 12 pay alıyoruz. MEA Bölgesinde ailenin büyük abisi Prometeon Türkiye. MEA bölgesinde Türkiye yüzde 50 pay alıyor. 

KAPASİTEMİZ 1 MİLYON 800 BİNE ÇIKIYOR

Türkiye'ye bakarsak, 1960 yılında kurulan ilk lastik fabrikasıyız.  1 milyon 600 bin üretim kapasitesine sahibiz, 2024 yılında 1 milyon 800 bin adede yükselecek. 2016 yılından iki kat bir kapasiteye ulaşmış oluyoruz. Fabrikamızda üretilen lastiklerin yüzde 50'sinden fazlasını ihraç ediyoruz. 87 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatımızın üçte ikisini Avrupa'ya yapıyoruz. Bu nedenle teknolojik olarak sürekli yatırım yapıyoruz. İçinde bulunduğumuz Ar-Ge merkezini 2021 yılında açtık. Bakanlıktan onay alan sektördeki ilk Ar-Ge merkezi olduk. Prometeon grup içerisinde, istihdam,  fiziki alan, teknolojik olarak en büyük Ar-Ge merkeziyiz. Ciromuzun yüzde 3'ünü Ar-Ge'ye ayırıyoruz. Bu güçle sürdürebilirliği merkeze alarak çalışıyoruz. Trendleri takip ederken yeni trendler oluşturuyoruz. 

PAZARIN ÜZERİNDE BÜYÜDÜK VE 3 YILDIR PAZAR LİDERİYİZ

Lastik sektörü sürekli büyüyor. Biz bunun da üstüne çıktık. Türkiye'de yüzde 12'lik bir büyüme oldu. Avrupa'nın en büyük lastik pazarıyız. Almanya'nın bir milyon üzerindeyiz. Türkiye'nin konumunu görerek lojistik üs stratejisini belirledik. Karayolu taşımalarının pandemi ile birlikte artması yük taşımalarına yansıdı. Bu bizim pazarımızı çok önemli hale getiriyor. Pazar belirli oranda büyürken biz daha fazla büyüdük ve 2020 yılında tek markada pazar liderliğini ele geçirdik. Şu an 3 senedir tek markada pazar lideriyiz. Şirketimizin cirosunu 2020 yılından bu yane 2,5 kat artırdık. Üretilen her 4 lastikten birini biz üretiyoruz. 

TELAMATİK SİSTEMLE LASTİKLERLE KONUŞUYOR OLACAĞIZ

İstihdamda, satışta, pazarda ve ürün genişlemesinde büyüyeceğiz. 2023 yılını da büyüme ile kapatacağız. Sürdürülebilirlik konusunda 2030 hedeflerimiz var. Teknoloji ve dijitalleşme için çalışıyoruz. Bütün lastiklerimizin üretimini RFID ile yapıyoruz. bunu daha da ileriye taşıyarak Telematik sistemini getiriyor olacağız. Lastiklerimizle konuşuyor olacağız.  

Bahadır Özer: Dünyanın sayılı lastiklerini yapabilen bir Ar-Ge'ye ve üretim tesisine tesine sahibiz

Prometeon Türkiye CTO'su Bahadır Özer, Türkiye'de 1962'de ilk lastik üretimini yaptıklarını belirterek, bu tarihten itibaren ürün gamının sürekli geliştiğini söyledi. 

Bakanlık lisanslı sektördeki ilk Ar-Ge merkezi olduklarının altını çizen Özer, şunları söyledi:

"Burada sürdürebilirlik ve teknoloji odaklı çalışmalar yapıyoruz. Bütün OEM'lerle çalışabiliyoruz. 150 kişilik bir Ar-Ge ekibimiz bulunuyor. 10'un üzerinde patentimiz var. Türkak ve E4 RDW Akreditasyonumuz var. 

İnovasyon konusunda dünyadaki tüm gelişmeleri takip eden çalışmalar yapılıyor. Geldiğimiz nokta dünyanın sayılı diyebileceğimiz lastiklerini yapabilen bir Ar-Ge'ye ve üretim tesine sahibiz. 

Lastik üretiminde bir çok patente sahibiz. Bu da bizi daha rahat üretim ve satış yapmamızı sağlıyor. 

Faruk Uslu: Satılan her 4 lastikten birini satan Prometeon olarak Türkiye lastik pazarındaki liderliğimizi pekiştirmek istiyoruz

Rusya, CIS Bölgesi Pazarlama Direktörü Faruk Uslu, Türkiye'de karayolunun sürekli büyüdüğünü bunun sayesinde lastik pazarının da artmaya devam ettiğini belirterek Prometeon'un pazardaki yeri ve adetleri hakkında bilgiler verdi. 

Prometeon olarak tek markada pazar liderliğini devam ettirdiklerini ve bunu daha da pekiştirmek istedikleni belirterek şu bilgileri paylaştı: 

"Türkiye karayolunun artışı sonucunda Avrupa'nın en büyük kamyon ve ağır vasıta lastik pazarına sahip. 2 milyon 400 bin adetlik bir lastik pazarı var. Pazarın büyük kısmını premium ürünler oluşturuyor. 2022 yılında ekonomik segmentinde büyüme var, bunda bizim ürettiğimiz ürünün etkisi oldu. 

YÜZDE 25 PAZAR PAYIMIZ VAR

Prometeon olarak 2022 yılında pazar payımızı yüzde 25'e çıkardık. Bizim satışlarımızın yüzde 83'ünü premium ürünlerimiz oluşturuyor. Pazarda 4 lastikten birinin bizim lastikler olması önemli ama bundan daha önemlisi premiumda pazar lideri olmamız. Bu sene de liderliğimiz devam ediyor. 2023'te bu liderliğimizi pekiştirmek istiyoruz.

İnşaat segmentinde lastiklerimiz referans kabul edilmiştir. Bu sayede de müşterilerimizin tercihi olduk ve yüzde 30 pazar payı aldık. 

Bizi mutlu eden bir başka unsur da müşterinin tercihi olmak. Müşterilerimiz ürünü kullandığı için memnun kalıyor ve yine bizi tercih ediyor. Bütün markalar bedava olsa hangi lastiği alırsınız diye sorduğumuzda ilk sıradayız. 

Bunları yaparken orijinal ekipman üreticileriyle çalışıyoruz. 2017'ye göre satışlarımızı iki katına çıkardık. Tüm OEM'lerle çalışıyoruz. 

RFID'li lastikler üretiyoruz. Bunun yanında otonom araçlar ve elektirikli araçlar için orijinal ekipman üreticileriyle çalışıyoruz. Dünyada elektrikli kamyonlarda büyüme yüzde 14 civarında. RFID'li lastik kullanımı yüzde 70 artıyor.  

H02 lastik kullanan bir filo 1,4 litre yakıt tasarrufu sağlıyor. 150 araçlık bir filoda 3 milyon liralık bir tasarruf sağlanmış oluyor.