Avrupa’da ağır ticari araçların CNG (Sıkıştırılmış doğalgaz) ve LNG (Sıvılaştırmış doğalgaz) kullanımını desteklemek ve geliştirmek için AB destekli stratejik projeler geliştiriliyor. Avrupa çapında orta ve uzun yol taşımacılığı yapan ağır ticari nakliye araçlarının dizel yakıt kullanımına alternatif olarak doğalgaz kullanımını geliştirmek amaçlı başlattığı “Mavi Koridor” (Blue Corridor) projesi bulunuyor.  Avrupa Birliği Mavi Koridor Projesi ile belirlenmiş rotalarda, her 150 kilometrede bir CNG, her 400 kilometrede bir de LNG istasyonu kurulmasını sağlayarak, bölge dahilinde doğalgaz kullanımını arttırıp sera gazı salımını düşürerek çevreye fayda sağlamayı hedefliyor.
AB çapında Clean Fuels (Temiz Yakıt) akımının başlatılması ve LNG ile CNG’nin yanında, elektrik, biyoyakıtlar ve hidrojen gibi kaynakların da yakıt olarak kullanılmasının Avrupa 2020 Strateji Belgesi’nde yer almasıyla hız kazandı. 22 Ekim 2014 tarihli ve 2014/94/EU numaralı Alternatif Yakıt İkmal Altyapısının Genişlemesi konusundaki Avrupa Birliği Direktifinde, Oto LNG ve Oto CNG ikmalinde 2020, 2025 ve 2030 sonuna kadar ulaşılması planlanan hedefler gösterildi ve üye ülkelere CNG-LNG ikmal istasyon ağı oluşturulması zorunluluğu getirildi.

Neden doğal gaz?
Dünyada, özellikle kaya gazı ile olağanüstü bir doğalgaz devrimi yaşanan ABD’de, ulaşım araçlarında CNG kullanımı hızla artıyor. CNG insan sağlığına en büyük hasara yol açan partikülleri üretmeyen bir yakıt. Kilometre başına yüzde 20 oranında daha düşük CO2 salınımına sahip. Egzoz emisyonlarında büyük bir düşüş sağlıyor. Sera etkisi gazlarında yüzde 20 oranında bir azalmaya sebep oluyor. Yeni nesil CNG’li araçlar benzinli ve dizel yakıtlı araçlara göre; karbon monoksitte; (CO) yüzde 76, benzende yüzde 97’nin üzerinde, ozona zararlı hidrokarbonlarda yaklaşık yüzde 90, partiküllerde yüzde 99 ve üzerinde bir azalma sağlayan çevreyi etkileyici toksik ve korozif atıklar üretmediğinden diğer fosil yakıtlara göre en temiz yakıt olarak görülüyor.
Türkiye’de başladı
Dünyadaki bu gelişmelere paralel olarak CNG’nin kullanımı ülkemizde de son yıllarda başta şehir içi toplu taşıma araçları olmak üzere, kamyonlarda yaygınlaşıyor. Shell&Turcas, Türkiye’de ilk defa karayolu taşımacılığında alternatif yakıt olarak kamyonlarda LNG kullandı. Shell&Turcas, yakıt maliyetini yüzde 35’lere varan oranda düşüren daha ekonomik ve aynı zamanda daha temiz yanma ile yüzde 15’lere varan oranda karbon emisyon salınımını azaltmayı öngörüyor.

‘Sessiz kamyon’
Filosuna LNG’li çekicisini katan bir diğer marka da İpragaz oldu. LNG’li araçları, tüm iklim koşullarında sorunsuz çalışarak en uzun mesafelerdeki görevleri dahi başarıyla yerine getirmesinden dolayı tercih ettiklerine açıklayan, İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, yüksek verim ve güç sunmalarına karşın bu araçların, ‘sessiz kamyon’ testinde elde ettiği 71 desibelin altındaki değerlerle muadil araçlara oranla gürültü kirliliğini de rekor bir şekilde azalttığını vurguluyor.

Mavi Koridor Projesi başarılı sonuçlar elde etti
Mavi Koridor Projesi, 5 yılın ardından hedeflerini yeterince yerine getirdiği düşünülerek sonlandırıldı. 140 LNG kamyonun Proje filosu, Projenin 12 istasyonunda yapılan yaklaşık 111 bin yakıt ikmali işlemi sayesinde toplamda 14 bin 200 ton LNG tüketen toplam 31.5 milyon kilometreden fazla çalıştı. Verilen ortalama LNG miktarı dolum başına yaklaşık 130 Kg’dır. Doldurma işlemlerinin büyük çoğunluğu sorunsuz ve güvenli bir şekilde devam etti. Projedeki toplam filonun yüzde 78’i Iveco LNG kamyonları ve yüzde  22’si Volvo LNG kamyonundan oluşuyordu.
Proje başladığında, Avrupa pazarında, yaklaşık 300 HP gücüne sahip olan bazı LNG HD araçları vardı. Proje sırasında OEM’ler, sürekli büyüyen bir müşteri parkından doğan bu ihtiyacı anladı. Böylece daha fazla güç, tork ve çalışma aralığı sunan yeni LNG kamyon modellerini tasarlayıp piyasaya sürdüler. Bu yeni modeller artık bu göreve mükemmel şekilde uyuyor ve dizel kamyonları performans açısından paralel hale getiriyorlar.  Iveco Avrupa’da ilk OEM LNG kamyonu 300 HP güce sahip Iveco Stralis oldu. Ardından, 2016 yılında, bir Cursor d9 NG motorunun kullandığı yeni Stralis NP AS440S40T/P, 400 HP’ye ve 1,700 Nm’lik bir torka ve ikiz LNG tanklarla 1,500 km’ye kadar bir çalışma alanına sahip olan yeni Stralis NP AS440S40T/P’yi piyasaya sürdü. Avrupa LNG kamyon pazarının şu anda yüzde 90’ına sahip olan Iveco, geçtiğimiz yılın sonunda, en yeni nesil bir imleç 13 NG motoru ile çalışan Stretis NP 460 gibi en yeni doğal gazlı araç ürününü halka gösterdi. Otomatik şanzımanın Bu durumda güç 1.900 dev/dak iken 460 HP’dir ve tork 1,100 dev/dak’da 2.000 Nm. İkiz LNG tanklarla maksimum çalışma aralığı 1.600 kilometreye kadar çıkıyor. Tüketimi, dizel versiyona kıyasla yüzde 15 daha düşük, TCO ise yüzde 9 daha düşük. Tüm modeller Euro VI sertifikalı.
LNG Mavi Koridor Projesi, kuşkusuz, başarı ve emülasyonun kanıtlarının yanı sıra diğer Avrupa projeleriyle ilginç bir sinerji gösteriyor. Avrupa altyapısı her yıl yaklaşık 30 yeni istasyon oranında büyüyor. Projenin başlamasından 2018’in başlarına kadar 130’a çıktı. .
Temiz Araçlar Direktifinin revizyonu, kamu alımları ihalelerinde temiz mobilite çözümlerini teşvik etmeyi ve böylece sağlam bir talep artışı sağlamayı ve temiz mobilite çözümlerini daha da yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Kamu alımları için geçerli olacak zorunlu hedeflere katkıda bulunmak için doğalgazlı araçlar önemli bir rol üstlenebilir.