Bir grup Çinli ve yabancı düşünce kuruluşunun hazırladığı rapora göre, Kuşak ve Yol projesine dâhil olan ülke ve bölgeler, küresel ticaretin önemli bir kısmını oluşturuyor.

Çin Uluslararası Ekonomik İletişim Merkezi'nin de aralarında bulunduğu bir grup Çinli ve yabancı düşünce kuruluşu, bugün Çin ile Kuşak ve Yol güzergâhında yer alan ülkeler arasındaki ticaretin ve bunun küresel ticarete katkısının değerlendirildiği bir rapor yayımladı.

Rapora göre, Kuşak ve Yol girişiminin kapsadığı ülke ve bölgeler, ekonomik büyüklük bakımından Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi'ni geride bırakıp Avrupa Birliği'nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomi topluluğu oldu.

Çin Uluslararası Ekonomik İletişim Merkezi Başkan Yardımcısı Zhang Xiaoqiang, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

"2013-2018 yıllarında Çin ile Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkeler arasında gerçekleştirilen mal ticareti hacmi 6 trilyon ABD Doları'nı aştı. Çin, Kuşak ve Yol güzergâhında bulunan 25 ülkenin en büyük ticaret ortağı haline geldi. Yine aynı dönemlerde Çin'in bu ülkelere yaptığı doğrudan yatırımlar 90 milyar ABD Doları'nı geçti. Kuşak ve Yol girişimi çerçevesinde bir dizi altyapı tesisleri inşasıyla ilgili proje tamamlanırken, güzergâhtaki ülkeler arasındaki bağlanırlık seviyesi de sürekli yükseliyor."