Türkiye'nin üretim ortağı olduğu 'geleceğin nakliye uçağı' olarak nitelendirilen A400M'in, 2030 yılına kadar ülke ekonomisine 1,1 milyar avro kazandırması bekleniyor. A400M Nakliye Uçağı Proje Müdürü Osman Soylu, Türkiye, İngiltere, Fransa, Belçika ve Lüksemburg'un uluslararası konsersiyumuyla 170 uçak üretileceğini ve her birinin 125 bin avroya satılacağını söyledi. Soylu, Türkiye'nin A400M'in yüzde 6'lık bölümünün üretiminde pay sahibi olduğunu vurguladı.

YERLİLERDEN DESTEK

Ortak ülkelerin uçak ihtiyaçlarını karşılamalarının yanı sıra tedarik ettikleri uçak sayısıyla da orantılı olarak kendi sanayi firmalarına tasarım ve üretim işpayı sağladıklarını ifade eden Soylu, Türkiye yerli savunma sanayi firmalarının, A400M uçağının tasarım ve üretiminde işpayı sahibi olduklarını söyledi. Soylu, A400M programıyla üretilecek uçakların proje ortağı ülkelerden ihracatı yapıldığında diğer ülkele firmalarının aynı işpaylarını koruyacağını da sözlerine ekledi.

TUSAŞ'IN İMZASI VAR

Üretilecek 170 uçağın tamamında tek kaynağın TUSAŞ olacağına dikkat çeken Soylu, motor ön yatak çerçevesi modülü, pervane dişli kutusu destek çubukları, birincil egzoz lülesi, egzoz konisinin TUSAŞ Motor Sanayii tarafından tasarlanıp, üretildiğini belirtti. Soylu, uçağın kablolama sisteminin tamamının da TUSAŞ tarafından gerçekleştirileceğini dile getirdi.

A400M uçağının özellikleri

45 metre uzunluğundaki uçak, 43 metre kanat açıklığına ve 15 metre yüksekliğe sahip. 340 metreküp kargo hacmi bulunan A400M'in 37 ton malzeme taşıma kapasitesi bulunuyor.

37 bin fit irtifada saatte 800 kilometre hıza ulaşabilen uçakla,116 paraşütçü komando taşınabiliyor. Uçak, 66 sedyeli hasta beraberindeki 40 sağlık görevlisiyle havada hastane işlevi de görebiliyor.