Brisa fabrika gezisi ve ürün tanıtımı 1 Mart’ta Brisa Aksaray fabrikasında yapıldı. Brisa Pazarlama Direktörü Evren Güzel yaptığı konuşmada, Brisa Aksaray fabrikasının Türkiye’nin ilk akıllı fabrikası olduğunu ve bundan gurur duyduklarını söyledi. Türkiye endüstrisine örnek teşkil eden bir üretim üssü oluşturduklarını, lastikte otonom üretimi başlattıklarını aktaran Güzel, ticari ürün grubu hakkında bilgiler verdi.

Endüstri 4.0 ve otonom araçlarla pazarı değiştirdiğini Brisa’nın de geleceğe kendisini hazırladığını belirten Güzel, “Üründen beklentiler çok farklılaşacak. Otonom araçlar, birbiriyle iletişim içindeki araçların lastikten beklentisi farklı olacak. Yeri geldiğinde lastiklerin araçla konuşuyor olması gerekiyor. Ar-Ge merkezimizde bu dönüşüme hazırlanıyoruz” dedi.

“Uzun sürüş , düşük yakıt tüketimi ve kilometre başına maliyet en önemli kriter olacak” diyen Güzel, kendilerini sadece lastik üretici olarak konumlandırmadıklarını söyledi. Müşterilere akıllı ve dijital çözümler üretme hedefinde olduklarını ve lastik yaşam döngüsünü etkin şekilde yönettiklerini söyleyen Güzel, kesintisiz yolculuk deneyimi vadettiklerini anlattı. Güzel, Tomtom Telematic ile yapılan işbirliği ile kendilerini geleceğe hazırladıklarını belirtti.

Bu zamana kadar neler yaptıklarının bilgisini de veren Güzel, şunları söyledi:

“Filo yönetim çözümleri altında müşterilerimize onların verimliliklerini artırmak için onlara doğrudan katkı sağladık. Onlara 360 derece yönetim danışmanlık hizmeti verdik. Filo yönetim çözümlerinde biz değişen dünyanın ve değişen sektörün farkındayız ve firmaların değişen ihtiyaçlarına çözüm bulmak ve buna liderlik etme iddiasındayız.

Türkiye lastik sektöründe tek olan garaj yönetim sistemimiz (TMP+) var. hedefimiz filomuzun etkin garaj yönetimi çünkü filoların yakıttan sonra en büyük gider kalemi lastik. Filoya senin 2 ay sonra ihtiyacın şu olacak gibi ön bilgiler veriyoruz. 100 araçlık bir filonun yıllık ortalama kazancı 264 bin TL. TMP+2’yi ekstra yatırım maliyeti olmadan müşterilerimize sunacağız. 13 bin 500 aracı yönettik ve bunların altında112 bin lastiği takip ettik ve bu filoların garaj yönetimini nasıl yapacaklarını ilettik.

Mobilfix dünyada ilk kez gerçekleşen filoların hiçbir yere gitmelerine gerek kalmadan onların sahasına götürdüğümüz bir mobil tır hizmeti. 40 filoyu gezdik ve 1200 araca ulaştık. Yaptığımız kontrol ve devamında yaptığımız düzeltmeler toplamda filolara 5.4 milyon TL fayda sağladı.

Filofix ile 7 gün 24 saat kendi dillerinde yol yardım hizmeti veriyoruz. Geçtiğimiz yıl bin 352 araca hizmet verdik.

Bu akıllı hizmetlerle nasıl bir değer yarattıklarını da anlatan Güzel, “bir hesap yaptık ve 100 aracı olan bir filoya bu akıllı hizmetleri uygularsak bir yıl içinde o filoya yarattığımız fayda 1 milyon 700 bin TL. Eğer Türkiye’de bütün filolara bu hizmeti uygulasaydık pazara yaklaşık 17 milyar TL katacaktık.

Profleet ile 3 milyon ticari lastiğe ölçüm yaptık. 6 bin saha ziyareti gerçekleştirdik. 600 yeni filo satışı, 120 filo ile Profleet anlaşması yaptık.

LASTİK PAZARI 3 MİLYON ADEDE GELECEK

Lastik pazarı hakkında da bilgiler veren Güzel şunları aktardı.

Lastik pazarı son 5 yılda yüzde 15 arttı ve ağır vasıta lastik pazarı bu dönemde yüzde 17 büyüdü. Türkiye ağır vasıta lastik pazarı globalle çok paralel görüntü çiziyor ve pazarın yüzde 10’unun ağır vasıta lastik pazarı oluşturuyor. Pazar son 5 yılda yüzde 8 büyüdü. 2018 yılında Pazar daraldı ve yüzde 2.4 küçüldü. 2023’e giderken yüzde 16’lık 3 milyon adetlere varan bir ağır vasıta lastik pazarı bekliyoruz. Ağır ticari araç parkımız Avrupa’nın ve Orta Avrupa’nın en büyük ağır vasıta araç parkı. Rusya’yı katarsak ikinciyiz. Türkiye’deki araç parkı 1 milyonlarda ağır vasıta parkı 1 milyon 64 bin adet. Almanya Avrupa’nın en büyük ülkesi ve buradaki araç parkı 840 bin adet. Biz bu büyüme projeksiyonunu yaparken bu araç parkını gözardı edemeyiz.

Evren Gül: “Brisa olarak pazarı lider olarak kapattık. Satılan her 3 lastikten biri Brisa markalarından oldu. Bu gücü hem üretimimizden hem de ürünlerimizin kalitesinden alıyoruz. Biz yerli üretimimizi güçlendiriyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 94’ü yerli üretimdir. Bu ülkenin mühendisleri tarafından tasarlanıyor ve üretiliyor. Ticari ürünlerde bu oran yüzde 82’dir. 2018 yılında ihracatımızı yüzde 15 artırdık.”