Bulgar taşımacılarının Türkiye'ye gerçekleştirdikleri usulsüz taşımalara getirilen cezaları gerekçe gösteren Bulgaristan, 7 Ekim 2013 tarihinde Türk araçlarının tümünü Bulgaristan’a giriş noktalarında kontrole tabi tutmaya ve araçlara çeşitli gerekçelerle 1.500 ile 2.000 Euro arasında ceza uygulamaua başladı. Türk araç sürücüleri ise bu uygulamayı ve yıllardır Bulgaristan’da maruz kaldıkları kontrolleri protesto etmek için Bulgaristan topraklarına girmeyi reddetti ve Kapıkule ile Hamzabeyli Sınır Kapıları 8-10 Ekim 2013 tarihlerinde her iki yönde geçişe kapandı.

Söz konusu haksız ve aşırı kontrol uygulamaları özellikle bayram arifesinde ülkemiz ihracatı ve ithalatı için ciddi bir tehdit oluşturdu. Durumu dakika dakika izleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım gece yarısı sürücülerimizle görüştü, dertlerini dinledi, Bulgar muhatabı ile görüşerek 29 Ekim 2013 tarihine dek ceza kesilmeyeceği taahhüdünü aldı ve bayram öncesi kapanan en önemli ticaret güzergahımızı kullanıma açtı.

UND yaptığı açıklamada Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın sektöre verdiği önem ve güven için teşekkür etti. UND açıklamasını şu sözlerle bitirdi: "Bakanımız Yıldırım ve ekibi var oldukça Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Sektörü ve Türk ihracatçısı önündeki tüm engelleri aşacaktır."