Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan ve ECE R 58 olarak bilinen arka koruma donanımı yönetmeliği araçların öndeki araca arkadan çarpması esnasında oluşacak olan hasar oranını en aza indirmek için kullanılıyor.

ECE R 58.03 serisi olarak yenilenen yönetmelik kapsamında bazı noktalara uygulanan test değerleri 10 tondan yaklaşık 18 tona yükseldiği için daha dayanıklı yapıya sahip arka korumaları, araçların üzerinde göreceğiz. Bu sebeple arkadan çarpan aracın arka koruma donanımı etkisiyle aracın altına girme riski azaltması planlanıyor.

ECE R 58 regülasyonu M,N,O kategorisi araçlar için geçerli olacak. Yani römorklar, kamyon ve kamyonetler, minibüs otobüs ve binek araçlarda uygulanıyor. Ayrıca N1, M1,M2,M3,O1,O2,N1 kategorisi araçlar ile damperli üstyapılarda ve platform liftli araçlarda bazı kolaylıklar sunuluyor.

AB içerisinde 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren ECE R 58.02 seviyesindeki onaylara kapsam genişletme yapılamayacak. Dolayısıyla ilerde problem yaşamamak için üreticilerin bu tarihten önce mevcut tip onaylarının seviyelerini ECE R 58.03 olarak güncellemeleri gerekiyor. Türkiye’de ise mevcut 661/2009/AB yönetmeliğinde henüz konuyla ilgili bir değişiklik mevcut değil.

GreaTest Yöneticisi Göktürk Perik, değişikliklerin ilgili tarihten sonra üretilen ya da tadil edilen araçlar için geçerli olacağını söyledi. “Üreticiler sahip oldukları tip onay belgelerini güncellemek yada yeni tip onayı almak için bizim gibi yetkili kuruluşlarla iletişime geçebilir” diyen Perik, kendilerine gerekli bilgilendirme yapılarak üreticinin elindeki onaylar incelenip güncelleme için bir yol haritası sunduklarını söyledi.

-