Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, 20 milyon yolcuya hizmet verecek İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç hatlar terminalinin, mart ayında açılacağını söyledi. Elvan, Yap-İşlet-Devret modeli ile 260 milyon euroya mal olan terminal ile birlikte Adnan Menderes'in Avrupa'nın çevreye en duyarlı havalimanı olma özelliğini taşıdığını ifade etti. Bakan Elvan, 250 milyon euroluk yatırımla dış hatlar terminali 2006'da tamamlanan İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda, iç hatlar da mutlu sona yaklaşıldığını söyledi.

NE KADARA MALOLDU?

İç hatlar terminalinin mart ayı içinde açılacağını bildiren Elvan, yeni terminalin açılmasıyla havalimanının tam kapasiteyle hizmet vermeye başlayacağını belirtti. Adnan Menderes Havalimanı'nın 2003'te yaklaşık 2 milyon 338 bin olan yolcu sayısının, 2013'te yüzde 337'lik artışla yaklaşık 10 milyon 209 bine çıktığını ifade eden Elvan, yıllık 20 milyon yolcuya hizmet verebilecek iç hatlar terminalinin açılmasıyla havalimanının yıllık yolcu kapasitesinin 30 milyona ulaşacağını kaydetti. Elvan, iç hatlar terminalinin 260 milyon euroya mal olduğunu belirterek, "Bu iş için devletin kasasından tek kuruş çıkmadı. Havalimanı Yap-İşlet-Devret modeli ile tamamlandı" dedi.

YATIRIMLAR SÜRECEK

Bakan Elvan, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın birçok alanda da ilklere imza attığını söyledi. İzmir Havalimanı'nın Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi tarafından "Eko Yenilik Ödülüne" layık görüldüğünü hatırlatan Elvan, "Ayrıca, 'Birinci Seviye Karbon Salımı Doğrulaması Sertifikasının' sahibi olan dış hatlar terminali, 'Yeşil Kuruluş' unvanını da aldı. İç hatlar terminali ise dış hatlar terminalinden daha yeşil ve çevreci. Aynı zamanda ''Engelsiz Havalimanı' kuruluşu belgesini almaya hak kazanan bir havalimanıdır" diye konuştu. Adnan Menderes Havalimanı'na yapılan yatırımların süreceğini belirten Elvan, havalimanı apronu ile bağlantı taksi yolları yapımı için de çalışmalara başlandığını kaydetti. Bakan Elvan, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın 2015 yılına kadar tüm işleri bitmiş, tam kapasite hizmet veren bir havalimanı olacağını söyledi. Havalimanının yeni haline kavuşmasında eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın emeğinin büyük olduğunu ifade eden Evlan, "Bu nedenle İzmirliler adına kendisine teşekkür ediyorum" dedi.

MERKEZE 18 KİLOMETRE

Şehir merkezine 18 kilometre mesafedeki Adnan Menderes Havalimanı'nda 3240x45m ebadında 2 adet pist ve 34 adet uçak park yeri olan 2 adet apron bulunuyor. Havalimanı ayrıca 7 bin 794 metrekare kapalı, 13 bin 525 metrekare açık olmak üzere toplam 21 bin 319 metrekare kargo terminaline sahip. 2003-2013 arasında Adnan Menderes Havalimanı'na yapılan öz kaynak yatırımların toplamı, 2014 fiyatlarıyla yaklaşık 121 milyon lirayı buluyor. Aynı dönemdeki Yap-İşlet-Devret modelindeki yatırımların toplamı ise yaklaşık 385 milyon avro oldu. Toplam 203 bin 279 metrekare alana sahip yeni iç hatlar binasında 61 bin 536 metrekare oturma alanı yer alıyor. 2013 Aralık itibariyle günlük 211 uçağın kullandığı Adnan Menderes Havalimanı, günde 27 bin 969 yolcuyu ağırlıyor.