Bugün Ataşehir Sheraton Otel’de başlayan zirvenin açılış konuşmasını TREDER Başkanı Kaan Saltık yaptı. Kaan Saltık’ın bugüne kadar yapılan çalışmaların önemine işaret ederek atılacak adımların önemine dikkat çektiği konuşması:
9 yıl önce birbirine rakip treyler üreticileri olarak biraraya geldik, geleceğe bir ışık tuttuk. Avrupa standartlarının ülkemizde de uygulanmasını istiyorduk. Trafikte yük ve seyir güvenliğinin sağlanmasını istiyorduk. Türkiye’yi treyler üretim merkezi haline getirmek istiyorduk!!!   
İşimizin kolay olmadığını biliyoruz. Ancak bugün çok önemli mesafeler alarak karşınızda bulunuyoruz. Türkiye ADR’de yönetmelik, eğitim, denetim sac ayaklarını oturttu. ATP’de yol almak üzere hazırlıklarını yapıyor. Bugün bu iki noktada hangi aşamadayız birinci ağızlardan öğreneceğiz.
TREDER’in en büyük başarısı kamu ile yapmış olduğu işbirliği. Ülke ekonomisinin ve sektörün sorunlarını yetkililere olabildiğince anlatmaya çalışıyoruz. Sağolsunlar onlar da bu hevesimizi karşılıksız bırakmadılar. Kamu otoritesi bu zirvede yine bizim yanımızda. Buraya bir kez  daha sektöre katkılarını sunmak üzere geldiler.


YAPILAN DENETİMLER HAKLILIĞIMIZI ORTAYA KOYDU

Kamu ile işbirliğinin neden önemli olduğunu altını çimek için bir örnek vereyim.  Basında da çokça yer aldı;  Bildiğiniz gibi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ürün güvenliği ile ilgili olarak denetimleri var. Son bir yıl içinde 90 bin araç denetleniyor. Sonuç 30 bin araç denetlemeden geçemiyor.
Yıllardır merdivenaltı üretimin hem ülke ekonomisine hem de trafik güvenliğine yani canımıza zarar verdiğini anlatıyoruz. Denetimler ne kadar haklı olduğumuzu ortaya çıkardı.
Tabi bu noktada basının verdiği desteği de unutmamak gerekiyor. Sektörün sorunlarını her daim gündeme getiren medyaya da huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.
 
Treyler Zirvesi’ni uluslararası bir zirve olarak planladık. Türkiye’nin avantajları kadar, önüne çıkabilecek engellerin de ortaya konulmasını istedik. Alanlarında en yetkin ve farklı çerçevelerden bakan kanaat önderlerini zirvemize davet ettik. Sağolsunlar kamudan ve özel sektörden bu davetimiz yankı buldu ve bugün biraraya geldik.
İnanıyorum ki çok verimli bir Zirve gerçekleştireceğiz. Zirvenin değeri sektörümüz için gelecekte çok daha iyi anlaşılacak. Zirvenin yapılmasında bizlere desteklerini esirgemeyen tüm sponsorlarımıza, başta Mercedes Benz Türk, Shell, Alcoa, İntermobil ve Saf Hollanda teşekkür etmek istiyorum.
1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT RAKIMINA ULAŞACAĞIZ
Dünya treyler üretimi 1,3 milyon adet. Türkiye olarak yılda 35 bin adet treyler üretiyoruz. Bunun 25 bin adedini yurtiçine veriyoruz. Treylerde ithal ürün yüzde 5’i geçmiyor.  Yani net ihracatçı konumunda bir sektör …  Uludağ İhracatçılar Birliği kayıtlarına göre geçen yıl 270 milyon dolar ihracat yaptık. Hedefimiz 2023 yılına kadar 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak.
Daha önemlisi yakın zamanda yapılacak yatırımlarla treyler üretim kapasitemiz 100 bin adetlere çıkıyor. Avrupa’nın büyük treyler üreticileri ve önde gelen yan sanayi firmaları Türkiye’ye yatırım yapıyor. Yerli ve yabancı yatırımcıların katkılarıyla sektörümüzün yarattığı katma değer her gün katlanarak büyüyor.  
Yerli üreticilerimiz ise sadece Türkiye’de değil ayni zamanda yurdışında yaptıkları yatırımlarla global oyuncular haline gelebilmek için önemli adımlar atıyor. ARGE’ye verdikleri önemle yurtdışında inovasyon ödülleri kazanıyor.