2013 Yılın Kamyonu seçilen IvecoHi-WayStralis, Hilton Otel'de gerçekleştirilen bir basın toplantısı ile Türkiye pazarına sunuldu. Toplantıya Iveco Araç Genel Müdürü MaurizioManera, Genel Müdür Yardımcıları Tansu Giz, Orta ve Ağır Vasıtalar Ürün Müdürü Tarkan Özyönüm ile Iveco Otomotiv Genel Müdürü Ömer Bursalıoğlu katıldı.

MaurizioManera, Yeni HiWayStralis'in 6 milyon kilometrelik dayanıklılık testini ve 11 milyonluk gerçek yol şartlarından oluşan testi başarıyla geçtiğini dile getirdi. Yeni regülasyonlarla üretim maliyetlerinin artması, filo satışlarının her geçen yıl toplam satışlardaki oranındaki artışın toplam sahip olma maliyeti üzerindeki baskıyı arttırdığına değinen Manera, Yeni StralisHiWay'in bu parametler ışığında yenilendiğine değindi.

Emisyonlar azaldı, yakıt artmadı

Euro6'ya geçişte yakıt tüketiminde kesinlikle bir artış olmadığını vurgulayan Manera, “Iveco Türkiye olarak 2012 yılını 3 buçuk ton ve üzeri kategoride 6,7'lik pazar payı ile üçüncü tamamladık. Daily ve Eurocargo pazarda kabul gördü. Şimdi sıra Stralis'in benzer bir başarıyı elde etmesinde." dedi.

Tarkan Özyönümde, yeni HiWayStralis'in özelliklerini ve kullanılan yeni teknolojiler hakkında ditaylı bilgiler verdi.  “Iveco,  yeni aracı Toplam Sahip Olma (TSO) maliyetini azaltmak için geliştirdi.” Diyen Özyönüm , Avrupa’da uzun yol kamyonlarıyla ilgili yapılan maliyet araştırmalarını şöyle paylaştı. “Yatırım maliyeti (%8), aracın sürekli bakımı ve onarımı (%5), yakıt tüketimi (%36), sürücü maliyeti (%33), geçiş ücretleri ve vergiler (%18).”

Euro 6’yı sadece SCR ile karşılayan tek marka

Yeni HiWayStralis'in, EcoStralis’in sağladığı yüzde 7 yakıt tasarrufuna ek olarak yüzde 10 yakıt tasarrufu daha sağlandığını vurgulayan Özyönüm, Euro 6 normlarını diğer markaların EGR + SCR ile sağladığını sadece Iveco’nun normları SCR ile karşıladığını söyledi.

Özyünüm, yeni aracın, daha yüksek bir ergonomi, konfor ve tasarıma sahip sürücü kabini sunduğuna işaret ederek, en önemli diğer yeniliğin ise Iveconnect Drive ve IveconnectFleet olduğunu dile getirdi. Sürücü Destek Sistemi sayesinde yakıt tüketimindeönemli avantajlar sağlanabileceğine dikkat çeken Özyönüm, “Aracın kabininde kullanılan malzeme üst sınıf otomobildekilerle aynı. Obsiyonel sunulan koltuklarda ısıtma ve soğutma yapılabiliyor.  Aracın motorundan bağımsız bir klima mevcut. Yakıt harcamadan sürücü kabin içerisinde dinlenebilir. Klima çok sessiz. Iveco rakiplerin içeresinde en sessiz kabine sahip. Bu özelliğini iyice geliştirdi. Eski kabine göre 2 desibel daha az sessizlik sağlandı.” dedi.

Tasarruf sağlayan ergonomi

Yeni Stralis ilk amacı hava sürtünme katsayısını (Cx) azaltmak olan yeni, şık” bir kabin tasarımına sahiptir. Yeni kabinin stilini çarpıcı bir ön ızgara ve yeniden tasarlanan hava deflektörleri, yeni tampon profili  LED Gündüz Sürekli Far (DRL) ve Xenon ön farlar(opsiyonel) oluşturur. Aerodinami enerjinin etkin kullanımını belirleyen en kritik faktörlerden biridir. Saatte 85 Hızla giderken yakıtın %40’ı hava direncini yenmek için harcanır. Stralis'in bir önceki modeli ile kıyaslandığında, Iveco eski modelin Cx sürtünme katsayısını %3 iyileştirdi. Böylece sürücü kabini daha sessizdir ve uzun mesafeli taşıma hizmetlerinde kullanıcıya önemli bir yakıt tasarrufu sağlıyor.

Stralis kabininin iki farklı genişliği bulunuyor: Premium Hi-Way kabin (genişlik; 2,5 m) uzun mesafeli taşıma görevlerinde bir ya da iki kişiye azami konforu sağlamak üzere tasarlandı. Premium Hi-Way’in yüksek ve alçak tavanlı uyuma kabinli versiyonları da bulunuyor. İkinci seçenek orta büyüklükteki kabindir; (genişlik; 2,3 m) Hi-Road yataklı kabinli orta- yüksek ve alçak tavanlı iki çeşidi bulunuyor.

Sürüş koçu

Etkinliği yükseltme çabası kontrol mekanizmalarının da daha kullanışlı hale getirilmesini ve iş ortamının daha verimli hale getirilmesini sağlıyor. Özellikle yeni Stralis’te size basit ve bütünsel tarzda,  eğlenceli haberler, navigasyon, sürüş yardımı ve ileri filo yönetim desteği sunan   (opsiyonel)  eşsiz Iveconnectsistemi bulacaksınız.

Iveconnect ön panele yerleştirilmiş bir 7” dokunmatik ekrana sahip. Bütünü radyo, CD çalar, iPod, /iPhone ve MP3 ile uyumlu USB girişi, Bluetooth bağlantısı  AUX/video soketi tamamlar. Tümü direksiyon üzerinden kumanda edilebilir.  Sistem sürücünün ve filo yöneticisinin kullanımına özgü iki fonksiyona erişimi sağlıyor: IveconnectDrıve ve IveconnectFleet. 

IveconnectDrivebirnavigasyon sistemi, araç üzerindeki bir sürücü eğitimcisi gibi hareket etmenize imkân veren “Sürücü Stili Değerlendirmesi” sistemi ve sürücüyü yorgunluk ve bilinç bulanıklığından koruyacak Sürücü Dikkat Desteğini içeriyor.

Aynı dokunmatik ekran aynı zamanda IveconnectFleetyönetim hizmetinin de terminal arayüzeyidir. Bu yeni sistem size araçların bulundukları durumu ileri tekniklerle belirler, verilerinizi bağlı firmanın lojistik sistemleri ile bütünleştirebiliyor.

Sistem aynı zamanda operasyon merkezi ile sürücü arasında mesaj alışverişini, sürüş ve duruş sürelerini elinde bulundurur: Sürücü, araç ve operasyon merkezi arasındaki karşılıklı etkileşim, bütün araçların kontrolüne imkân veriyor, böylece gerçek zamanlı yakıt sarfiyatı, GPS pozisyonu ve erkene alınan yola çıkmalar belirlenebilir. Sistem aynı zamanda boşaltma, yönetim ve depolama ve takograf  ile ilgili verilerin ve çeşitli kartlarla ilgili yasal yükümlülükleri de gösteriyor.

IvecoFleet Management servisleri bütün araç tipleri için geçerli olup sektörün dünya lideri Qualcommr ile işbirliği içinde yürütülüyor.

Yüksek Güvenlik: Araçta Güvenlik

STRALIS sürücüsü etkin ve emniyetli fren sistemine güvenebilir.  EBS’ye bir Fren Yardım(BrakeAssistant) fonksiyonu eklenmesiyle daha hızlı ve etkin frenleme sağlanmıştır.

İleri güvenlik sistemi sürücü, araç ve yükü korumanın temelidir. Yeni STRALIS emniyetli, daha rahat ve verimli bir sürüş sağlar.

Yeni araçta (standart ya da opsiyonel olarak) şu güvenlik sistemleri yer alır:

Elektronik fren sistemi (EBS) EBS, ABS (Kilitlenmeyi Engelleyen Fren Sistemi), ASR (Patina Önleyici) ve EBL (Elektronik Fren Sınırlayıcı) fonksiyonlarını da içermektedir. Sistemdeki motor freni ve Intarder’in etkinliği artırmak ve servis frenlerdeki yıpranmayı azaltmak üzere otomatik olarak harekete geçer. Sistem daha kısa mesafede fren yapabilmeyi  ve fren  balatasının da daha az yıpranmasını sağlar. 

Elektronik Stabilite Programı (ESP) ESP sistemi motorun gücünü ayarlayarak ve aracın pozisyonunu stabilize etmek üzere her tekerleğe  farklı şiddette fren uygulayarak  bir durdurma sağlar.

Yokuşta Kalkış Desteği Yokuşta Kalkış Desteği bir eğimde kalkarken kullanılan bir yardımcı gereçtir. Fren pedalını bırakmanızı izleyen birkaç saniye içinde aracın geriye kaymasını önler. Bu çözüm sayesinde yokuşları tehlikesizce tımanabilirsiniz; araç kaymadan yolu tutar ve tekerleklerde çok az aşınma olur. 

Adaptifcruisecontrol(ACC)Sürat sabitleme sistemi sürüş hızını sürücünün seçtiği hızda tutan akıllı bir sistemdir. Aynı zamanda aracın öndeki araca çok yaklaşıp yaklaşmadığını da denetler. Aradaki aralık güvenli değerin altına düştüğünde motor freni, intarder (retarder) ve servis freni otomatik olarak devreye girer.

İleri Acil Durum Fren Sistemi (AEBS) Euro VI motorlu araçlardaki bu sistem, sürücüyü olası bir çarpışmadan haberdar eder ve çarpışmayı önlemek ya da çarpışma hızını asgariye indirmek için frenleme sistemini otomatik olarak çalıştırır. 

Şerit Takip İkaz Sistemi (LDWS) Şerit Takip İkaz Sistemi araç karayolu çizgileri dışına çıktığında endikatörler harekete geçmeden sesle uyarır.

Sürücü Dikkat Desteği Sürücünün dikkat düzeyini sürekli izler, sürüş hareketlerini işler, uykuya meyil hali saptadığında sürücüyü ses ve ışıkla uyarır.

Xenon Ön Farlar sürücünün görme alanını genişletir, rahat ve emniyetli bir sürüş sağlar.

Gündüz Sürüş Işıkları Bu ışıklar açık tutularak aracın gün içinde mümkün olduğunca görünür olmasını sağlarlar. Xenon ışıklı ya da geleneksel tepe lambaları şeklinde olabilirler.