Bunun yanında Entegre Yönetim sistemleri kapsamında her iki limanında da ISO 14001 (Çevre Yönetim Sistemi) ve OHSAS 18001 (İş Sağlığı, İş Emniyeti Yönetim Sistemi) sertifikaları bulunuyor. ISO 14001 faaliyetlerde çevreye daha duyarlı hareket edilmesini, OHSAS 18001 standardı ise işyerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini etkileyebilecek uygulamaların kontrol altında tutulmasını amaçlayan bir yönetim modeli.

Arkas, Ambarlı’da bulunan Türkiye’nin ilk ve en büyük konteyner limanı Marport ile İzmit’teki Türkiye’nin ilk özel otomotiv ihtisas limanı Autoport’u çevrenin korunmasına ve geleceğe temiz bir çevre bırakılmasına katkı sağlamak amacıyla şekillendiriliyor.

Arkas, bu çalışmalar kapsamında; ilk etapta limanlarında bir SEÇ (Sağlık-Emniyet-Çevre) departmanı kurarak, birim bünyesinde Çevre Mühendisi görevlendirdi. Kurulan Atık Su Arıtma Tesisi ile evrensel veya endüstriyel her tür atık suyun, yönetmeliklerde istenen standartlarda arıtılarak alıcı ortama verilmesi sağlandı. Atık Yönetim Sistemi sayesinde atıklar türlerine göre kaynağında ayrıştırılıp geri kazanım veya bertaraf yöntemleri ile çevreye zararsız hale getiriliyor. Tehlikeli atıklar ise devlet tarafından lisanslandırılmış firmalara verilip, bu tip atıkların kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde geri kazanım ve bertarafı sağlanıyor.

Doğal kaynak tüketim değerleri düzenli olarak ölçülüyor ve azaltılması için çalışmalar yapılıyor. Enerjiyi daha verimli kullanabilmek adına Marport, Batı ve Ana terminalinde elektrikli RTG (E-RTG) yatırımı yaptı. 35 RTG vincin elektrik enerjisiyle kullanılması sayesinde yüzde 85 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca her iki limanda da alternatif aydınlatma sistemleri üzerinde çalışılıyor. Led ampullü aydınlatma sistemleri henüz mevcut sistemler kadar verimli olmadığı düşünen Arkas,  araştırmalarmalarına devam ediyor.  

Çevre korumanın en önemli alanlarından biri “Deniz”.  Deniz kirliliği ile mücadele için Kıyı Acil Müdahale Planı hazırlatarak, acil bir durumda kirliliğe süratle müdahale edilebilmesi için devlet tarafından yetkili bir firma ile sözleşme imzalandı. Gelecekte ise; atıkların kaynağında azaltılması için alternatif çalışmalar ve araştırmalar yapılıyor. Elektrik ve yakıt tüketimi sonucu oluşan karbon emisyonunun azaltılması ve küresel ısınmayla mücadele için projeler geliştiriliyor.

Karasal alanlarında olabilecek bir kimyasal veya yakıt sızıntısına müdahale edebilmek amacıyla sızıntı müdahale kitleri ve ekibi oluşturuldu. Olası kazalara hızla ve anında müdahale edebilmek amacıyla Karasal Acil Durum Müdahale Planı hazırlandı ve personel eğitildi.

Limanlar dahilinde oluşan tüm tehlikeli ve geri dönüşümlü atıklar öncelikle diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilerek, lisanslı ve yetkili bertaraf-geri kazanım firmalarına gönderilerek bertarafı sağlanıyor. Gemilerden oluşan atıklar ise İstanbul ve Kocaeli’nde Büyükşehir Belediyeleri tarafından toplanıyor.