Aliağa Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, bölge limanları ve sorunları-çözüm önerileri hakkında bilgi aktardı. 2013 yılı verilerine göre Türkiye'nin dış ticaretinin 152 milyar dolar ihracat, 252 milyar dolar ithalat olmak üzere yaklaşık 400 milyar dolar olduğunu söyledi. Ege Bölgesi incelendiğinde ithalat ve ihracat verilerinin 23 milyar dolar seviyelerinde olduğunun gözlemlendiğini vurgulayan Öztürk, bu oranın dış ticaretin yaklaşık yüzde 9'una denk geldiğini anlattı.

Aliağa’da 466 bin  TEU konteyner elleçlendi

Konuyu Aliağa açısından değerlendiren Öztürk, “2013 yılı verilerine göre bölgede bulunan 13 adet iskele ile 40 milyon ton yük ve 466.000 TEU konteyner ile 2014 yılının ilk 6 ayındaki veriler yıl bazında değerlendirildiğinde 2013 yılının yaklaşık yüzde 5 ile 10 seviyesi üzerinde olacağı değerlendirilmektedir. Bölgede bahsettiğim bu 13 iskeleye ek olarak çok önemli yatırımlar gerçekleştirilmektedir. Bölgede Petkim, limancılık sektöründe hızlı adımlarla ilerlemekte olup, 2015-2030 yılları arası arası dönemi içinde projelendirilmiş bulunan Star rafinerisi ve Petkim konteyner liman yatırımları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Rafineride işlenecek hampetrol ve üretilecek petrol ürünleri bazındaki sıvı yükler için 4 adet parmak iskele yapılmasının plan dâhilinde olduğunu bilmekteyiz. Ayrıca, İlk fazı 2015, ikinci fazı 2016 yılı sonunda devreye girecek Petkim Konteyner Limanı; planlandığı üzere başlangıçta yıllık 1,5 milyon TEU konteyner elleçlеme kapasitesine sahip olacak, daha sonra bu kapasite 4 Milyon TEU'ya kadar çıkabilecektir” diye konuştu.

Nemrut ve İzmir  1 milyon 300 bin TEU'ya ulaştı

“Aliağa Organize Sanayi Bölgesi yatırımları ile İzmir-Çanakkale ve İzmir-İstanbul otoyolları tamamlandığında hem ulaşım kolaylaşacak hem de navlun ucuzlayacaktır” diyen Öztürk,  Aliağa dolayısı ile İzmir'in ciddi anlamda büyük bir limanlar şehri havasına bürüneceğine dikkat çekti. Aliağa limanları ciddi altyapı eksiklikleri ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Nemrut limanlar bölgesindeki bağlantı yollarının satıh bozukluğu, trafik yoğunluğu can ve mal emniyeti bakımından ciddi riskler oluşturmaktadır. Şu anda limanlara giden ana yolun ve bağlantı yolunun yeterli olmaması ve plansız olmasından dolayı yoğun bir trafik sorunu yaşanmakta ve bununla birlikte geri hizmet ve depolama alanlarının yetersiz olması ya da hiç bulunmaması bölgede ciddi sorunlara neden olmaktadır. Petkim Limanı'nın faaliyete geçmesiyle, yılda 1 milyon konteyner TIR'ı daha trafiğe dâhil olacaktır. Günde ortalama 40 bin araç geçişinin olduğu yolda bugün dahi trafik yoğunluğunu karşılayamayan mevcut karayoluna günde ortalama 4 bin konteyner tırının daha ekleneceği düşünüldüğünde önümüzdeki süreçte Aliağa-İzmir karayolu inanılmaz bir yoğunluk ve risk altında olacak. Bu durumun kesinlikle sürdürülebilirliği yoktur ve bu durum limanların verimliliği bakımından da tam bir şişe-boynu niteliğinde kısıt oluşturmaktadır. Bu nedenle, Aliağa-İzmir çevre yolunun bir an önce tamamlanması ve bölgedeki demiryolu yatırımlarının acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir. Oda olarak bu konuyu yer aldığımız her faaliyette dile getirmekteyiz” diye konuştu.

 Lojistik merkezler önemli

Lojistik merkezler doğru yapılandırıldığı ve işletildiği takdirde, öncelikle lojistik sektöründen başlayarak tüm ekonomiye yayılacak bir maliyet avantajının ortaya çıkacağına dikkat çeken Öztürk,  bu durumun lojistik sektörünün büyümesine ve ekonomi içindeki payının artmasına yol açacağını söyledi.  “Ülkemizde planlanan tüm lojistik merkezler hizmete girdiğinde buralarda elleçlenen yükün ticari değeri yıllık 40 milyar dolar olacağı öngörülmektedir” diyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu durum Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yüzde 25'i demektir. Bu merkezlerde ayrıca 26 milyon ton ilave taşıma, 8 milyon metrekare konteyner stoku ve elleçleme sahası, 9 bin kişilik istihdam sağlanacaktır. Oda olarak her platformda dile getirdiğimiz gibi lojistik merkezlerin özellikle Avrupa'daki Hamburg ve Rotterdam örneklerinde olduğu gibi, limanlara yakın ve entegre olacak şekilde planlanması gerekmektedir. Aliağa Bölgesi Petkim ve Çandarlı limanları ile bölgenin parlayan yıldızı olmaya devam edecektir.”

17 milyar dolarlık Ege ihracatının 10 milyarı Aliağa’dan

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ise 17 Milyar dolarlık Ege Bölgesi ihracatının 10 milyar dolarının Aliağa limanlarından gerçekleştirildiğini dile getirerek, "bu rakamlar bölgemizde çok büyük bir potansiyelin olduğuna işaret ediyor. Yapımı devam eden Kuzey Ege Çandarlı Limanı ve Socar Turcas-Petkim’in yapacak olduğu limanlar ile yakın gelecekte Aliağa’nın ülkenin önde gelen liman bölgelerinden biri olacaktır" dedi.

Büyük sanayi tesisleri, limanları, enerji üretim tesisleri, İzmir ve Manisa’daki organize sanayi bölgelerine yakınlığı nedeni ile Aliağa’nın konumunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Saka şöyle konuştu: "Aliağa limanlarına yılda 5 bin gemi geliyor. Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın devreye girmesiyle de Pire ve Malta limanlarının yüklerinden pay alınmaya çalışılacak. İzmir’e yapılacak olan lojistik köyün Aliağa dışında bir yere yapılması halinde yatırımcı ve bir çok kesim için bu durum fizibıl olmayacak. Tüm bu nedenler ile birlikte Aliağa’nın stratejik konumu, ekonomik yapısı ve yatırımcıya sağladığı fırsatlarla lojistik üs olma potansiyeline sahip en uygun yer olduğunu düşünüyoruz ve bu konuda yetkililere, kuruluşlara gerekli girişimleri yapıyoruz. ülkemizde şuan için merkezler var. Ülkemizde şu an için Avrupa’daki gibi bir lojistik köyün karşılığı henüz yok. Biz Aliağa Ticaret Odası olarak deniz, demir ve karayolunun bir arada olduğu merkezlerde lojistik köylerin kurulması gerektiğine inanıyoruz."