Birçok AB ülkesinden sürücüler, ülkemize vizesiz ya da gümrük kapısından vize alarak gelebilirken Türk sürücüler AB ülkelerine mal götürebilmek için vize kuyruklarında bekletiliyor. AB ülkeleri turist muamelesi yaptığı sürücülerden her seferinde 22 farklı evrak getirmesini istiyor. Vize alınması için şart olan davetiye, gerekçesi AB yetkilileri tarafından da açıklanamayan bürokratik bir zorluk. Bir AB ürününü Afganistan’a taşıyacak bir Türk sürücü öncelikle Fransa’ya gidebilmek için bir davetiye bulmak zorunda kalıyor.

Altı aylık vize alan bir sürücü Schengen bölgesinde en fazla 90 gün kalabiliyor. 20 yıl önce bir milyon 300 bin kilometrekare olan Schengen alanı genişleyerek 4 milyon 500 bin metrekareye ulaştı. Bu bölgede çalışan sürücülere 90 gün kalış yetmiyor. Dört ayda 90 günü dolduran sürücü yeni vize alabilmek için gidip evinde 2 ay beklemek zorunda kalıyor.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, pilotlar ve gemi kaptanlarının nasıl vizesiz seyahat edebiliyorsa uluslararası taşıma yapan TIR sürücülerinin de aynı şekilde muamele görmesi gerektiğini belirterek “Türkiye ile AB arasında görüşmeleri süren geri kabul anlaşması çerçevesinde “Sürücüler”  işadamlarından farklı bir grup olarak tanımlanmalıdır.  Batı ülkelerine taşıma yapan ve yıllardan bu ülkelere gidip gelen iltica etmek gibi bir amacı olmayan yaklaşık 25 bin TIR sürücüsü artık vize zulmünden kurtarılmalıdır. Kazanılan Mehmet Soysal Davası ile TIR sürücüleri Almanya, Hollanda ve Danimarka’da hizmet sağlayıcı olarak tanımlanmış ve sürücüler bu ülkeler uçarak gidemeyeceği için kazanılan dava da vize kuyruklarında çekilen zulme bir çare olmamıştır” dedi.

Bu soruna kalıcı bir çözüm bulmak için UND olarak, AB nezdinde en üst makamları ziyaret ederek konuyu değerlendirdiklerini ifade eden Şener, "AB Komisyonu'nun, AB içinde sık seyahat eden gösteri sanatçıları, akademisyenler gibi belirli kesimlere  uzun süreli ve çok girişli vize düzenlenmeyi planladığını, özellikle çok sık seyahat eden kişilere yönelik olarak kolaylaştırma çalışmalarının başlatıldığı bilgisini aldık. AB yetkilileri ayrıca “Türkiye ile AB arasında yürütülen Geri Kabul Anlaşması kapsamında sürücülerin işadamları dışında bir grup olarak tanımlanması ve geri kabul anlaşması sürecinin sonunu beklemeden önce ilk aşamada vize kolaylığı sağlanması” talebimizi de reddetmeyip not etmiştir.

17 Eylül Çarşamba günü Dışişleri Bakan Yardımcımız Sayın Naci Koru’yu da makamında ziyaret ederek AB nezdinde yaptığımız görüşmelerin sonuçlarını, AB Yetililerinin değerlendirmeleri ve izlenimlerimizi paylaştık. Geri Kabul Anlaşması kapsamında sürücülerimizin vize problemi öncelikli olarak ele alınması gerektiğini kendilerine ilettik. Sayın Bakan Yardımcımız, zaten konuya çok hakim. Sürücü vize probleminin önemi ve bir an önce çözülmesi konusunda bizimle hemfikir. Konu AB müzakerelerinde gündeme getirilecek” diye konuştu.