Avrupa’ya yönelik taşımalarda kurduğu intermodal hat ile adından sıkça söz ettiren ve örnek şirketlerden biri olarak gösterilen Ekol Lojistik, sadece Avrupa’da değil özellikle Kafkasya ve Ortadoğu’da da büyüme hedefi koydu. Markanın en büyük hedefi 10 yıl içerisinde bölgesindeki en güçlü oyunculardan biri olmak.

Ekol Lojistik özellikle 2013 ve 2014 yılında Avrupa’da çok önemli yatırımlar gerçekleştirdi. 2014’e gelindiğinde Almanya, Fransa, İtalya, Ukrayna, Romanya, Bosna, İspanya, Macaristan ve Yunanistan’da varlık göstermeye başlayan marka, bu paralelde büyüme hedefini sürdürüyor. Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, yeni girilen pazarlarda büyümeyi hedeflediklerini, Kafkasya ve Ortadoğu’ya büyük önem verdiklerini söylüyor. Buralarda servis ağlarını genişleteceklerini söyleyen Musul, büyüme hızının ve karlılığın paralel gitmesini de hedeflediklerini aktarıyor.

Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul

Kazandığımızı yurtdışı yatırımlarda kullanacağız

Ahmet Musul, her yıl yüzde 25 büyüdüklerini, 2014’te de bu rakamı yakalayacaklarını söylüyor. “Yakaladığımız karlılık artışını yine şirketin uzun vadeli başarıları için kullanarak, çeşitli alanlarda yatırım yapmayı amaçlıyoruz” diyen Musul, “Ekol’ün uzmanlık alanları olan ve büyüme eğilimini yakaladığımız otomotiv, tekstil, sağlık, kimya ve e-ticaret sektörlerinde büyümeye devam ederek, yatırımlarımızı, bu büyüme oranlarına paralel olarak sürdürmeyi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, 30 Ağustos itibariyle filomuza dahil olacak Ayshe isimli Ro-Ro gemimiz, Fransa ve İspanya’ya 60 saat gibi bir sürede çok hızlı bir şekilde varış sağlayacak. Bu sayede Express Ro-Ro taşıma hizmeti vermeye başlayacağız” diye konuşuyor. 

Ekol Lojistik, küresel bir firma hedefi yönünde özellikle geçtiğimiz yıl Avrupa’da çok önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Ahmet Musul,  “1996 yılında Almanya ile başlayan Avrupa serüvenimize her geçen gün yeni ülkeler ekledik” diyor. 2014’e gelindiğinde Ekol Lojistik; Almanya, Fransa, İtalya, Ukrayna, Romanya, Bosna, İspanya, Macaristan ve Yunanistan’da varlık göstermeye başlıyor. Bu ülkeler ve bölge için Musul, şu yorumu yapıyor: “Bizler için önem arz eden bu pazarlarda büyümeyi hedefliyoruz. Avrupa merkezlerimizin her birini, stratejik konum avantajlarını göz önünde bulundurarak faaliyete sunduk. Ekol’ün en önemli proje çalışmalarından olan ve 2008 yılında hayata geçirdiğimiz intermodal taşımacılık sistemi için de merkezlerimiz son derece hayati önem taşıyor.”

40 milyon Euro ciro hedefiyle Ekol İspanya’yı kurdu

Ekol Lojistik bu yılın şubat ayında Ekol İspanya’yı kurdu. Buraya 2 yılda 2 milyon Euro yatırım daha yapılarak 3 yıl içerisinde 40 milyon Euroluk ciro ve 200 binden fazla taşıma rakamına ulaşılması hedefleniyor. İspanya, Ekol Lojistik’in en önemli gördüğü ülkelerden biri. Ahmet Musul bu yatırımın önemine şu sözlerle dikkat çekiyor:  “Barselona ve Madrid’de açtığı X-dock tesislerimiz ile hizmet vereceğimiz Ekol İspanya, önümüzdeki yıl İspanya’nın Irun ve Valencia şehirlerinde de X-dock tesislerini yaşama geçireceğiz.  İlk yıl 30, üç yıl içinde ise 150 den fazla çalışan istihdam etmeyi planlanıyoruz. Ekol İspanya ile Tüm lojistik ihtiyaçlara yanıt verebilecek yenilikçi bir lojistik hizmet sağlayıcı olarak bölgede ön plana çıkmayı hedefliyoruz. Ofisimiz, sipariş hattı yönetimi imkanı sunması, deneyimli insan kaynakları yapısı, yüksek standartlarda müşteri yönetimine olanak tanıyan dahili bilişim hizmeti (quadro-lite) ile pazara yeni bir soluk getirecek. Ekol olarak İspanya’daki otomotiv, kimya sanayi, tekstil ve sektörlerinde faaliyet gösteren kuruluşlara tüm taşıma türlerinin yanı sıra kontrat lojistiği alanında da hizmet sunacağız. İspanya’nın uluslararası karayolu taşımacılığına önemli bir alternatif olarak alt yapı çalışmalarına önem verdiği intermodal taşımacılık konusundaki deneyimlerimizle ülke taşımacılığına katkı sağlayacağız.”

Bütünleşik hizmetin en iyi örneğini sunuyor

Türkiye ve Avrupa’da en yeni teknoloji ile donatılmış dağıtım merkezleri, genç ve çevreci araç filosu, yeni ekonominin gereksinim duyduğu her türlü hizmeti bütünleşik bir şekilde, uluslararası arenada sunabilen Ekol Lojistik, en son teknolojiye sahip, her biri 240 treyler kapasiteli, Hatche, Paqize ve Qezban isimli modern Ro-Ro gemileriyle de, Haydarpaşa-Trieste limanları arasında haftanın üç günü karşılıklı olarak seferler gerçekleştiriyor. Ekol Lojistik’i rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri de bu. Ahmet Musul bu avantajlarını şöyle anlatıyor: “2008 yılında hayata geçirdiğimiz Intermodal taşımacılık sistemi ile Avrupa ülkelerine ihraç edilen ve her bir gidiş-dönüş karayolu seferinde 7 bin kilometreye ulaşan mesafeler kat eden Türk mallarının, bu uzun yolculuğunun karayolu bölümünü 2 bin kilometreye düşürdük. Bu uygulamayla, kaynakların hızla tükendiği günümüz dünyasında, karşılıklı her seferde araç başına 1600 litre yakıt tasarrufu sağlarken, her ay binlerce ağaç kurtarıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla Intermodal taşımacılık ağımızı genişleterek karbondioksit salınımını daha da azaltıyoruz.”

Havayolunda da iddialı

Ekol Lojistik tüm Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasında, parsiyel ve komple araç taşımacılığı hizmeti veriyor. 2010 yılından itibaren hizmet bölgelerine Rusya, Ukrayna ve CIS ülkelerini de dahil eden Ekol Lojistik, sahip olduğu IATA lisansı, UTIKAD ve HTFN üyelikleri ile tüm dünyayı kapsayan geniş acente ağı ve en önemli havayolu şirketleriyle yaptığı anlaşmalarla, hizmet sunuyor.  Musul, “186 ülke ve 700’e yakın lokasyonda müşterilerimize hava taşımacılığında en kaliteli hizmeti en uygun maliyete sunuyoruz. Yurt dışında bulunan bu şirketlerimizde kontrat lojistiğine ve mikro dağıtıma yönelik önemli faaliyetlerimiz bulunuyor. Üçüncü ülke taşımalarında tercih edilebilen markalar arasında olmayı başarmış durumdayız” diyor.


1990 yılında uluslararası taşımacılıkta yük organizasyonu hizmetiyle faaliyetine başlayan Ekol Lojistik, bugün itibariyle üçüncü parti entegre lojistik hizmetleri sunan bütünleşik bir yapıya ulaştı. Türkiye ve Avrupa’da en yeni teknoloji ile donatılmış dağıtım merkezleri, genç ve çevreci araç filosu, yeni ekonominin gereksinim duyduğu her türlü hizmeti bütünleşik bir şekilde, uluslararası arenada sunabiliyor. Taşımacılık, depo yönetimi, dış ticaret ve tedarik zinciri yönetimi çözümlerini müşterilerine sağlıyor. Firma daha verimli, sürdürebilir ve rekabetçi hizmetler sunmak üzere Ro-Ro hattı kurdu. Her biri 240 treyler kapasiteli, isimleri Hatche, Paqize ve Qezban olan modern Ro-Ro gemileri seferlerini karşılıklı olarak haftanın üç günü Haydarpaşa-Trieste limanları arasında gerçekleştiriyor. Türkiye’de 425 bin metrekare kapalı alanı aşan dağıtım merkezleri bulunan firmanın; Almanya, İtalya, Yunanistan, Fransa, Ukrayna, Bosna, Romanya ve Macaristan’da da 86 bin metrekarelik tesisleri var. Ekol Lojistik yaklaşık 3 bin araçlık filosu ve 4 bini aşkın Türk ve yaklaşık bin Avrupalı, toplam 5 bin civarı çok kültürlü çalışanıyla Türkiye’nin ve Avrupa’nın öncü entegre lojistik hizmet sağlayıcıları arasında yer alıyor.