Bosch inovasyonunun işe yaradığı tek alan yakıt ekonomisi değil. Otomobilleri daha da güçlü bir hale getirebiliyor. Bosch Benzinli Sistemler Birimi Başkanı Stefan Seiberth, "Su destekli benzinli enjeksiyon teknolojisi, turboşarjlı motorlarda fazladan güç sağlayabiliyor." dedi. Daha erken ateşleme açıları, motorun çok daha verimli bir şekilde kullanılabileceği anlamına geliyor. Hatta spor otomobillerde bile ek güç sağlanmasına dahi katkıda bulunabilir.

Bu yenilikçi teknolojinin temeli, basit bir gerçeğe dayanmaktadır: motorun su kaynatmasına izin verilmemelidir. Bunun meydana gelmesini önlemek için, bugünün yollarında mevcut olan neredeyse tüm benzinli motorlara fazladan yakıt enjekte edilir. Bu yakıt, motor bloğunun parçalarını soğutarak buharlaşır. Su destekli benzinli enjeksiyon sistemi ile Bosch mühendisleri, bu fiziksel ilkeyi kullanıyor. Yakıt yanmadan önce, alım kanalına az miktarda su buğusu enjekte ediliyor. Suyun yüksek buharlaşma ısısı, etkin bir soğuma sağladığı anlamına geliyor.

Bu nedenle çok az miktarda suya ihtiyaç duyuluyor: her yüz kilometre için sadece birkaç yüz mililitre su gerekmektedir. Sonuç olarak, enjeksiyon sistemine sadece damıtılmış su veren küçük su deposunun en çok birkaç bin kilometrede bir yeniden doldurulması gerekiyor.

Deponun boşalması halinde endişe edilecek bir durum bulunmamaktadır. Su enjeksiyonu tarafından sağlanan daha yüksek tork ve daha düşük tüketim olmasa da motor düzgün bir şekilde çalışmaya devam eder.

Bu teknoloji şu anda üretimde midir?

BMW M4 GTS, yenilikçi ve çığır açan su destekli benzinli enjeksiyon teknolojisini sunan ilk araçtır. Aracın turboşarjlı altı silindir motorunda, tam yük altında bile gelişmiş performans ve tüketim sunmaktadır. Bosch, BMW M4 GTS için su  destekli enjeksiyon sistemi parçaları sunmaktadır.

Sürüş devrinde yakıt tüketimi ne kadar yüksektir?

Geleceğe yönelik tüketim testinde (WLTC), su destekli benzinli enjeksiyon sistemi yüzde 4'e kadar yakıt tasarrufunu mümkün kılmaktadır. Gerçek sürüş koşullarında daha da fazlası mümkündür: burada yakıt tüketimi, çabuk bir şekilde hızı arttırırken veya otoyolda aracı sürerken yüzde 13'e kadar azaltılabilmektedir.

Su enjeksiyonu motorun paslanmasına neden olmuyor mu?

Hayır. Yanma odası içerisinde su kalmamaktadır. Motorda yanma meydana gelmeden önce su buharlaşır. Suyun tamamı, egzozla birlikte çevreye atılır.

Su nasıl yeniden dolduruluyor?

Su destekli enjeksiyon sistemi, işe yarayabilmesi için az miktarda suya ihtiyaç duyar. Ortalama olarak her 3.000 kilometrede bir yeniden doldurulması gerekmektedir. Ayrı su deposu, damıtılmış suyla doldurulmalıdır.

Depodaki su donabilir mi?

Motor durduğunda, su tekrar deposuna akar ve burada donabilir. Motor yeniden çalıştırıldıktan sonra su tekrar çözülür.

Direkt su enjeksiyonu diye bir şey var mıdır?

Bosch, bariz teknik avantajlar sunması ve maliyetinin daha az olması nedeniyle portlu enjeksiyon sistemi kullanıyor. Bu, su destekli benzinli enjeksiyon sistemini geniş ölçekli üretime ve ayrıca pek çok araç segmentine uygun hale getiriyor.