Türkiye'nin göz bebeği İstanbul son 10 yıldır dünyayı kıskandıran projelere ev sahipliği yapıyor. 3. köprünün ardından 2. tüp geçide de kazma vuruldu. MMarmaray Projesi'nin kardeşi olarak nitelendirilen Avrasya Tüp Tünel Projesi'nde Boğaz'ın altında kazı çalışmaları başlıyor.  İstanbul Boğaz Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Marmaray ile beraber İstanbul'un ulaşımına soluk aldıracak olan proje 2015 yılından itibaren yalnizca kara taşıtlarına hizmet vermeye başlayacak.  Tünelden alınacak geçiş fiyatı de belli oldu. Eriştirme, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, tünel geçiş fiyatının 4 dolar + KDV  (yaklaşık 10 TL) olacağını bildirdi. Avrasya Tüp Tünel Projesi'nde 14 metre yüksekliğe sahip dev köstebeğin montajının tamamlandığın belirten Bakan Elvan, çok yakında İstanbul Boğazı'nın altını delmeye başlayacağını bildirdi. Günde 90 bin araca hizmet verecek tünelin, biri gidiş biri dönüş olmak üzere 2 katlı olacağını ifade eden Bakan Elvan, "Proje ile Kazlıçeşme-Göztepe arası 100 dakikadan 15 dakikaya inecek. Ulaşım müddetinin azalmasıyla beraber tarihi yarımadada hava kirliliğinde ve yakıt tüketiminde önemli azalma yaşanacak" dedi. Bakan Elvan, 2 milyar liranın üzerinde fiyati bulunan projenin karasal bölümdeki kazı çalışmalarında önemli ilerleme sağladıklarını, doğu yönünde ilerlemenin yüzde 70'in üzerinde olduğunu bildirdi. Proje kapsamında Cankurtaran ile Kazlıçeşme arasındaki sahil yolunu 8 şeride çıkartacaklarını da dile getiren Elvan, çalışmalar sırasında sahil yolunun kapatılmayacağını kaydetti. Ayrıca 8 adet alt geçit, 10 adet yaya üst geçidi yapılacağı bilgisini veren Elvan,  "Tünelden alınacak fiyatın 4 Dolar + KDV karşılığı Türk Lirası olması planlanıyor. Bu tünelin dünyanın 6'ncı büyük tüneli olacağı düşünüldüğünde; sağladığı yakıt tasarrufu bile bu değerin çok çok üzerinde" diye konuştu.

GÜNDE 10 METRE KAZI YAPACAK

Bakan Elvan, projede kullanılacak Tünel Açma Makinesinin (TBIRLEŞMIŞ MILLETLER), Boğaz'ın zemin koşulları ve basınç ortamına göre özel olarak tasarlandığını belirterek şunları söyledi:? "Makine Almanya'da yaptırıldı. Bu dev köstebek Haydarpaşa Limanı'ndan Cankurtaran'a kadar olan 3,4 kilometreyi Boğaz'ın 106 metre altından kazacak. 1.500 ton ağırlığında olan ve 130 metre uzunluğundaki bu dev makineyi 40 metre derinlikte monte ettik, çok yakında Boğaz'ın altını delme işlemlerine başlıyoruz. Bu dev köstebek günde yaklaşık 10 metre kazı yapacak ve 1,5 yıldan kısa sürede kazı işlemlerini tamamlamış olacağız." 

1- BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ İstanbul Boğazı üzerinde yer alan iki asma köprü (Birinci Köprü olarak da bilinir). Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerinde yer alıyor. 20 Şubat 1970 tarihinde yapımına başlanan köprü, 30 Ekim 1973 tarihinde hizmete açıldı. 21 milyon dolara mal olan köprü o gün dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsüyken, 2012 yılı itibarıyla 21. sırada yer alıyor.

2- FATİH SULTAN MEHMET Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, İstanbul'da Kavacık ile Hisarüstü arasında, Asya ile Avrupa'yı Boğaziçi Köprüsü'nden sonra ikinci defa bağlayan asma köprü. İnşaatına 4 Ocak 1986 tarihinde başlanan köprü 3 Temmuz 1988 tarihinde tamamlanarak hizmete açıldı. Türk-Japon konsorsiyumu tarafından 125 milyon dolara yapılan köprü halen dünyanın en büyük çelik asma köprüleri içinde 14. sırada yer alıyor.

3- MARMARAY İstanbul'un Avrupa ve Asya yakasını Boğaz'ın altından demiryolu hattı birbirine bağlayan Marmaray geçtiğimiz yıl 29 Ekim'de hizmete açıldı. Yapım çalışmaları yaklaşık 9 yıl süren ve 8 milyar dolara mal olan projenin ilk etabının açılmasıyla Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme arasında metro seferleri başladı. Tamamlandığında Halkalı'dan Gebze'ye kadar ulaşarak proje kapsamında yük taşımacılığı da yapılabilecek. 

4 -YAVUZ SULTAN SELİM Temeli geçtiğimiz yıl atılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Garipçe ile Poyrazköy arasında yer alıyor. Türk-İtalyan ortaklığıyla 12.7 milyar dolar maliyetle gerçekleştirilen köprü tamamlandığında, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü olacak. 2015 yılında hizmet vermeye başlayacak olan köprüde kara ve demiryolu ulaşımı aynı anda yapılacak.