Kamyon ve treylerde kullanılan stop lambalarının çok önemli fonksiyonları bulunuyor. Araç seyir halinde veya dururken sürekli olarak yanan park pozisyonu kadar araçtaki stop lambalarının araç çalışmadığında dahi görünürlüğü sağlayacak reflektif özelliklere sahip olması gerekiyor. Standartları karşılamayan ürünler, tozlanma, yağış gibi çevresel etkenlerden çok çabuk etkileniyor ve fonksiyonlarını yerine getiremiyor.

Aspöck Türkiye Müdürü Selçuk Akman, gelişen teknoloji sayesinde ampül yerine LED aydınlatmaların kullanıldığını bunların da daha hızlı yanıp daha uzun ömürlü olduğunu kaydediyor. “Örneğin 100 km/hızlı bir araçta LED’li aydınlatmalar ampüle göre 4 metre fark ediyor. Bu 4 metre belki sizlerin kazaya karışmasını önleyecek mesafe olabiliyor” diyen Akman, trafik güvenliği açısından stop lambaların her bir fonksiyonunun ECE normlarına göre - R03, R09, R11, R17 gibi- regülasyonları olduğunu belirtiyor. Ürünün kriterleri karşılayıp karşılamadığının test kuruluşu tarafından test edildiğini, bir de devlet kurumunun bu testi onaylaması gerektiğinin altını çizen Akman, bütün bunları başarı ile geçen ürünlerin trafikte kullanılmasının mümkün olduğunu dile getiriyor.

Söz konusu kriterleri karşılamayan kopya ve belgesiz ürünlerin trafik güvenliği için son derece önemli bir sorun olduğuna işaret eden Akman, her kırılan stop lambanın yerine takılan 100 lambanın 90’ının kopya, bu lambaların en az yüzde 50’sinin belgesiz ve standartları karşılamayan ürünler olduğunu vurguladı. Akman, kamyon ve treyler üreticilerinin standartlara uygun ürünler kullanmalarına karşın aynı hassasiyetin yenileme ve değiştirmede olmadığına dikkat çekiyor. Piyasada kopya ve kalitesiz ürünlerin çok yaygın olduğunu ifade eden Akman, “Kasko kapsamında stop lambaları değiştirilirken dahi kopya ve belgesiz ürünler kullanılıyor.” diyor.

Yurtiçindeki kopya ürünlerin engellemesiyle ilgili yeterli denetim, yaptırım olmadığına işaret eden Akman, yol denetimlerinde, muayenelerde, sigorta firmalarının ekspertiz işlemlerinde veya Bakanlığın COP denetimleriyle önlenebileceğini söyledi. Yurtdışındaki ithal ürünlerin denetimlerinde önemli yol alındığına işaret eden Akman, gümrüklerde sadece lamba camının denetimden geçmediğine, dolayısıyla lambanın nereden geldiğini, orijinal mi sahte mi olduğu bilinmediğine işaret ediyor.