Türkiye'nin En İyi İşverenleri Benchmark araştırmasında insan yönetimi uygulamaları derinlemesine analiz edildi. Güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu gibi boyutların analiz edildiği araştırma, kurum kültürünün gelişmesine yardımcı oluyor. Sonuçlara göre, en iyi işveren unvanına sahip şirketler, liste dışında kalan şirketlere göre yüzde 30 daha fazla iş başvurusu alıyor.

Güven yoksa yüzde 15’i verimsiz, yüzde 10’u şirkete bağlı değil

Analiz sonuçlarıyla şirketlerin sektörlerindeki oyuncularla durumlarını kıyaslama olanağı elde edebildiğine dikkat çeken Great Place to Work Genel Müdürü Eyüp Toprak, ”Yüksek güven kültürü, şirketlerin ekonomik performanslarını etkiliyor. Güven hissiyatı, karlılık ve rekabet gücünü artıran bir faktör. Araştırma, yüksek güven kültürüne sahip iş yerlerinin daha güçlü bir finansal performans sergilediklerini gösteriyor. Yaptığımız analizlerde, düşük güven düzeyindeki çalışanların yüzde 15’inin zamanlarını verimsiz kullandığını, yüzde 10’unun şirkete bağlı olmadığını ve yüzde 5’inin de uzun süre şirkette kalmak istemediklerini görüyoruz.” dedi.

Dünyanın en geniş çaplı kurum kültürü araştırması

Türkiye’nin En İyi İşverenleri araştırması için geri sayımın başladığını belirten Toprak, araştırmanın sektör bağımsız her şirketin katılıma açık olarak düzenlendiğini söyledi. Dünyanın en geniş çaplı kurum kültürü araştırmasını gerçekleştirdiklerini ifade eden Toprak, sözlerine şöyle devam etti: “Araştırma, işveren markasını geliştirmek ve bu alandaki bilinirliklerini güçlendirmek isteyen şirketler için benzersiz avantajlar sunuyor. Great Place to Work Recognition Programına katılan şirketler Türkiye'nin En İyi İşverenleri listesine aday olabiliyor. Recognition Programı, Great Place to Work’ün 30 yıldan fazla süredir sahip olduğu kurum kültürü uzmanlığı, geniş veri ve analiz geçmişi ile güçlü kurum kültürlerinin ve En İyi İşyerlerinin belirlenmesi, ödüllendirilmesi ve kamuoyu ile paylaşılmasını amaçlıyor.”

En az 20 çalışana sahip tüm şirketler katılabiliyor

İşveren markasına güç kazandıran Great Place to Work Recognition programı, yetenekli çalışan adaylarının dikkatini çekerken, mevcut çalışanların bağlılığını artırıyor. En az 20 çalışana sahip olan tüm şirketlerin katılımına açık olan programla, çalışanların kurum kültürü algısı ölçümleniyor. İş yeri kültürü analizi ile İK uygulamaları derinlemesine analiz ediliyor. Çalışan sayısına göre belirlenen minimum Trust Index puanına erişen şirketler Great Place to Work Certified şirketi olmaya hak kazanıyor. Recognition programına dahil olan şirketler, Trust Index yeterli puanına ulaşmaları durumunda Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesine aday olabiliyor. Araştırmaya katılan şirketlere Culture Audit ve Trust Index analizlerinin sonuçları rapor olarak veriliyor. Şirketler bu raporlarda, gelişim alanlarını, güçlü yönlerini, çalışanlarının kurum hakkındaki fikirlerini ve İK uygulamalarının değerlendirmelerini görebiliyorlar