TÜRKİYE Havayolu Pilotları Derneği (TALPA)’nın 15 yıldır Türkiye Pilotları Günü olarak kutladığı 26 Nisan tarihi, bu yıldan itibaren "Dünya Pilotlar Derneği Günü" olarak kutlanacak, öneri sahibi ülke olarak ilk kutlama da Türkiye’de gerçekleşecek.

Türkiye’nin ilk pilotu ve 1 numaralı Lisans sahibi Feza Evrensev’in Türkiye semalarında ilk uçuşunu gerçekleştirdiği 26 Nisan, son 15 yıldır "Türkiye Pilotlar Günü" olarak kutlanıyordu. 2013 yılı Uluslararası Havayolu Pilotları Dernekleri Federasyonu (IFALPA) Olağan Kongresinde TALPA’nın yaptığı teklif uygun görüldü ve 2014 yılından itibaren küresel düzeyde "Dünya Pilotlar Günü" olarak kutlanılmaya başlanacağı kararı alındı.

TALPA’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Dünya Pilotlar Günü, bu yıl ilk kez öneri sahibi ülke sıfatı ile TALPA’nın ev sahipliğinde İstanbul’da kutlanacaktır. İlk kutlamanın geniş kapsamlı bir biçimde yapılması, hem öneri sahibi derneğin bir sorumluluğu hem de ülkemiz konukseverliğinin bir göstergesi olarak büyük önem arz etmektedir. Ülkemiz ve sivil havacılığımızın da tanıtımına ciddi katkı sağlayacağını düşündüğümüz söz konusu organizasyona tüm üyelerimizi ve meslektaşlarımızı davet etmekten onur ve mutluluk duyuyoruz."

Bu yıl ilk kutlaması Türkiye’de yapılacak olan etkinliğe Beyrut’ta kaçırılan Türk Pilotları, Lübnan Havayolu Pilotları Birliği Başkanı ve 7 Şubat’ta yaşanan korsan tehdidine rağmen uçağı başarıyla indirmeyi başaran TALPA 2. Başkanı Kpt. Plt. İlyas Karagülle’nin konuşmacı olarak katılacağı bildirildi.

Ayrıca 26 Nisan Cumartesi günü Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk konulacağı ve Pazar günü de Hezarfan havaalanında havacılık etkinlikleri ve Solotürk gösteri uçuşu düzenleneceği bildirildi.