Ford’un güçten ödün vermeden yakıt tüketimini azaltan 1.0 litrelik EcoBoost motoru kullanışlılık, performans, ekonomi, verimlilik ve teknolojik özellikleriyle “2014 Yılın Motoru” seçildi. Stuttgart’da düzenlenen Engine Expo 2014 Motor Geliştirme ve Üretim Fuarı’nda, aralarında Türkiye’den de iki otomobil gazetecisinin bulunduğu, 35 ülkeden 82 otomobil gazetecisinin oluşturduğu jüri heyeti Ford’un 1.0 Litre EcoBoost motorunu, aynı zamanda üst üste üçüncü kez “1.0 Litre Altındaki En İyi Motor” ödülüne de layık gördü.

13 ödül kazandı

Şimdiden 13 önemli ödül kazanan 1.0 litrelik EcoBoost, 2012 En İyi Yeni Motor Ödülü de dahil olmak üzere üç yılda yedi “Uluslararası Yılın Motoru” ödülüne layık görülürken, Almanya’dan teknolojik inovasyon alanında 2013 Uluslararası Paul Pietsch Ödülü’nün; Birleşik Krallık’tan Kraliyet Otomobil Kulübü Dewar Trophy Ödülü’nün ve ABD’den Popular Mechanics dergisi “Çığır Açan Buluş Ödülü”nün de sahibi olmuştu. Bununla birlikte Ford, 3 silindirli motoruyla Ward’un “En İyi 10 Motor” ödülünü kazanan ilk otomobil üreticisi oldu.

10 modelde 3 farklı güç seçeneği ile satılıyor

2012 yılında Avrupa’da Ford Focus ile piyasaya sunulan 1.0 litrelik EcoBoost motor günümüzde, Fiesta, B-MAX, EcoSport, C-MAX, Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect ve Transit Courier gibi toplam 10 modelde kullanılırken, önümüzdeki sene yollara çıkacak yeni Mondeo’da da sunularak, bu ölçekteki bir otomobildeki en ufak motor unvanını da kazanacak.

Mevcut 100 ve 125 PS’lik seçeneklerin yanı sıra Ford, kısa bir süre önce yeni Fiesta Red Edition ve Black Edition modellerinde motorun yeni 140 PS seçeneğini de görücüye çıkardı. 0-100 km/s hızlanmasını 9.0 saniyede tamamlayan bu iki yeni Fiesta modeli maksimum 201 km/s hıza ulaşabiliyorlar, yakıt tüketimleri 100 km’de sadece 4.5 lt ve emisyon oranları da 104 g/km CO2.

Motorun kompakt, düşük atalet momentli turbo beslemesi, saniyede 4,000 devirden fazla dönüyor. Bu, 2014 Formula 1 araç motorlarında kullanılan turbo beslemelerin maksimum devir sayısının neredeyse iki katı!

Ford’un Avrupa’da, Almanya’nın Köln şehrinde ve Romanya’nın Craiova şehrinde bulunan tesislerinde her 42 saniyede yeni bir EcoBoost motoru üretilirken, 500.000 birimlik üretim hedefi kısa bir süre önce geçildi. Bu motor kısa bir süre önce Çin’deki Chongqing tesislerinde de Asya Pasifik ülkeleri için üretilmeye başlandı