Türkiye'nin lojistik üssü Mersin'de büyüyen vize sorunu, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Genişletilmiş Mersin Çalışma Grubu Toplantısı ile ele alındı. UND YİK Üyesi Muazzez Araç, "Türk lojistik sektörünü durdurmak için ellerinden geleni yapıyorlar" diyerek, hükümeti harekete geçmeye çağırdı. "Ulaştırma Bakanlığının konsoloslukları çağırıp görüşme yapması gerekiyor" diyen Araç, başta Romanya, Bulgaristan ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri ile çok ciddi sıkıntı yaşandığını ve bu gecikmelerin mağdur ettiğini söyleyerek, "Ticaret bir gün bile beklemeye gelmez" uyarısı yaptı.

Türk tır şoförlerinin vize konusunda büyük bir problem yaşandığı sürekli olarak dile getiriliyor. AB Komisyonu tarafından Türk tır şoförlerine kolaylık sağlanması için verilen talimatlara rağmen birçok Avrupa ülkesi sınırında büyük problemler devam ediyor. Bazı Avrupa ülkelerinin kendi sınırları içerisinde kolaylık sağlanmış olsa da Romanya, Bulgaristan ve Almanya başta olmak üzere AB üyeleri ciddi engeller koymaya çalışıyor. Ayrıca yüksek miktarlarda cezaların yazıldığı da dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor. Lojistik faaliyetlerinin aksamaması ve şoförlerin zorluk yaşamadan görevlerini icra edebilmeleri için ülke konsolosluklarından kolaylıkların sağlanması talep ediliyor.

Lojistik kenti mersin sorunu masaya yatırdı

Türkiye'nin lojistik üssü Mersin'de sorun, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Genişletilmiş Mersin Çalışma Grubu Toplantısı ile ele alındı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; UND İkinci Başkanı Şerafettin Araş, Başkan Yardımcıları Muhittin Ocak ve Rıdvan Arıç, Yüksek İstişare Konseyi Üyesi Muazzez Araç, TOBB UND Yetkileri ile UND üyelerinin katıldığı toplantıda MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan da sektör temsilcilerini yalnız bırakmadı. MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İsa Çani'nin de katıldığı toplantıda ağırlıklı olarak sektörde yaşanan vize sorunu değerlendirildi. Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan, vize sorununun özellikle AB ile ticarette büyük çaplı bir haksız rekabete yol açtığını söyledi. TOBB'un AB'deki etkisi ve gücünü hatırlatan Kızıltan, UND ve TOBB'un birlikte hareket etmesi durumunda çok daha hızlı sonuç alınabileceğine inandığını vurguladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Avrupa Odalar Birliği Başkan Yardımcısı olduğunu kaydeden Kızıltan, "Aynı zamanda TOBB'un Brüksel'de bir lobi merkezi var. Bu güç doğru kullanılırsa sonuç artarak devam ettiğini söyleyerek, "Toplantıda İstanbul ve Ankara'dan gelen arkadaşlar bilgilendirme yaptı. Ulaştırma Bakanlığının konsoloslukları çağırıp görüşme yapması gerekiyor çünkü sıkıntı büyük. Aylarca sıra bekletiyorlar. Pasaport almak için çok uzun süre beklenmek zorunda kalıyoruz. Basımlar çok uzun süre zaman alıyor.

"Ticaret beklemez"

Biz ticaret yapıyoruz ve alınabileceğini düşünüyorum. Unutulmasın ki vize sorunu yalnızca lojistik sektörünün değil, Avrupa ile iş yapan herkesin sorunudur. Böyle önemli bir konuya parmak bastığınız için sizlere teşekkür ediyorum" dedi.

Bakanlık harekete geçmeli

 UND Yüksek İstişare Konseyi Üyesi Muazzez Araç, vize işlemleri ile ilgili sıkıntının ticaret bir gün bile beklemeye gelmez. Şoförlerimi 1-2 ay yurtdışında kalmak durumunda kalıyor e biz mağdur oluyoruz. Mağduriyetin giderilmesi için diyalogları arttırmasını istiyoruz. Başta Romanya, Bulgaristan ve Almanya'da sorun var. Sektörü durdurmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu konuda biz de hükümetimizden çözüm talep ediyoruz. Bize yardımcı olsunlar" dedi.