Bursa Teknik Üniversitesi Lojistik Topluluğu Başkanı Hasan Emre Karakaya, üniversitelerinin lojistik topluğu hakkında bilgiler vererek, lojistik sektörünün ve insan kaynağının önemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bursa Teknik Üniversitesi Lojistik Topluluğu’nun 2016 yılında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ndeki ilk öğrenci topluluğu olarak kurulduğunu söyleyen Karakaya, 2017 yılından itibaren LogiTalk etkinlikleri ile aktif faaliyetlere başladıklarını söylüyor.

2018 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığından destek almaya hak kazandıklarını, bu kapsamda "4.0 Lojistik Kampı'nı" Mart 2019'da gerçekleştirdiklerini aktaran Karakaya, yapmış oldukları çalışmalarla ilgili şu bilgileri veriyor: “2020 yılının ilk aylarında ülkemizde de ortaya çıkan covid-19 pandemi döneminde ise sektörün önde gelen firmalarında görev yapan çok tecrübeli kişiler ile online etkinlikler yapmış olmaktadır. 2021 yılında Lojistik Sektörünün en kapsamlı fuarlarından biri olan Logitrans fuarına katılımcı olarak katılarak okul ve topluluk bünyesinde ilkleri başarmıştır. Her zaman üyelerine ve bünyesi altında bulunduğu Bursa Teknik Üniversitesine en doğru ve en iyi etkinlikleri sunmayı amaçlayan topluluğumuz devam eden süreçte ise sektörümüzle alakalı önemli kişileri okulumuzda üyelerimizle buluşturarak üyelerimize network ve eğitim desteği sunmuş oluyoruz.”

SEKTÖR İÇİN İNSAN KAYNAĞI ÇOK ÖNEMLİ

İnsan kaynağının her sektör için önemli olduğunu ancak lojistik sektöründeki öneminin ise hepsinden daha fazla olduğunun altını çizen Karakaya, “Deyim yerindeyse dünyanın yükünü biz taşıyoruz” diyor.  Dünyada her yıl gerçekleşen trilyonlarca dolarlık ticaret hacmine dikkat çekerek, bu malların taşınmasında sektörün büyük bir görev üslendiğini aktaran Karakaya, “Gerçekleşen bu ticarete konu olan ürünler karşılıklı olarak ülkelere transferleri gerçekleştirilmek zorundadır. Bu bakımdan baktığımızda aslında işin görünen kısmının taşımacılık olduğunu görsek de yapılan işin önemi bir hayli fazla olduğu gayet açıktır. Bu kadar önemli bir sektörde ne kadar teknoloji gelişmiş olsa da her teknolojiyi yönetecek bir uzman kişi aranmakta ve bu işi uzman kişiler yürütmektedir. Bu nedenle önemi çok olan bir işte işi yürütecek insanın da önemi çoktur” diye konuşuyor.

 DOĞRU ELEMAN SEÇİMİ ÇALIŞANI DA FİRMAYI DA GELİŞTİRİR

Sektör firmalarının çalıştıracak eleman seçiminde nasıl davranmaları gerektiğiyle ilgili görüşlerini aktaran Hasan Emra Karakaya, “Sektörümüzün kalifiye, uzman, yetiştirilmek üzere olan her türlü elemana iş yükü çok fazla arttığı için ihtiyaç duyduğuna aşikârız. Ancak pek çok firma personel ararken tam olarak kendileri de nasıl bir profile sahip personel aradıklarını bilmiyor gibiler. Çoğu firma “yetiştirilmek üzere uzman birini arıyoruz” bakış açışınsa sahip. Bu nedenle aslında firmaların insan kaynakları departmanları kendi içlerinde bir netliğe kavuştuktan sonra özellikle yeni mezun veya bu sektörde uzmanlaşması için tecrübeye ihtiyaç duyan donanımlı gençleri doğru bir süzgeçten geçirerek bünyelerine katmaya çalışırlarsa hem sektör, hem firma, hem de kendini geliştirmiş ve bir şansa ihtiyaç duyan gençler için çok fazla yararlı olabilecektir.”

TEKNOLOJİK GELİŞMELER LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN SAĞLADIĞI FAYDALARI ARTIRIYOR

Lojistik sektörü özellikle yakın geçmişte yaşadığımız pandemi probleminden sonra ufak tefek eksikliklerinden ders alarak ve çok fazla çalışarak, her geçen gün daha da büyüyüp ülke ekonomisinin en değerli sektörleri arasında en üst sıralara tırmanmıştır. Özellikle teknolojik gelişmelerin ışığında ilerleyerek sektörün üstündeki yükü azaltmış olup sağladığı fayda daha da yükseklere çıkartılmıştır. İlerleyen zamanlarda da sınırsız bir gelişme ve büyüme aksiyonunun alınacağı açıktır. Gelişen dünyamızda da yeni gelişen ulaşım araçları ve bunların sağladığı hizmetler doğrultusunda lojistik sektörünün taşımacılık modellerinde farklı çeşitlendirmeler, çevreye daha az zararla ulaşım ve daha kârlı işlere taban hazırlayan bir gelecek bizleri bekliyor.

KAYNAK: UND'NİN SESİ DERGİSİ