Krone’nin Almanya dışında tek fabrikası olan Tire fabrikasında üretim kapasitesi artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 5 bin 697 adet üretim yapılırken, bunun yarısı ihraç edildi. 

1 Ağustos 2022’den Ocak 2023'a kadarki 6 aylık sürede üretim kapasitesini yüzde 20 artıran Krone’nin 5 bin metrekarelik yeni şasi üretim hattı da Mayıs ayında devreye girecek. 

Toplam 230 bin metrekarelik alanı bulunan ve bunun 36 bin metrekaresi kapalı üretim tesisinden oluşan Tire fabrikasında şu anda iki vardiyada günde 24 treyler üretiliyor. 

2 ürün çeşidiyle faaliyetine başlayan Krone Tire fabrikasında bugün 23 farklı ürün üretiliyor. Krone’nin kapalı alanı da 6 ay içerisinde yüzde 27 oranında arttı. 

GÜNDE 36 TREYLER ÜRETİLECEK

2023 yılında günlük 26 adet üretimle toplam 7 bin adet üretim planlanıyor. 2026 yılında ise mevcut 500 çalışana ek olarak 500 yeni istihdam sağlanmış olacak ve günlük 36 adetlik üretimle toplam 10 bin adetlik üretime ulaşılacak. Fabrikada bazı basit tarım makinelerinin üretimine de başlanacak.  

Krone, basın mensuplarını Tire üretim tesislerinde ağırladı. Krone Trailer Internotional Genel Müdürü Semih Pala ve Krone Ticari Araçlar Genel Müdürü Kartal C. Erköy’ün ev sahipliğinde gerçekleşen ve fabrika gezisini içeren organizasyonda, üretim süreçleri gösterilirken, markanın üretim ve satış hedefleriyle ilgili bilgiler paylaşıldı. 

SEKTÖRÜNDE İKİNCİ SIRADA

Krone Trailer Internotional Genel Müdürü Semih Pala, yaptığı açıklamada Krone Tire fabrikasının önemine vurgu yaparak “Toplam ciro olarak Türkiye'de en büyük ikinci treyler markasıyız” dedi. Krone’nin geçtiğimiz yıl globalde toplam 59 bin adet üretim yaptığını Türkiye’nin de bu üretime 5 bin 697 adetlik üretimle katkı sağladığını belirten Pala, Şili’den Güney Kore’ye kadar 31 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydetti. 

Krone için en önemli pazarın Avrupa olduğunu ancak Kuzey Afrika ve Latin Amerika’ya ve Güney Kore’ye kadar geniş bir coğrafyada satış yaptıklarını söyleyen Pala, Rusya’nın geçmişte önemli bir pazarken şu anda savaş nedeniyle Rusya’ya ihracat yapılmadığını belirtti.

Krone Ticari Araçlar Genel Müdürü Kartal C. Erköy, Krone’nin tarihsel gelişimini anlatarak treyler üretiminde geldiği noktaya dikkat çekti. “1906 yılında faaliyetine başlayan Krone demir dövme ve tarım makineleri üretimi ile başladığı yolculuğuna 1971 yılında ticari araç üretimini (treyler) ekledi ve bugün Avrupa'nın en büyük treyler üreticilerinden biri” diyen Erköy, 2014 yılında Gigan'ı bünyelerine katarak kendi akslarını üretmeye başladıklarını, şu anda yüzde 50 oranında kendi akslarını kullandıklarını, iç pazarda satılan araçların yüzde 90’ında Krone akslarının bulunduğunu belirtti. 

Krone’nin 2016 yılında Brüggen'i bünyesine kattığını, 2019 yılında Hollandalı Knappen'i aldığını söyleyen Erköy, Almanya haricindeki tek üretim yerinin Krone Tire fabrikası olduğunun altını çizdi. Krone International’in 2021-2022 cirosunun 2.5 milyar Euro olduğunu ve bunun yüzde 78’inin ihraç edildiği bilgisini veren Erköy, toplam çalışan sayısının 5 bin 768 olduğunu kaydetti. 

ÜRETİMDE VERİMLİLİKTE ARTIŞ

Semih Pala, ve Kartal Erköy’ün göreve geldiği Ağustos 2022 tarihinden itibaren 6 ay gibi kısa bir sürede üretim kapasitesinde yüzde 20’lik bir artış sağlanıyor. Ayrıca verimlilikte de yüzde 9 artış gerçekleştiriliyor. 

BEYAZ YAKADA KADIN ÇALIŞAN ORANI YÜZDE 40

420’si mavi yakalı, 80’si beyaz yaka olmak üzere toplam 500 çalışan var.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde çalışan sayısı bin kişiye çıkacak. Beyaz yakalı çalışanların yüzde 40’ı kadınlardan oluşuyor. Yöneticilerin de yüzde 35’ni kadınlar oluşturuyor. 

KENDİ KAYNAKÇILARINI YETİŞTİRİYOR

Ülkemizde kaynakçı sıkıntısı tüm sektörlerde olduğu gibi treyler sektöründe hissediliyor. Krone fabrikasında tamamı bölge insanından oluşan toplam 154 kaynakçı çalışıyor. Krone, kaynakçı sorununu çözmek için kendi verdiği eğitimlerle kaynakçısını yetiştirmeye çalışıyor. Marka “Kaynakçı Beceri Merkezi” adı altında bu eğitimi geliştirecek.