SOSYAL KALKINMA KADINLA OLUR

Mercedes-Benz Türk CEO’su Süer Sülün, sosyal kalkınmanın iki ana başlıkta ele alınması gerektiğini belirterek, kadınların eğitim ve istihdamdaki konumuna dikkat çekti. Kadınlara yeni istihdam sahalarının yaratılmasının  ve eğitime ulaşımın kolaylaştırılmasının önemine vurgu yapan Sülün, Türkiye’de kadın istihdamının tarımda yoğunlaştığı bilgisini verdi.

“Sahadaki kadın çalışan sayısını arttırmak gerekiyor. Mercedes-Benz Türk için saha çalışmasına yönelik açtığımız kariyer ilanlarına her 100 başvurudan biri kadın” diyen Sülün, Türkiye’de iki tane dünya ölçeğinde fabrikalarının olduğunu söyledi. Sülün, 2004 yılında Her Kızımız Bir Yıldız projesinde bin öğrenciye burs sağladıkları kaydetti.

Türkiye’de üretilen 10 kamyonun 7’si, ihraç edilen 10 araçtan da 8’inin Aksaray’da üretildiğine dikkat çeken Sülün, yerel istihdama yönelik yaptıkları araştırmaya göre Aksaray’da her 20 çalışandan birinin ya bünyelerinde çalıştığını ya da fabrikayla ilgili en direkt ilişkili işlerde çalıştığına dikkat çekti.

ÖZEL SEKTÖR DAHA FAZLA GÖREV ALMALI

Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, gelişmekte olan toplumlarda her şeyin devletten beklendiğini ancak özel sektörün bu konuda görev üstlenmesi gerektiğini söyledi. Yerel yatırımlara önem verilmesi gerektiğini aktaran Saltık, “Devlet arazi veriyor, teşvikler sağlıyor. Bunlar önemli ancak sanayinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının eğitimini sağlamak da çok önemli. Özel sektörün de elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi.

Sanayide istihdam sorunun çok fazla yaşandığına dikkat çeken Saltık, holdingleri için kendi istihdam politikalarını hayata geçirdiklerini söyledi. Saltık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mavi yakalı çalışanımız fazla. Beyaz yakalı çalışanlar içinde kadın çalışma oranı yüzde 26. Gözümüz gibi baktığımız iki kadın kaynakçımız var. Eğitim istediler biz de seve seve verdik. Mersin’de insan kaynağı sıkıntımız var. 2015-2020 yılları arasında ciddi yatırımlar yaptık. Kaynakçı, elektrikçi, boyacı gibi elaman ihtiyacımız vardı. Kendi modelimizi geliştirmeye karar verdik. İlkokul mezunu kişileri alarak bünyemizde eğitmeye başladık. Örneğin 61 kişiyi boyahane için eğiterek bunların 40 tanesini işe aldık.”

Türkiye'nin ucuz iş gücü kapanına düşmemesi gerektiğine vurgu yapan Saltık, fabrikalarını çalışanların ailelerine açtıklarını, mutlu ailenin, mutlu iş yerlerine, mutlu şehirlere ve mutlu bir ülkeye dönüşeceğini söyledi.