Bu yıl 10. yılını kutlayan ve yüzde 99,8 teslimat performansıyla her yıl büyümesini sürdüren Kargoist, 2023 yılında 81’e çıkacak. Teknolojiye büyük önem veren ve kendi yazılımını kullanan firma; mikro dağıtım tarafında esnaf teslimat noktaları ile Kargoistbox kutuların konulması gibi projeleri de hayata geçirecek. Kargoist, son iki yılda sırasıyla yüzde 300 ve yüzde 250 büyüme göstermişti.  

Kargoist kurucuları Alim Yazlı ve İshak Temel, sundukları hizmetler, yeni projeler ve hedeflerle ilgili www.transmedya.com’a açıklamalarda bulundu. Butik hizmet anlayışıyla yola çıkar firma gösterdiği yüksek performans ve büyüme ile önümüzdeki dönemde adından daha çok söz ettireceğe benziyor.

Önümüzdeki dönemde pazarda nasıl bir konumda olacaksınız?

Alim Yazlı: 2021 yılını sadece e-ticaret kargolarında 9,5 milyon paket taşıdık. Büyümemiz ise %300 oranındaydı. 2020 yılında da yine aynı şekilde %250’nin üzerinde bir büyümemiz gerçekleşmişti. Her sene üzerine koyarak ilerliyoruz.  2022 yılı içinde yine önceki yıllarda olduğu gibi aynı büyüme oranlarında büyümeyi hedeflemekteyiz. Öncelikli hedefimiz 2023’ün ilk yarısına kadar hizmet verdiğimiz ile sayısını 81 ile çıkartmaktır. Bununla birlikte  mikro dağıtım tarafında ise esnaf teslimat noktaları, Kargoistbox kutuların konulması gibi projelerimizde gündemimizde olup çalışmalarına başladık. 2022 yıl sonuna kadar da bunları aktif etmeyi planlamaktayız.

Kargoist olarak ayrıca teknolojiye de çok önem vermekteyiz bundan dolayı da Bilişim Vadisi’nde AR-GE firmamızı kurduk ve inhouse yazılımımızı yazdık. Bu yazılımızı şu anda kullanmaya başladık 2023’te tam kapasite kullanarak sektöre kendimizi bu teknolojik yatırımla birlikte fark yaratan bir yerde konumlandırıp iyi olan hizmet kalitemizi daha üst seviyelere de çekmiş olacağız.

Kargoist ne zaman kuruldu? Hangi alanlarda hizmet sunuyor? Kapsamı alan neresi?

Alim Yazlı: Kargoist 2012 yılında kurulmuş olup sektörde butik hizmet anlayışı ile iş ortaklarına çözüm üreten ve mutluluk taşıyan bir firmadır. Bizler özellikle teslimat odaklı çalışarak e-ticaret tarafında satış yapan firmaların satış kaybının önüne geçecek şekilde %99,8 teslimat performans göstermekteyiz. Bununla birlikte taşıdığımız paketlerin teslimatındaki mutluluklara tanık oldukça işimizi ve görevimizi daha da çok sevmekteyiz.

E-ticaretteki büyüme kargo sektöründe nasıl büyük bir rekabete yol açtı?

İshak Temel: Pandemi döneminde özellikle e-ticaretin dengesiz bir şekilde büyümesine maalesef hazır değildi. Özellikle pandemi öncesinde de hazır olmadığını kampanya dönemlerinde de belli etmişti. Bu dönemlerde hizmet alan firmalar butik hizmet veren firmalardan faydalanmak istemiyor özellikle ulusal firmalar ile çalışıyorlardı ama bu yaşanan gelişmeler sonrasında hizmet alanları butik firmalar ile çalışmaya zorladı. Bu zorunlu çalışma ise sektörde dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin hızlanmasını sağladı. Butik hizmet verenler içerisinde en önde gelenlerden olan Kargoist olarak bizler teknoloji tabanlı hareket etmekteyiz, bizler hem şeffaf izlenebilirlik, hem hizmet kalitesi hemde düşük iade oranı ile rekabette en önde geldikçe firmaları bizim il sayımızın artırmasını talep etti ve böylelikle il sayılarımızı hızlıca yükseltip rekabet içerisinde iyi bir yerde kendimizi konumlandır. Burada hızla gelişen sektör rekabeti artırırken de iyi fizibilite çalışması yapamayan firmalarda maalesef 2022 içerisinde sektörden çekilmek durumunda kaldı. Aslında her kriz bir fırsat ama bu fırsatı iyi analizlerle değerlendirebilirsenizde sürdürülebilir oluyorsunuz.

Kargoist olarak rekabette öne çıkmak için neler sunuyorsunuz?

Alim Yazlı: Pandemi dönemi e-ticaretin hali hazırda büyüme ivmesini arttırarak, lojistik sektörünün ve dağıtım sektörlerine olan talebin de artışına neden olmuştur. Bu da ekosistem döngüsünde tüketiciler ile markalar, markalar ile üreticiler, üreticiler ile tedarikçiler arasında daha güçlü bir bağ oluştururken, lojistik ve dağıtım sektörü bu zincirin aksamadan hızlı ve verimli bir şekilde yürümesi için çok daha stratejik bir rolü ve kritik sorumlulukları üstlenmiştir. Ticaretin, hizmetin ve süreçlerinin dokusundaki değişkenliklerin adaptasyonun en önemli noktası dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin bundan sonraki süreçte çok daha hızlı ve etkin bir şekilde devam etmesine bağlı gibi görünmektedir. Perakende sektöründe değişen kullanıcı alışkanlıkları ve sektörde dijitalleşmenin artması ile Kargoist’e inanan müşteri portföyünü oluşturan perakende sektörünün önemli bir çözüm ortağı olacağına inanmaktayız. Rotalama programında, dağıtıcı arkadaşlarımıza daha verimli ve etkin bir dağıtım modeli sunabilmeyi, ayrıca daha az yakıt tüketimi sağlayarak da karbon emisyon oranını azaltarak doğaya katkı sağlamayı hedefledik. Taşıma programında ise dağıtıcılar kullanıcı dostu bir programla kolaylıkla işlemlerini tamamlayabilmektir. Buradaki karmaşıklık dağıtıcının işini yapmasının önüne geçmekte olup verimliliğini de ciddi anlamda azaltmaktadır. Diğer yandan Avrupa Yakası’ndaki aktarma merkezimizde sorter sistemimizi devreye aldık ve paket işleme kapasitemizi 4 kat artırdık. 2022 yıl sonuna kadar Anadolu yakasında sorter sistemi kurarak günlük paket işleme kapasitemizi artırmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte 2021’de Kargoist olarak İstanbul’da scooter ile dağıtımlara başladık. 2022 içinde sürdürülebilirlikte devreye almaya planladığımız diğer projelerimizi; kargobox kutuları ile teslimatlara başlamak, esnaf noktalarından teslim alınmasına teşvik etmek (daha az araç dolaşımını sağlayarak karbon emisyonunu azaltmayı sağlamak) ve paket dağıtımlarında elektrikli araç kullanımını yüzde 25’in üzerine çıkartmak olarak sıralayabiliriz.

Sektöre birçok firma giriş yaptı? Bunun sektöre etkilerini bugün ve gelecek için değerledirir misiniz?  

İshak Temel: Sektöre son dönemlerde hızlı büyümenin etkisi ile belirttiğiniz gibi çok giriş oldu. Biran da iyi analizler yapılmadan 81 ile çıkmalar, her türlü paketi taşımaların yapılması gerçekleşti. Oysaki sektör iyi analiz edilse kimse bir anda 81 ile direk çıkmamıştı. Buradaki stratejik hatalar hizmet kalitelerinin düşmesini bundan dolayı da hizmet alan firmaların hızlıca hizmet kalitesi yüksek olan firmalara kaymasına sebebiyet verdi. Özellikle pandeminin de etkisinin geçmesi ile birlikte sektördeki işlem hacmi öncekine göre büyümüş olsada pandemi döneminde hacimde olmadı. Bundan dolayı bir çok firma sektörden çekilmek durumunda kaldı ve sektörden çekilmeye de devam ediyor. Bununla birlikte yine sektöre büyük holding firmaları giriş yaptı, burada fiyat stratejisiyle kendilerini konumlandırmaya çalışıyorlar ama sektörün bir gerçeği daha var herşey fiyat değil. Öncelikle iyi bir teknolojik altyapının olması gerekiyor, sonrasında ekip ile birlikte bir deneyimin olması gerekiyor. Bu 3 olmadığında güçlü sermaye de sizi tutunmanızı sağlayamıyor sonrasında da fiyatla gelen hizmet kalitesizliğinden gidiyor.