Elektrik Elektronik Mühendisi Bilal Yeşil, her yıl milyarlarca dolar zarar neden olan yük hırsızlığını anlattı.

Avrupa medyasına yansıyan haberlere göre, yük hırsızlığı milyarlarca EUR zarara yol açmaktadır. Sadece bu yıl Şubat ayında EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika)  bölgesinde, taşıma esnasında 9 Milyar EUR değerinde yük çalınmıştır. Güvenlik örgütü TAPA (Taşımacılıkta  Yük Koruma Derneği) verilerine göre, hırsızlık olayları geçen yılın aynı ayına göre % 80 artmıştır.

Taşımada yük hırsızlığı dramatik şekilde artmaktadır

EMEA (29 ülkeyi kapsamaktadır) bölgesinde, Şubat ve Mart 2023 te olaylar dramatik şekilde artış göstermiştir. Bu  tür hırsızlık olaylarının  yalnızca açık denizlerde olabileceğine inananlar varsa, yanılıyorlar. Almanya’da bile olaylarda büyük artış görülmektedir. Bu nedenle,  yük hırsızlığı olaylarından zarar görmek istemeyen firmalar, gerekli tedbirleri almalıdırlar.

Almanya’da  hırsızlık olaylarının odağında bulunmaktadır

Almanya’da, ortalama  her 20 dakikada bir,  bir TIR’ın yükü çalınmaktadır. Bu veriler, Yük taşımacılığı ve Lojistikte hırsızlığı önleme çalışma grubu tarafından hazırlanmıştır. Buna göre, çalınan yükün değeri yıllık 1,3 Milyar EUR’dan fazladır.

Genellikle, taşımacılar güvenli park yerleri bulamamaktadırlar

Yeterli  güvenli park yerlerinin olmaması, hırsızlara fırsat vermekte ve işlerini kolaylaştırmaktadır. Güvenlik kilitleri hırsızları durduramamaktadır,  brandada açılan bir yırtık hırsızlara yeterli olmaktadır. Bu tür hırsızlıklar, taşımacıların müşteri kaybetmelerine veya şöhretlerinin zedelenmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle filo yöneticileri ve sürücüler, yükleri daha iyi korumak için aktif  olarak hareket etmelidirler. Güvenli park servislerinin sunduğu hizmetlerden, park rezervasyon uygulamalarından faydalanılmalıdır.

Türkiye’de durum nedir?

Yük taşımacılığına yönelik hırsızlık olayları ile ilgili bir istatistik var mı bilmiyorum, çünkü bulamadım.  2012 yılına ait bazı bilgiler  internette var ama  güncel veriler yok. Ülkemiz, nüfusuna göre en çok hükümlü ve tutuklu bulunan ülkeler sıralamasında ilk 4 içinde. 10 milyonu aşan sığınmacı ve yüksek işsizlik oranı olan bir ülkede bu tür hırsızlık olaylarının olmaması mümkün değildir.

Güvenli park yerlerimiz çok az, sertifikalı park yeri ise neredeyse hiç yok. Sürücüler yol kenarındaki bazı dinlenme tesislerine ve  akaryakıt istasyonlarına da alınmamaktadırlar. Bu nedenle, sürücüler araçlarını emniyet şeridine çekerek dinlenmeye çalışmaktadırlar. Bu hali ile hem kazalara neden olmakta, hemde hırsızların saldırılarına karşı korumasız kalmaktadırlar.

Firmalar ve sürücüler ne yapabilirler? Yukarda özetlenen haberde neler yapılabileceğine ilişkin bazı ipuçları vardır. Mümkün olduğu kadar güvenli park yerlerinde dinlenilmeli, önceden park yerlerinde rezervasyon yapılmalıdır. Sürücüler bu gibi durumlarda ne yapacakları  ve alınabilecek tedbirler konusunda bilgilendirilmelidir. Yük güvenliği için, video kamera sistemleri termal kameralar, alarm sistemleri  vs.. gibi teknik çözümler de kullanılabilir. Bu konuda ciddi bir araştırma ve geliştirme ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Teknik çözümlerin hiçbiri tek başına yeterli olamamaktadır.