7. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi kapsamında yapılan, AB Yeşil Mutabakatı ile Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Dünyasını Neler Bekliyor? başlıklı panelde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Murat Korçak, çevreci uygulamalar ve regülasyonların firmalara ek maliyetler getireceğini, büyük firmaların daha fazla güçlenirken küçük firmaların ise pazardan çekileceğini kaydetti. 

Emisyon Ticaret Sistemi’nin şu anda AB’de uygulandığını belirten Korçak,  havacılık sektöründe ETS’nin uygulandığını, denizciliğin henüz eklenmediğini ancak önümüzdeki dönemde bu modunda sisteme dahil edilmesini beklediklerini kaydetti. 

“Emisyon Ticarit Sistemi uzmanlık gerektiriyor” diyen Korçak, “Birçok danışmanlık firması kuruluyor. Bu maliyet olarak lojistik sektörüne yansıyacaktır. Büyük firmalar daha da büyürken, çevreci baskıdan dolayı küçük işletmeler pazardan çekilmek zorunda kalacaklar” diye konuştu. 

Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda karayolu taşımaclık sektörünün ETS’ye (Emisyn Ticaret Sistem) dahil edilmesinin gündeme gediğini, yapılan oylamada küçük farkla reddedildiğini aktaran Korçak, önümüzdeki dönemde karayolunun da ETS’ye dahil olacağını belirtti. 

ETS ile harcanın yakıtın ve yapılan taşamaların raporlanacağı ve bu raporların otorite tarafından onaylanacağı bilgisini veren Korçak, Yeşil Mutabakat’ın Türkiye’de uygulanması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak eylem planı hazırladıklarını söyledi. Korçak bakanlık olarak fimlara Yeşil Lojistik Belgesi vereceklerini bu belgelerle firmaların desketlerden yararlanılabileceğini aktardı. 

Korçak, “Bu çevresel baskılar sektöre büyük sıkıntılar maddi külfetler getiriyor ama aynı zamanda büyük fırsatlar da getiriyor. Bu fırsatları kullanabilirsek ülke olarak öne çıkarız” dedi.