Fivelog Lojistik A.Ş Ortağı ve Genel Müdürü Engin Şahin, lojistik sektörünün oldukça hareketli bir dönemden geçtiğini belirterek kara sınır kapılarının artan taşıma sayılarını kaldıramadığını söylüyor. Şahin, batı sınır kapılarındada kapasitenin artırılması ya da yeni bir kapı yapılması gerektiğini söylüyor.

Lojistik sektörünün en büyük sorununun kara sınır kapılarının artan kapasiteyi kaldıramaması olduğunu söyleyen Fivelog Lojistik A.Ş Ortağı ve Genel Müdürü Engin Şahin, UND'nin sesi Dergisi'ne yaptığı açıklamada  artan akaryakıt fiyatlarının taşımacılık maliyetleri artırdığını, sınır kapılarında satılan akaryakıtta indirim yapılması gerektiğini belirtiyor. 

KAPILARDA YAKIT FİYATLARI DÜŞMELİ

Şahin, taşımacılık yapan firmaların en büyük maliyet kalemini yakıt giderlerinin oluşturduğunu, artan fiyatlar nedeniyle maliyetlerin çok yükseldiğini söylüyor. 1 Kasım 2021 ile 8 Haziran 2022 tarihleri arasındaki yakıt giderlerini kıyaslayan Şahin, 8 aylık bir dönemde nakliyecilerin yakıt giderlerinin yüzde 63 oranında arttığını ve nakliyecilerin cebinden 370 euro daha fazla para çıktığını belirtiyor.

Avrupa’da da yakıt fiyatlarının ve yol geçişlerinin arttığını aktaran Şahin, bunun sonucunda taşımacılık maliyetlerinde yüzde 50’nin üzerinde artış yaşandığını söylüyor. “İş çok ama karlılık yok” diyen Şahin, artan işlere karşılık vermek için daha fazla yatırım yapılması gerektiği bir dönemden geçtiklerini ancak araç fiyatlarının arttığını, ayrıca araç tedarik etmekte sıkıntılar yaşandığı için bu yatırımları yapamadıklarının altını çiziyor.

Karlılığın artması için navlun fiyatlarını artırmanın bir yöntem olduğunu ancak bu seferde ihracatçının rekabetçiliğinin etkileneceğini söyleyen Şahin, nakliye maliyetlerinin düşürülmesinin bu noktada çok önemli olduğunu belirtiyor. Kapılarda satılan akaryakıtta indirim yapılması gerektiğini söyleyen Şahin, fiyatların sabit durması gerektiğini de belirtiyor.

YA KAPASİTE ARTIRILSAN YA DA YENİ KAPI YAPILSIN

“Batı sınır kapılarında YYS ve minivan sorununu da çözmemiz gerekiyor” diyen Engin Şahin, Kapıkule’den çıkış yapan araç sayısının 1.500’den 4 binli adetlere yükseltilmesi gerektiğini söylüyor. Şahin kapılardan geçişlerin hızlanması için şu öneriyi sunuyor: “Minivan, frigo ve YYS araçlarının ayrı bir sıradan geçmesi gerekiyor. Gümrükten çıkan her YYS-İzinli Gönderici belgesi bulunan araç siz sırada beklerken sizin önünüze geçiyor. Dolayısıyla büyük bir haksız rekabet oluşuyor. Bunlar kendi aralarında sıraya geçerlerse sıkıntı çözülür. Diğer bir yol da bu araçların Hamzabeyli’ye yönlendirilmesi olabilir.” Şahin bu şekilde bir rahatlama olabileceğini ancak asıl çözümün Bulgaristan sınırındaki Kapıkule-Kapitan Andreevo’nun genişlemesi ya da yeni bir kapının yapılması olduğunun altını çiziyor.

TEDARİK MERKEZİ OLACAKSAK TAŞIMADAKİ SORUNLARI ÇÖZMEMİZ ŞART

Geçiş belgesi sıkıntısını da değinen Şahin, “Kendi ülkemizde ürettiğimiz malı Almanya’ya taşırken Çekya belgeleri ayın 11’inde bitiyor. Ya Polonya’yı dolaşmanız gerekiyor ya da Avusturya’yı geçmek gerekiyor. Bu da maliyetlerimizi yükseltiyor. Kapılardaki beklemeler, geçiş belgeleri sorunları yaşarken dünyanın lojistik merkezi olamayız. Şu anda Avrupa-Çin arasında taşıma yapmak için alternatif güzergâhlar aranıyor. Tedarik ülkemize kayıyor. Ülkemiz lojistik ve tedarik merkezi olacaksa bu sorunlara bugünden çözüm bulmamız şart” diye konuşuyor.

ÇİN-AVRUPA ARASINDA KARAYOLU TAŞIMALARI YAPIYORUZ

Çin-Türkiye arasında karayolu taşımalarına başladıklarının bilgisini veren Şahin, nisan ayından beri 11 taşıma gerçekleştirdiklerini bu sayıyı artıracaklarını söylüyor. Bu taşımaları nasıl yaptıklarını anlatan Şahin, “Yükü Çin’den alıp, Çin plakalı araçlarla Kazakistan kapıya getiriyoruz. Orada iş ortağımız Kayra Lojistik ile Türk veya Kazak plakalı TIR’lara aktarıyoruz, oradan da Türkiye veya Avrupa’ya götürüyoruz” diyor. Türkmenistan’ın açılmasıyla bu taşımaların daha da rahatlayacağını söyleyen Şahin zaman açısından denizyoluyla yapılan taşımaları 60 günden 35 güne düşürdüklerini kaydediyor.

“Bu sorunlar çözülürse dünyanın lojistik merkezi hayalimiz gerçekleşir” diyen Şahin, “Pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı bunu net olarak gösterdi. Artık ülkeler yakın bölgelerden mal üretmek zorunda olduklarını gördüler. Pandemi, savaş gibi durumlar hep yaşanabilecek olaylar. Süveyş kanalı bir gemi kazası nedeniyle kapanınca dünya ekonomisine maliyeti milyar dolarla oldu. Alternatif yok mecbur gemi oradan geçecek. Bu mallar ülkemizde üretilmiş olsaydı, farklı taşıma şekilleriyle bu malları götürürdük. Üretim merkezi olacak taşımacılıkla ilgili adımları hızlandırmamız gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.