7. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi kapsamında yapılan panelde konuşan UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, pandeminin lojistik ve taşımacılığa etkilerini değerlendirerek sektörün krizlere bağışıklık kazandığını ve sürekli yeni krizlerle baş etmek zorunda kaldığını söyledi. Sektörün kapıları geçemediği için teknolojiyi ana gündemine alamadığını söyleyen Özel, bunun önünü tıkayan unsurların ortadan kaldırılması gerektiğini aktardı.

Pandemide kriz yönetimi ile tanıştıklarını belirten Özel, “İran’da, Türkmenistan’da, Özbekistan’da sürücülerimiz kaldı. Bu krizi yönetmek zorunda kaldık. Ardın da karantina süreçleri başladı ve sürücüler karantinaya tabi tutudu. Karantinada beklerken sürücülerin vizeleri bittiği için vize sorunu arttı. Konsolosluklar kapalı olduğu için vize temin edemedik. Sürekli yeni krizler ortaya çıktı. Bağışıklık kazandık sanırım. Hiçbir şey tuhaf gelmemeye başladı. Büyük bir paradigma değişiminden geçiyoruz. Süreçleri buna adapte etmek, bunları öngörebilmek kolay değil. Bölgeselleşme başladı, ticari savaşlar arttı, iklim değişiklikleri gündem böyle bir karmaşa içerisinde bir süreçten geçiyoruz.” 

Özel, sınır kapılarını geçemediğimiz sürece hiçbir şey olmuyor. Teknolojimiz yüksek, en teknolojik araçları kullanıyoruz, kabiliyetlerimiz var. O noktaya gelemiyoruz ki. Bunun önünü tıkayan unsurlar var. İşin kavramsal bütününü oturtamadık. Bu yüzden tanımı da koyamıyorsunuz. Pandemi döneminde en iyi ayak uyduran karayolu sektörü oldu. Demiryolu taşımalarında sorunlar ortaya çıktı.

Karayolu ile 70 ülkeye taşıma yapıldığını söyleyen Özel, demiryolunun aksine hızı ve etkinliği ile karayolunun son dönemde etkinliğinin arttığını aktardı.  

NİL TUNAŞAR: TEKNOLOJİ OLMADAN FİRMALAR AYAKTA KALAMAZ

Transorient Yönetici Ortağı Nil Tunaşar, pandemi döneminde sektörde yaşanan gelişmelere değinerek teknolojinin bu dönemde zorunluluk haline geldiğini söyledi. Tunaşar, “Teknoloji olmadan firmalar hayatta kalamaz” dedi.

Teknolojik gelişmelerin sektörde nasıl bir değişim yaşatacağı konusunda değerlendime yapan Tunaşar, “10 yıldır tedarik zincirinin şefaflığı konuşuluyor. Herkes izlenebilirlik istiyor. Bunun dışında e/ticaret çığ gibi büyüyor. Toplam ticaret içindeki payı yüzde 9 iken 391 milyar TL ile yüzde 17’ye yükselmiş durumda. Bu teknoloji ile oluyor” diye konuştu.

Zara örneğini vererek teknolojinin değişim gücüne işaret eden Tunaşar, “Zara birçok fabrikasını kapattı. E-ticaret üzerinden satışlar yapıyor.Hız artışı ve maliyet avantajı firmaları buraya götürüyor.