Avrupa’nın önde gelen özel demiryolu şirketlerinden olan TX Logistik AG (TXL), özel kargo elleçleme sistemi Nikrasa ile intermodal taşımacılığa uygun olmayan treylerlerin demiryolu ile taşınmasını sağlıyor. Avrupa genelinde her hafta 400’den fazla tren hareketi sağlayan firmanın sunduğu altyapı sayesinde her türlü treyler, trenlerle rahat ve güvenli şekilde taşınıyor. TX Logistik’in şu anda dolaşımda yaklaşık 150 adet taşıma platformu (Nikrasa) var ve haftada 200 treyler bu platformlarla taşınıyor.
Avrupa’da geniş bir ağda hizmet veren şirketin amacı yük taşımacılığını karayolunda demiryoluna çekmek. Bunun için yatırımlar yapan ve özel sistemler geliştiren TXL, İtalya’dan İskandinavya’ya kadar uzanan geniş bir ağda her hafta 400’den fazla tren hareketi sağlıyor. Intermodal ve demiryolu taşımacılığına yönelik çözümler sunan TX Logistik; İsviçre, Avusturya, İsveç ve Danimarka’daki yan kuruluşları ve İtalya ve Hollanda’daki şubeleriyle Avrupa ulaşım ağını yönetiyor. Kendi lisansları ve kendi tren sistemleri ile demiryolu taşımacılığı hizmeti sunan TXL, İtalya’dan İskandinavya’ya veya Hollanda’ya kadar geniş bir hatta işletmecilik yapıyor.
TX Logistik AG Bölge Sorumlusu ve Güney Bölgelerinden Sorumlu Stefano Noseda, farklı sektörlere taşımacılık hizmeti sunan müşterilerine demiryolu çözümlerini sunduklarını belirtiyor. Noseda, sundukları hizmetlerin müşterilerine sağladıkları avantajı ise tek elden çözüm olarak açıklıyor.  TXL, müşterilerinin; lokomotif, vagon, liman ve terminal operasyonlarını yönetiyor. Bu sayede zamandan büyük tasarruf sağlanırken müşteriye anlık bilgiler de aktarılabiliyor. Noseda, TXL’nin web tabanlı sipariş yönetim sistemi sadece sipariş takibini kolaylaştırmakla kalmadığını, aynı zamanda performansı artırarak şeffaflık ve kalite sağladığını belirtiyor.

TRENE BİNMEYEN TREYLER KALMIYOR
TXL’nin en önemli hizmetlerinden biri de Nikrasa. Bu sistem bugüne kadar demiryolu taşımalığını kullanmamış nakliyecileri hedefliyor. Nikrasa sayesinde çekicilerle gelen treylerler rahatça demiryoluna aktarılabiliyor. Aktarma için farklı ekipmanlara ve terminal altyapılarına yatırım yapmaya gerek kalmıyor.  
Nikrasa kısaltması “elleclenemeyen yarı römorklar” anlamına geliyor ve römorkların kara ve
demiryolu arasında taşınabildiği bir teknolojiyi ifade ediyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Terminal alanında yer alan çekici, treyleri alarak platforma getiriyor. Platforma gelen araç otomatik olarak konumlandırılıyor. Vinç ya da reachstacker daha sonra standart payanda bandıyla taşıma platformunu yarı römorkla birlikte kaldırıyor. Treyler bu platformla tek bir ekipman haline geliyor ve bu şekilde standart cep vagonu (T-3000 tipi) üzerine bir bütün olarak yükleniyor. Bu yükleme süresi intermodal taşımaya uygun treylerlerinkinden sadece bir dakika daha fazla sürüyor.

HER HAFTA 200 TREYLER TAŞINIYOR
Stefano Noseda, bu teknoloji ile tren başına 5 ila 10 treylerin yüklendiğini ve yüzde 95’e varan oranda tren kullanım oranlarına ulaştıklarını belirtiyor.
2017 mayıs ayında kargo elleçleme sistemi Nikrasa 2.0 versiyonun daha da geliştirildiğini söyleyen Stefano Noseda, bir önceki modele göre 7 bin tur daha fazla yapabildiklerini aktarıyor. Modifiye edilmis versiyon sayesinde daha geniş bir römork yelpazesine hizmet sunulabiliyor. Hemen hemen bütün treyler çeşitlerine hizmet sunulabiliyor. Bunlar içerisinde mega treylerler, kapalı treylerle, soğutucular, tankerler yer alıyor. Nikrasa 2.0 versiyonu bir önceki platforma göre 200 kilogram daha hafiftir. İlk adımda, kombine taşımacılıkta kullanılmak üzere 50 adet NiKRASA versiyon 2.0 üretildi.

4 HATTA KULLANILIYOR
Nikrasa’nın şu anda aktif olarak kullanıldığı 4 hat var.
- Padborg - Verona
- Herne - Verona
- Lübeck - Verona
- Trieste -Bettembourg,
(UN Ro-Ro ile işbirliğiyle)

RO-LA’YA KARŞI AVANTAJLARI
Stefano Noseda, Nikrasa’nın nakliyecilere sağladığı avantajlar hakkında şu bilgileri veriyor: “Ro-La’nın ana dezavantajı, ölü yüktür, çünkü kargo (konteyner, römork, semi treyler) aynı zamanda tüm kamyonun ağırlığını trende taşımaktadır.  Ayrıca çok bakım gerektiren ve pahalı özel vagon ve özel yükleme tesislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Nikrasa’da, treyler tak başına trene yüklenip taşınabiliyor. Böylece 4 ton fazla yükün gereksiz taşınmasını engelliyor. Nikrasa 2.0 ile geliştirilen kargo elleçleme sistemi, Avrupa’daki mevcut (vinçsiz) römorkların çoğunu mega-römorklardan, kapali kasa ve soğutuculardan tankerlere kadar takip edebiliyor. Buna ek olarak, Nikrasa hemen her terminalde (Türkiye dahil) kolaylıkla kullanılabiliyor. Sadece terminal modülü için yükleme hattının yanında bir park alanı yeterli.”

İSTANBUL-AVRUPA TREN TAŞIMACLIĞI İÇİN PİYASADA BÜYÜK İLGİ VAR
Türkiye’nin, TX Logistik’in stratejik planlamasında yer alan ülkelerden biri olduğunu söyleyen, Stefano Noseda, “ TXL olarak bu doğrultuda Nikrasa veya onsuz uzun vadede ağımızı genişletmek istiyoruz. Çünkü Türkiye’de karayoluyla gidemeyen treylerler var ve bu anlamda Trieste’de büyük bir potansiyel görüyoruz.  Şu anda TIR’ların yaklaşık yüzde 80’i Avrupa’ya doğrudan karayoluyla ulaşıyor. Ro-Ro kapasitesi ve terminal kapasiteleri dengeli bir ekonomide talebi karşılayamayacaktır. Ayrıca kara yoluyla, nakliyeciler özellikle Avusturya ve Macaristan’da geçiş sorunları yaşıyorlar. TX Logistik olarak bu nedenle Nikrasa kullanımında birçok avantaj görüyoruz. TXL gelecekteki faaliyetleri için son derece önemli olan maliyet hesaplamaları ve müşteri gereksinimleri üzerine çeşitli araştırmalarda bulundu. Küçük taşımacılar için kabotaj sorunu aynı zamanda demiryolu taşımacılığı için bir avantaj. Ruhr bölgesi ile İstanbul metropolü alanı arasında doğrudan yük tren bağlantıları için halihazırda piyasada artan bir ilgi var. Bu aynı zamanda diğer trenyolu sirketlerin TXL ile
ortak işbirliği için yapılan soruşturmalarla da teyit edilir.”

DOĞUYA MAL AKIŞINDA TÜRKİYE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK
Stefano Noseda’ya göre Türkiye, uzun vadede doğuya doğru mal ve hizmet akışında önemli bir rol oynayacak. Noseda, demiryolu altyapısına yapılan yatırımların bu nedenle memnuniyet verici olduğunu belirterek şu yorumlarda bulunuyor: “Üçüncü köprü üzerinde yer alan demiryolu bağlantısı Asya’ya yönelik önemli bir adımdır. Türkiye gelecekte İran, Irak ve Suudi Arabistan Yarımadası’na bağlanmada önemli bir rol oynayacaktır. TXL olarak ayrıca Kars, Tiflis ve Bakü’ye bağlantılar için büyük bir potansiyel görüyoruz. Bu bağlantılar sadece geleneksel yük trafiği için değil, aynı zamanda intermodal ve otomotiv taşımacılığı için de önemlidir. Bununla birlikte, TX Logistik, çalışma ortakları ile işbirliğine dayanan ve işbirliği için yeni fırsatlar için görüşmelere açıktır.”