Balnak satın almasının ardından uluslararası taşımacılık için yeni bir yapılanma oluşturmak için çalışan Borusan Lojistik, yapılanmasını tamamladı ve işin başına Okyay Öztuğran’ı getirdi. Sektörün deneyimle ismi, tüm uluslararası taşımacılık süreçlerini yönetiyor. Borusan’ın uluslararası taşımacılıktaki stratejisi ve hedefleri ile ilgili Okyay Öztuğran ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. 
 
ULUSLARARASI TAŞIMACILIKTA SES GETİRECEK
Borusan Lojistik Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Okyay Öztuğran, yılın ortalarından itibaren Borusan Lojistik’in uluslararası taşımacılıktaki etkinliğinin hissedileceğini söylüyor. “Beklenen uluslararası taşımacılık hamlesi bu yılın ortaları gibi olacak” diyen Öztuğran, yapılan planlamalar ve çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü aktarıyor. Öztuğran, uluslararası taşımacılıkta hedeflerinin daha geniş alanlara hitap etmek olduğunu söylüyor. Full Truck Load (FTL) ve intermodal hizmetlerini devreye koyup sadece Türkiye-Avrupa arasında değil Avrupa’dan başlayıp İran’a ve Kazakistan’a kadar uzanan yakın coğrafyayı hizmet kapsamına alabilecekleri bir bölgesel oyuncu olmak istediklerinin altını çiziyor. 

İNTERMODAL HAT KURUYOR
Borusan’ın uluslararası taşımacılıktaki en büyük atılımlarından biri intermodal taşımalar olacak. Öztuğran, şu anda içinde olmadıkları intermodal hat üzerinde çalıştıklarının bilgisini veriyor. Bu hattın işleyişi ile ilgili de, “Avrupa’nın iç kesimlerine kadar treylerlerimizi Ro-Ro ve tren bağlantıları ile ulaştıracağız. 2017 yılı sonunda blok tren taşımalarına başlayacağız. 2018’de de artan volümlerle birlikte tren sıklığını artırıp paralel yatırımlarla hattı desteklemek istiyoruz. Örneğin ilk başladığımızda 100 treylerlik bir slotla başlayacağız, hemen peşinden belki de 200 treylerlik bir tren daha gelecek. Hedefimiz kontrollü yatırımla belirli bir büyüklüğe ulaşmak ve aradaki akışı dengeleyerek Borusan’a katmak” diye konuşuyor.

AVRUPA’DA YENİDEN 
YAPILANIYOR
İntermodal taşımaların devreye girmesi için yeni yatırımların ve anlaşmaların yapılması gerekiyor. Öztuğran bunun için Avrupa’da yapılanma ve filo yatırımlarının olacağını belirtiyor. Belirli bir kapasite için yatırım öngördüklerini, bu yatırım planının ilk hamlesine haziranda başlayarak o yolculuğa çıkmış olacaklarını ifade ediyor. Öztuğran, iş geliştikçe Avrupa’daki organizasyon yapılarını güçlendireceklerini anlatarak şunları söylüyor: “Borusan Lojistik bir hat işletmecisi olacak. Bu acentelerimizin ve partnerlerimizin desteklediği bir sistem. Acentelerimiz içerisinde, Türkiye satışını kolaylaştırmak için kilit bazı ticari kadrolar kuracağız. Biliyorsunuz acenteler kendi network yapıları içerisinde ilerliyorlar. Bizim kuracağımız kadrolar ile yeni satış fırsatlarını ve müşterileri yakalamak istiyoruz. Türkiye’de piyasaya çıktığımızda müşterilerimizin alıcı bacağının, yani karar merciinin Avrupa’da olduğunu görüyoruz. Bu firmaların yanında durup onlara yakın olup, onlarla aynı dili konuşan aynı mantaliteyi paylaşan, sektörü iyi bilen ve anlayan kişilerle Borusan Lojistik kalitesini Avrupa’ya taşımış olacağız.”
Avrupa’daki yapılanmanın bir müddet acente ve partner networkü kanalıyla ilerleyeceğini söyleyen Öztuğran, “Gelişmelere bağlı olarak farklı bir yapılanmaya gitmeyi düşünebiliriz. Ama ilk etabımız kendi kadrolarımızı oluşturmak olacak. Bu sayede oradaki akışları ve volümleri başlatmak istiyoruz. Ondan sonra da yapılanma ve partner networkünü oluşturup ikinci etaba geçeceğiz” diyor. 

ULUSLARARASINDAN 
GELEN CİRO ARTACAK
Borusan Lojistik’in cirosuna uluslararası taşımacılığın ne kadar katkı sağladığı ile ilgili sorumuza cevap veren Okyay Öztuğran, “Liman hariç, toplam ciromuzun aşağı yukarı beşte biri uluslararası taşımacılıktan geliyor. Bunun artması lazım. Çünkü Borusan Lojistik’in hitap ettiği pazar hem karayolu hem forwarding anlamında çok geniş. Sadece Türkiye merkezli değil, diğer ülkeler arasında taşımalar yapan bir yapıya dönüşmek istiyoruz. Bunun için kilit noktalarda Çin, Dubai gibi ülkelerde ofisler açacağız” diyor. 

AVRUPA’DA BÜYÜMENİN 
YOLLARINI ARAŞTIRIYOR
Okyay Öztuğran fırsatları değerlendirmek istediklerini belirterek Avrupa’da organik ve inorganik büyümenin yollarına bakacaklarını söylüyor. “Sadece Türkiye’de yapılanarak belirli bir noktaya kadar gidebiliyorsunuz” diyen Öztuğran, “Eğer bölgesel ve global oyuncu olmak istiyorsanız; daha entegre hizmetlerin satılabildiği, bütün iş kollarınızın müşteriye bir paket olarak sunulabildiği, müşterinin olmak istediği pazarda onların yanında olunabildiği, her türlü ihtiyaca çözümler üretilebildiği bir yapınızın olması gerekiyor. Borusan Lojistik’in de hedefi budur” diye konuşuyor. 

LOJİSTİĞİN ENDÜSTRİ 4.0’INI 
YAPIYORUZ
Borusan Lojistik son dönemde dijitalleşmeye büyük önem veriyor ve bu yönde yatırımlar gerçekleştiriyor. Okyay Öztuğran, şirketlerini ileriye taşıyacak, dijitalleşmeyi de hizmet kapsamına eklediklerini söylüyor. Müşterilerin bütün gönderilerini internet platformundan izleyerek takip edebilecekleri, siparişlerini yönetebilecekleri bir uygulamayı devreye alacaklarını söylüyor. “Dijitalleşmeye holding olarak çok inanıyoruz” diyen Öztuğran, “İnovasyon ve digitalleşme bizim mottomuz. Bu yıldan itibaren yatırımlarımızı daha da artıracağız. Bununla bağlantılı olarak da kendimize özgü software’imizi yazıyoruz.  Buna göre altyapımızı genişletiyoruz. IT altyapımızı tamamen sıfırdan elleçliyoruz. Kurduğumuz yeni hizmetler ve hatların ile müşterilerimizin telefondan bile siparişlerini girebilecekleri ve takip edebilecekleri bir altyapı platformu oluşturuyoruz. Bunu lojistiğin Endüstri 4.0’ı gibi düşünebilirsiniz” şeklinde konuşuyor.