İki yıl önce 4 şirketi tek çatı altında birleştiren ve esnek bir yapıya kavuşan Arkas Lojistik, bunun meyvelerini topluyor. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla oranla yüzde 31’lik bir büyüme yakaladı. Son dönemde farklı taşıma modları kullanılarak yapılan komple ve hacimli yük taşımalarında öne çıkan Arkas Lojistik, farklı yüklere de hizmet veriyor. Arkas Lojistik’in’ın bu dönüşümünü ve yeni alanlara yaptığı açılımları ve yatırımların nedenlerini ve sonuçlarını Arkas Holding Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas ile konuştuk. 

YENİ ALANLARA AÇILDI CİROSUNU YÜZDE 30 ARTIRDI
Arkas Lojistik 300 milyon dolarlık yıllık cirosu ile Türkiye’nin en büyüklerinden biri ve her yıl da büyümeye devam ediyor. Diane Arcas, son yıllarda hizmet çeşitliliğini artırdıklarını söylüyor ve bunun zorlu rekabet koşullarında kendilerine önemli avantajlar getirdiğini belirtiyor. “Bu sene dolar bazında yüzde 15, TL’de yüzde 31’lik  bir büyüme elde ettik ve bunu 2016 gibi çok zor bir yılda yaptık” diye ekliyor. Diane Arcas, 2017 büyüme hedeflerini de yüzde 15 olarak açıklıyor. Yıl içinde yapacakları yatırımları da anlatan Arcas, “Karayolu taşımalarımız için filo yatırımız olacak. İzmir bölgesi için açık konteyner sahası yatırımı yapacağız. Yeni iş alanlarına girmek için de fırsatları değerlendireceğiz. Proje taşımacılığında Türkiye’de büyümek istiyoruz” diyor. 

HER PROJEYE TEK ELDEN ÇÖZÜM ÜRETİYOR
Arcas, Türkiye’deki lojistik firmalarının genelinin karayolu ve kapalı depolama ağırlıklı hizmet verdiğini söylüyor. “Bizim modelimiz multimodal. Bu doğrultuda büyümeyi hedefliyoruz. Bütün modları birleştiren bir uzmanlığınız olmadığı zaman her projeye hizmet veremezsiniz. Proje ihtiyaçları birbirinden farklılık gösterebiliyor. İçinde deniz, hava, kara ve demiryolu olan projelerle karşılaşabiliyorsunuz. Arkas Lojistik olarak müşterilerinin tüm ihtiyaçlarını tek elden çözen bir sistemle devam ediyoruz” diyor.  

9 LOKOMOTİF KİRALAYACAK
Arkas Lojistik hizmetleri grubundaki grup şirketi AR-GÜ, demiryolu taşımalarındaki gücü ile bilinen bir şirket. Diane Arcas, demiryolu taşımacılığını destekleyen bir şirket olduklarını ve bu alanda sürekli iyileştirmeler yaptıklarını söylüyor. Demiryolundaki serbestleşmenin sektörü geliştireceğini ve kendilerinin de lokomotif kiralayacaklarını aktarıyor. Lokomotif taleplerini de netleştirdiklerini, 2018 yılı içerisinde 9 adet lokomotif kiralayacaklarını belirten Diane Arcas, sektörde bir hareketlenme olacağını ancak bunun zaman alacağının altını çiziyor. 

YURTDIŞINDA PAZAR PAYINI ARTIRMAK İSTİYOR
Arkas Lojistik farklı ülkelerde kurduğu ofislerle, bulunduğu ülkelerin önemli oyuncularından biri olmayı hedefliyor. Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Kazakistan, Azerbaycan, Çin ve Yunanistan’da ofislerinin bulunduğunu söyleyen Diane Arcas, özellikle Karadeniz ülkelerindeki varlığı ile sadece bu ülkelerden Türkiye’ye değil diğer ülkelere yapılan taşımalardan da pay almak istediklerini söylüyor. Karadeniz ve Hazar Denizi bölgesini kapsayan alandaki yapılan proje taşımacılığına odaklandıklarını aktaran Arcas, “Proje taşımacılığı için özellikle Kazakistan için önemli. Buraya çok sayıda proje taşımaları gerçekleştiriliyor” diyor. 


DAĞITIM LOJİSTİĞİ HİZMETİ VERİYOR
Arkas Lojistik’in önemli açılımlarından biri de dağıtım lojistiği. Diane Arcas konuyla ilgili olarak, “3-4 tane çok önemli dağıtım ihalesi aldık. PO ve Yurtbay Seramik gibi önemli firmaların dağıtımlarını yapıyoruz. 500’e yakın öz malımız var, 700’e yakın treylerimiz var. Bu yıl 50 treyler daha alacağız. Bunların bir kısmı tenteli olacak. Çekicilerimiz ile hem tenteli treylerleri, hem konteyner taşıyıcıları hem de kapaklı çelik taşımaya uygun açık kasa treylerleri takıyoruz. Dağıtılacak ürüne ve ihtiyaca göre uygun araç la hizmet verebiliyoruz.” diye konuşuyor. 

5 YIL İÇİNDE PARSİYEL TAŞIMALARA BAŞLIYOR
Arkas’ın önümüzdeki dönemde en büyük hedeflerinden biri de parsiyel taşımacılıkta önemli bir yer edinmek. Diane Arcas parsiyel taşımacılık için çalışmaların titizlikle ve acele edilmeden yürütüldüğünü söylüyor ve “FTL (Koli ve paletlerden oluşan tam yük yapmak için 2 yıl önce 20 personel aldık. FTL zamanla parsiyele dönüşecek. Daha karlı bir iş ama riskleri daha fazla. Önce FTL, sonra depo + FTL sonra Türkiye’nin çoğu yerinde dağıtım merkezleri kurarak parsiyele gitmemiz lazım. Bu da bir süreç. Parsiyele geçmek için kapalı dağıtım alanlarının olması gerekiyor. O yüzden FTL ile destekliyoruz o networku kuruyoruz o networkü yüklerin yoğunlaştığı alanlarda kapalı alanlar kurup oradan parsiyele geçeceğiz. Şu anda bu işi çok iyi bilen deneyimleri bulunan personelimiz var. Hemen yapalım dersek yaparız ama bizim de sorumlu olduğumuz bir networkümüz var. Şu andaki hali hazırda müşterilerimize verdiğimiz hizmet kalitesini parsiyelde de verebilecek duruma geldiğimiz zaman piyasaya çıkmayı düşünüyoruz. 5 yıl içerisinde tüm süreçlerinin hazır olduğu parsiyel hizmetlere başlayacağız” şeklinde konuşuyor. 

KARS-TİFLİS-BAKÜ HATTI ARKAS’I BÜYÜTECEK
Diane Arcas, haziran ayında hizmet vermesi planlanan Kars-Tiflis-Bakü hattının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Çünkü biz Hazar Denizi’nde çok aktif olmayı planlıyoruz. Yenice’de demiryolu bağlantımız var ve bu hat Kars-Tiflis-Bakü projesine entegre olacak. Aynı zamanda Kartepe’ye de bağlantı olacak. Dolayısıyla o hat bizim için çok önemli. O hat açıldığı anda Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan gibi ülkelere taşımalarımız artacak. Bizim lojistik terminallerimiz de o hat üzerine kuruldu. Dolayısıyla o hat açıldığında biz çok iyi bir noktaya geleceğiz” diyor.  Operasyonların tümü tamamlandığında Arkas Lojistik, karayolu taşımaları için yaklaşık 3 milyon km’lik mesafe katetmiş ve  7000 adet vagon taşıması ile 100 bin adet elleçleme gerçekleştirmiş olacak.