Analiz

Lojistiğin geleceği İzmir'de konuşuldu

Pegasus Kargo birimi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı, 12 Ekim 2016 tarihinde İzmir’de Tınaztepe Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Lojistik sektörünün uluslararası firmalarının yerli ve yabancı yöneticileri bilgi ve tecrübelerini konu üzerinde eğitim alan öğrencilerle paylaştı. Yoğun katılımın yaşandığı konferansa lojistiğin geleceğine dair önemli konular gündeme getirildi.

Pegasus Havayolları Kargo Direktörü Aydın Alpa Konferansın açılış konuşmasını yapan Pegasus Havayolları Kargo Direktörü Aydın Alpa, lojistik sektöründeki rekabete dikkat çekerek, öğrencilere yabancı dil bilmenin vurguladı. Alpa, günümüz koşullarında öğrencilerin istihdam edilebilmeleri için yabancı dil bilmelerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna Tuna, “İyi uygulamalar verimliliği arttırıyor, sürdürülebilir kılıyor. Çok genç bir üniversitesi olmamıza rağmen ikinci konferansı düzenliyoruz. Köklü bir üniversitenin genç bir bölümü olarak iyi uygulamaları uluslararası boyutta ele alıyoruz” diye konuştu

9 Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hale Ören 9 Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hale Ören ise “Üniversitemiz çok köklü bir üniversitedir. Denizcilik Fakültesi, çok iyi bir eğitim veren bir fakültedir.” Diyerek, konferansın sektör için çok faydalı olduğunu belirterek, “öğrencilerin de bu konferanstan alacakları çok şey var” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından konferansın birinci oturumuna geçildi. Konferansın 1. Oturumunun başkanlığını Doç. Dr. Soner Esmer yaptı. UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Nilan Ganatilaka, Savaş Yaşar, Oktay Öztugran ise konferansın konuşmacıları olarak sıralandı.

Pegasus bir numara UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, konferansta yaptığı konuşmada, “Pegasus üniversitelerle sektörü bir araya getirme konusunda bir numara diyebilirim” diyerek sözlerine başladı. Almanya’da en büyük sektörün lojistik olduğunu söyleyen Erkeskin, şöyle devam etti:

Erkeskin, dijitalleşmenin her alana girdiğini belirterek, şunları söyledi: “Teknolojide öyle noktaya geldik ki bir cep telefonuyla verilen sipariş, dünyanın bir ucundan başka bir ucuna ulaşıyor. Bunun arkasında bir fiziksel altyapının çalışması gerekir. 1985 yılından bu yana lojistik sektöründeyim. Sektör, dünyada çok farklı bir noktaya geldi. Örneğin alibaba.com’dan verilen bir saat Çin’den 5 liraya getiriliyor. Bu ise üç beş günlük süre içinde gerçekleşiyor. alibaba.com 24 saat içinde 14,5 milyar dolar satış yaptı. Türkiye’nin bir yıl içinde yaptığı ihracatın yüzde 10’una denk geliyor.”

“Dijitalizasyon ve elektronikleşmenin sektörde çok kullanılmaya başlandı. Robotlar devreye girdi. Lojistik sektörü tamamen dijitalleşmeye başladı. Klasik anlamdaki hizmetler ortadan kalkıyor. Bize nelerin dijitalleşmesin gerektiğini düşünmek kalıyor. 2030 yılında geldiğimizde şu anda yapılan işlerin yüzde 50’si yapılmıyor olacak” diyen Erkeskin, “Bu dehşet bir rakam. Dolayısıyla bizim her konuda nasıl dijitalleşmesin gerektiğine kafa yormamız ve buna nasıl adapte olabileceğimizi düşünmemiz lazım” dedi.

Lojistik performans endeksinde önde olan ülkelerin yatırımları çektiğini söyleyen Erkeskin, “2016 yılında lojistik performans endeksinde 34. Sıradayız ve işler iyi gitmiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Lufthansa Kargo Genel Müdürü Hasan Hatipoğlu Lufthansa Kargo Genel Müdürü Hasan Hatipoğlu, konuşmasında inovasyon konusuna yer verdi. “Lufthansa grubunda 120 bin kişi çalışıyor. Servis aldıklarımızla birlikte 600 bin kişiye ulaşıyor. Yılda 108 milyon yolcu taşıyoruz. Bir uçağın maliyeti 200 milyon dolara ulaşıyor. Dolayısıyla zorlu bir sektörde karlı olmak zorundasınız. Diğer türlü faaliyetinizi sürdüremezsiniz. Karlılık; verimlilik ve inovasyonla geliyor.” diyen Hatipoğlu, hava kargoda güvenlik ve inovasyon konularına değindi. İnovasyon konusunda bir firma ile anlaştıklarını ve neler yapılabileceği konusunun ele alındığını söyleyen Hatipoğlu, geliştirdikleri yeni projeleri anlattı.

ABDA Cargo Services DMCC Bölge Müdürü Nilan Gunatilaka da GSI lerin havayollarındaki işlevlerinden bahsetti. Yolcu ve kargo kısmında dünyadiki eğilimlerden bahseden Gunatilaka, gerçekleştirdikleri projelerden bahsetti.

Borusan Lojistik Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yaşar, verdikleri hizmetleri anlattı. İran ve Kazakistan taşımalarının Avrupa taşımalarına yaklaştığını söyleyen Savaş Yaşar, denizyolu ve havayolunda ise forwarder hizmeti verdiklerini belirtti. “Yurtdışında kendi ofislerimiz yok, bölgedeki güçlü acentelerle çalışıyoruz” diyen Yaşar, “Hem holding hem de lojistikte modern yönetim sistemlerini uyguluyoruz. 6 sigmanın da bu sistemlerden biridir” dedi.

Damco Doğu Akdeniz Bölgesi CEO’su Okyay Öztuğran Damco Doğu Akdeniz Bölgesi CEO’su Okyay Öztuğran, konuşmasında DAMCO’nun faaliyetlerini anlattı. 4 milyar dolarlık iş hacmine sahip olduğunu ifade eden Okyay Öztuğran, şirketin kendine özgü uygulamalarından söz etti. Türkiye’de üç ana limana yakın bölgelerde üretim yapıldığını ifade eden Öztuğran, dünyanın bilindik firmalarına hizmet verdiklerini belirterek, perakende sektöründeki gelişmeleri ve tedarik zinciri ile olan bağlantısını anlattı. Perakendenin stratejik düşünce yapısına değinen Öztuğran, internet hayatımızda yokken doğrudan alışveriş yapıldığını, şimdi ise internet süreciyle birlikte alışverişin yapısının değiştiğini, bunun da lojistik hizmetlerin yapısını değiştirdiğini ifade etti.

Öztuğran, “Şirketler yeni tedarik coğrafyaları araştırıyor. Dünyanın değişen yapısında maliyet yapısı da değişiyor, değişik coğrafyalara kayma var” dedi. Öztuğran, Omni -Channel sürecinde ise müşterilerin aynı perakendecilerden farklı yollarla alışveriş yaptıklarını ve bu sürecin ölçüldüğünü söyledi. Teknolojinin bu süreçte önemli yer tuttuğunu söyleyen Öztuğran, cep telefonlarının bu kapsamda perakende talebini tetiklediğini ve lojistik süreçlerin de bu talebe göre planlanlandığını ifade etti. Güvenlik, segmentasyon, çevre ve sürdürülebilirlik, sourcig, globalizasyon ise Öztuğran’ın perakende sektöründeki sıraladığı diğer trendler oldu.

İlk oturumun ardından öğrenciler, öğretim üyeleri ve katılımcılar panelistlere sorularını aktardı. Panelistier özellikle dijitalleşme ve gelecekte lojistiği nasıl şekilleneceği ile ilgili soruları yanıtladılar.

Pegasus Havayolları Kargo’nun bu yıl 6.’sını düzenlediği “Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı”nın ikinci oturumu Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Çakabey Denizfeneri Konferans Salonu’nunda gerçekleştirildi. İkinci oturumda oturum başkanlığını Doç. Dr. Gül Denktaş Şakar yaptı. Konferansın ilk konuşmacısı oldu. Demirkan, çok hızlı büyüdüklerini belirterek, şirket hakkında bilgi verdi.

İkinci konuşmacı Yeditepe Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Alp Tuğhan, yeni bir firma olduklarını belirterek, firma hakkında bilgi verdi. Bozulabilir kargo ve savunma sanayi konusunda uzmanlaştıklarını belirten Tuğhan, savunma sanayinde Türkiye’nin dünyada söz sahibi olduğunu, bu noktada lojistiğin büyük önem taşıdığını ifade etti. Neden havayolu taşımacılığını tercih ettiklerine de değinen Tuğhan, en hızlı ve güvenli taşıma şekli olması dolayısıyla daha programlı sevkiyat yaptıklarını belirtti. Bozulabilir kargo, tehlikeli maddde ve savunma sanayi ağırlıklı taşımaları kapsamında detaylı fiziksel kontrol ve fotoğraflı kayıt yaptıklarını söyleyen Tuğhan, genç bir İzmir firması olarak bu işi uluslararası boyutta yaptıklarını vurguladı.

Lojistik öğrencilerini işaret ederek, “Genç arkadaşlarda motivasyon eksikliği hissettiklerini ifade eden Alp Tuğhan, kendilerinin iş kurma ve geliştirme süreçlerini anlattı. Tuğhan, 8 kişilik bir ekiple 2008 yılında işe başladıklarını şimdi ise 8 ofise ulaştıklarını ve çalışan sayısını da arttırdıklarını belirterek, Ege Bölgesi’nde başarılarından dolayı 9 ödül aldıklarını belirterek lojistik öğrencilerine cesaret verdi. Bu noktaya gelmelerinde istihdam ettikleri lojistik mezunu öğrencilerin büyük katkısı olduğunu belirten Tuğhan, öğrencilerin kendilerine güvenmelerinin ve inanmalarının önemli olduğunu söyledi.

Reibel Taşımacılık ve Ticaret Genel Müdürü Arif Badur ise konferansta yaptığı konuşmada, kamyonlar olmasaydı ne olurdu sorusunu sorarak bu konuyla ilgili yapılan bir araştırmanın çarpıcı sonuçlarını paylaştı. Kamyonların olmaması durumunda; gıdadan, sağlık hizmetlerine otel hizmetlerinden toplu ulaşımdaki sorunların artmasına kadar sorunlar çıkacağını söyleyen Badur, beşinci günün sonunda içme suyu bitecek, oteller ve restoranlar kapanacak, okullarda yemek verilmemeye başlanacak ve endüstriyel üretim tamamen duracak senaryosunu paylaştı. Öğrencilere önerilerde bulunan Badur, belirli bir alanda uzmanlaşmanın önemine işaret etti.

BADUR: PTT NEDEN BİR DHL VE UPS OLMASIN Türkiye’nin çok ciddi forwarder firmalara ihtiyacı olduğunu söyleyen Arif Badur, DHL ve UPS örneklerini vererek, Türkiye’nin de böyle firmalara ihtiyaç olduğunu, bunun için şimdi öğrenim gören lojistik öğrencilerinin de bunun gerçekleşmesinde katkı sağlayabileceğini vurguladı.

Pegasus Hava Yolları Operasyon Kontrol Merkez (OCC) Müdürü Ümit Kula şunları söyledi; “Hava taşımacılığında müşterilerimiz olan nakliyecilerin en önem verdiği konuların başında doğal olarak ürünün zamanında, doğru yere ve sağlam olarak gitmesi yer alıyor. Hava kargoda taşınan gönderiler pahalı ürünler olduğu için çok daha hassas olmak zorundayız. Hasarsızlık ve kayıp kargo oranlarımızın ortalamaya göre düşük olması ise bu konudaki çabalarımızın boşuna olmadığını gösteriyor. 11 yıl önce, 2005 yılında faaliyetlerine başlayan Pegasus Kargo olarak bugün yurt içinde 33, yurt dışında 64 olmak üzere 38 ülkede toplam 97 noktada hizmetlerimize devam ediyoruz. Son 5 yılda taşıdığımız kargo %100’den fazla artış gösterdi. 2015 sonu itibarıyla yüzde 17’lik bir büyüme ile taşıdığımız kargo ağırlığı 11.716.948 kg’a ulaştı. 2016 yılında da çift haneli büyümemiz devam ediyor”

Konferansın son konuşmacısı İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Kargo Operasyon ve Pazarlama Müdürü Harun Ay oldu. Havalimanı konusunda bilgi veren Harun Ay, 2015 yılında yüzde 100 Malezyalı ISG firmasının kontrolüne giren hava alanının 2008 yılından 2015 yılına kadar geçen süreçte işlem hacminin arttığını, bu artışta Pegasus Havayollarının büyük katkısı olduğunu söyledi.

“Kargoda her yıl yüzde 11 oranında büyüme var. Hem kargo uçaklarına hem de yolcu hizmetlerinin yanı sıra kargo taşıyan uçaklara hizmet veriyoruz. Bu yıl sonunda 28 milyon yolcu Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan taşınacak. Şu an bir pistimiz var ikinci pistin inşaat faaliyetleri devam ediyor. Pistin uzunluğu 3 bin 750 metre olacak” diyen Ay, şöyle devam etti: “Havalimanımızı İstanbul’un ikinci havalimanı değil, Anadolu Yakası’nın birinci havalimanı olarak görüyoruz. Bu arada Üçüncü havalimanının faaliyete geçmesini de dört gözle bekliyoruz. 260 ile 500 sanayi devi bizim bölgemizde faaliyet gösteriyor. Belli başlı markaların üretim merkezleri de bizim bulunduğumuz bölgede yer alıyor. İstanbul turizm açısından da çok önemli. Hala yurtdışından alaka artarak devam ediyor. Bir süre durağanlık oldu ama bu süreç geride kalmaya başladı. Eylül ayı başı itibarıyla yolcu ve kargo anlamında hareketlilik başladı. İstanbul tarih ve kültürel zenginliklere sahip. Belirli durağanlıklar yaşanıyor ama bunlar elbirliği ile aşılacak. İlk olarak Pegasus Havayolları ile başladık. Şu an 55 havalarına ve 131 destinasyona hizmet veriyoruz. Türkiye içinde de 38 destinasyona hizmet veriyoruz. Belli bölgelerin önemli havayolları Sabiha Gökçen’i kullanıyor. 2015 yılında 28 milyon, 2016 sonunda da 30 milyon yolcuya ulaşacağız.”

Pegasus Kargo Direktörü Aydın Alpa, konferansın düzenlenmesinde büyük emeği geçtiğini belirttiği Pegasus Kargo ekibini sahneye davet ederek teşekkür etti.

Konferensta yapılan çekilişte öğrencilere yurtiçi ve Yurtıdışı uçak bileti verildi.

Çekilişte ayrıca uçak maketi de hediye edildi

Pegasus Kargo Direktörü Aydın Alpa, Transmedya Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakurt’a konferansa sağladığı katkılardan ötürü günün anısına bir plaket verdi.