Analiz

Dünyanın en büyük 10 depolama alanı

1 Boeing Everett Deposu (Washington) Dünyanın en büyük depolama alanı Amerika’da. Washington’daki Boeing Everett Fabrika’sı 4.3 milyon metrekarilik alanıyla dünyanın en geniş depolama alanına sahip. Daha somut anlatmak gerekirse buraya 80 adet futbol sahası sığabiliyor. Hatta biraz da yer kalıyor. Bu depolama alanında Boeing’in ürettiği uçaklar depolanıyor.

2 -John Deere Depo’su , (Illinois) Dünyanın en büyük ikinci deposu da Amerika’da bulunuyor. Burada dünyanın en büyük fabrika parçaları depolanıyor ve Kuzey Amerika’ya dağıtım yapılıyor. Deponun toplam alanı 2.6 milyon metre kare. Buraya 52 adet futbol sahası yapılabilir.

3 Target İthalat Deposu (Washington) Amerikalı ithalatçı firma Target ithal ettiği ürünleri depolamak için Washington’da 2 milyon metrekarelik bir depo kurdu. Firmanın başka bölgelerde de deposu var ama burasa en büyüğü. Buradan diğer depolara dağıtım yapılıyor. Toplam 40 adet futbol sahası kadar alan kaplıyor.

4 Jean-Luc Lagardere Tesisi, (Fransa) Dünyanın en büyük dördüncü depolama alanı Fransa’da bulunuyor. Bu depo dünyanın en büyük uçaklarından Airbus 380’e ev sahipliği yapıyor. 1.3 milyon metrekarelik alana sahip tesis 26 futbol sahası büyüklüğünde.

5 Amazon Dağıtım Merkezi , (Dunfermline , İskoçya) Dünyanın en büyük perakendecisi olan Amazon’un birçok depolama alanı bulunuyor. Bunların en büyüğü İskoçya’daki dağıtım merkezi. Depolama ile ilgili farklı lojistik hizmetin bir arada verildiği bu alanın toplam büyüklüğü 1 milyon metrekare. Bu alana 20 futbol sahası sığabiliyor.

6 Shaw Ulusal Dağıtım Merkezi (Lancashire, İngiltere) İngiltered’deki Shaw lojistik merkezi farklı e-ticaret firmalarının ürünlerinin depolandığı ve dağıtımının yapıldığı merkez. 20 futbol sahası büyüklüğündeki bu dağıtım merkezinin toplam alanı 1 milyon metrekareyi buluyor.

7 Morrisons Dağıtım Merkezi (Sittingbourne , İngiltere) Sittingbourne Morrisons Dağıtım Merkezi, İngiltere’nin en büyük deposu ünvanına sahip. 919 bin metrekarelik alanıyla 18 futbol sahası büyüklüğünde yer kaplıyor.

8 Tesco Dağıtım Merkezi (İrlanda) Tesco’nun 2007 yılında dağıtım için inşaa ettiği bu depolama alanı 863 bin metrekareden oluşuyor. 14 futbol sahası büyüklüğüne eşit.

9 Meyer Werft , Almanya Sadece dünyanın en büyüklerinden biri değil, aynı zamanda en eskisi olan bu gemi tesisi 1795 yılında inşa edildi. Aşağı Saksonya’da bulunan bu depolama alanı toplam 678 bin metrekareden oluşuyor. Gemilerin barınma yeri olan bu alan 13 futbol sahası genişliğinde

10 Tesla Depo (Kaliforniya ABD) Son dönemin ünlü motor üreticisi Tesla’nın Kaliforniya’daki depolama alanı 500 bin metrekare. Elektrikli araçlarıyla ünlü Tesla’nın depolama alanı 10 futbol sahasına eşit.

4.3 milyon metrekarelik depolama alanı olur mu demeyin. Büyük bir kasabayı içine alacak kadar geniş alana sahip bu dev alanlardaki haretlilik şehirlerde bile yok. Kamyonlar, forkliftler, dev hidrolik sistemler, yüzlerce metrelik raf sistemleri, akıllı paketleme ve taşıma sistemleri binlerce çalışan… 24 saat durmayan hareketlilik var buralarda. Üretim dünyada sürekli artıyor. Üretimi artırmak için de farklı bölgelerden ve farklı ülkelerden binlerce farklı çeşit ürün tedarik ediliyor. Üretimin sekteye ugramaması için tedarik süreçlerinin çok iyi işlemesi gerekiyor. Bunun için iyi bir altyapı ve ürünlerin etkin şikilde işlemesi ve depolanması için geniş ve uygun alanlara ihtiyaç var. Yapılan işi büyüklüğü ve verilen hizmete göre bu alanların teknolojisi ve genişliği değişebiliyor. Biz de dünyanın en büyük depolama alanlarını araştırdık. Ortaya birbirinden büyük dev depolar ortaya çıktı. Tabi bunları sınırlandırmak gerekiyordu. Biz de sizin için dünyanın en büyük 10 depolama alanını seçtik. Bu 10 depo alanının toplam büyüklüğünü somut olarak ortaya koymak gerekirse 293 futbol sahasına eşit diyebiliriz.