DAF yenilenen XF ve CF modellerini Hollanda’da gerçekleştirdiği dünya lansmanı ile tanıttı. Yapılan yenilikler ve geliştirmelerle birlikte yeni araçlar kullanıcılarına toplamda yüzde 7 daha fazla tasarruf vadediyor.  Yakıtta elde edilen tasarrufa en büyük etkiyi yüzde 3 ile yeni MX-11 ve MX-13 motorlar yaparken, yenilenen Traxon vitesi ve arka aks sistemi de yakıt tasarrufunda büyük katkı sağlıyor. DAF Test Müdürü Raoul Wijnands, gerçekleştirilen test organizasyonu öncesi yaptığı sunumda araçlarda yapılan yenilikler ve geliştirmeler hakkında bir sunum gerçekleştirdi. 
 

TEK BİR ARAÇ YILDA 5 BİN EURO KAZANDIRACAK

Wijnands, DAF XF ve CF modellerinde verimliliğe odaklandıklarını belirterek toplamda yüzde 7’ye varan bir yakıt tasarrufu sunduklarını aktardı. Wijnands’ın sunumunda yakıt tasarrufunda elde edilen yüzde 7’lik rakamın tek bir araçta sahibine 3 bin Euro’luk tasarruf sağlayacağının belirtilmesi dikkat çekerken, maliyetleri büyük oranda aşağı çeken diğer özelliklerde oldukça önemliydi. Araçların 100 kilogram daha hafif olması bunlardan biri. Wijnands bu sayede tek bir araçta yıllık 600 Euro’luk bir kazanç olacağını aktardı. 200 bin kilometreye çıkarılan bakım aralığı ile servis giderlerinde de yıllık 250 Euro’luk bir tasarruf söz konusu olacak. DAF’ın özen üzerinde durduğu DAF Connect Filo Yönetim Sistemi de tasarrufa, 1.300 Euro’luk bir katkı sağlayacak.
 
LOJİSTİK MALİYETLER DÜŞECEK
Lojistik maliyetlerinin sürekli olarak arttığı ülkemizde verimlilik bir hayli önemli. Karlılıkların azaldığı bir dönemde DAF’ın vadettiği yüzde 7 yakıt tasarrufu ve ek maliyet avantajları Türk nakliyecisinin oldukça ilgisini çekeceğe benziyor. DAF Trucks Türkiye Müdürü Gregor Van Der Mark, Türkiye’deki lojistik maliyetlerin yüksekliğine işaret ederek yeni araçlarla sağlanacak karlılığın çok önemli olduğunu söyledi. Yeni araçların yapılan pazar araştırmaları sonucu geliştirildiğini söyleyen Van Der Mark, bunun için yeni araçların daha düşük yakıt tüketimi, daha düşük bakım maliyetleri ve daha düşük toptan alım maliyeti sunduğunun altını çizdi. Sürücü beklentilerinin de dikkate alındığını ifade eden Van Der Mark, bunun için daha geniş ve sessiz kabin içi, daha konforlu dinlenme alanı, daha iyi ve rahat sürüş özellikleri sunduklarını aktardı.
 
SATIN ALAN DA KULLANAN DA DÜŞÜNÜLDÜ
Yapılan bu geliştirmelerin DAF’ın rekabetçiliğini artıracağını söyleyen Van Der Mark, “Rakiplerimizin önünde yer almak istiyoruz. Euro 6 ile pazarın verimlilikte en iyi markaları arasında ilk 2 sırada yer alıyorduk. Verimliliğimizi daha da artırarak ilk sıraya yerleştik. Bu sayede toplam alım maliyeti en düşük araç ortaya çıktı. Motor, vites kutusu ve arka akslarda yapılan iyileştirmeler oldukça büyük teknik gelişmeler. Bu üçünün verimliliğe katkısı oldukça yüksek. DAF yeni modellerinin tümünü Türkiye pazarında müşterilerine sunacak. İlk önce XF ve CF’in çekici modelleri gelecek. Daha sonra diğer modeller gelecek. Kullanan da satan alan da araçtan çok memnun kalacak. Sürücü sanki bir otelde dinleniyor gibi araçta dinlenebilecek. Sessiz bir araç ve önünde büyük bir pencere. Satın alan için de düşük yakıt tüketimi, düşük maliyet ve düşük giderler… bunlar önemli artılar” diye konuştu.  
 
Verimli taşımacılık ve sürücü konforu konusunda yeni bir standardı temsil eden yeni nesil CF ve XF kamyonlar; motor teknolojisindeki ilerlemeler, yeni tahrik hatları ve aerodinamik optimizasyonlar sayesinde yüzde 7'ye kadar daha düşük yakıt tüketimi sunuyor. Yeni DAF Connect filo yönetim sistemi sayesinde daha da büyük verimlilik artışları sağlanabiliyor. Yeni nesil CF ve XF modellerinde ayrıca daha yüksek taşıma kapasitesi için daha düşük ağırlık ve en yüksek sürücü konforu ve çekici görünüm için güncellenmiş iç ve dış tasarım gibi özellikler bulunuyor.
 
DAHA FAZLA KAZANÇ İÇİN DÖRT DÖRTLÜK YENİLİK
1-Yüzde 7 daha düşük yakıt tüketimi
-PACCAR MX-11 ve MX-13 motor yenilikleri
-Yeni verimli TraXon otomatikleştirilmiş şanzıman
-Daha hızlı oranları olan, yeni, yüksek verimli arka dingiller
-Gelişmiş güç aktarma sistemi yazılım özellikleri
-Aerodinamik optimizasyonlar
2-Daha yüksek taşıma kapasitesi için 100 kg'a kadar daha hafif
-Yeni kompakt Egzoz Son İşlem Sistemi
3-Maksimum çalışma süresi
-200.000 km'ye varan servis aralıkları
-Birinci sınıf kasa yapımcılarının dostu
4-En yüksek taşıma verimi için DAF Connect filo yönetim sistemi


MX MOTORLAR DAHA FAZLA VERİMLİLİK İÇİN GELİŞTİRİLDİ
Paccar MX motorları; hava yönetimi, yeni ve daha da verimli bir turbo şarj, yeni bir EGR sistemi ve yeni bir valf çalıştırma sistemi kullanarak daha da geliştirilmiş. Daha yüksek sıkıştırma oranı ile yeni pistonlar, enjektörler ve enjeksiyon stratejileri olan yeni bir yanma sistemi geliştirilerek, ısıl verimi artırılmış.En düşük yakıt tüketim değerlerini elde etmek için, en yüksek mekanik verimliliği sağlamak amacıyla, yeni yüksek verimli değişken devirli soğutma, direksiyon ve yağ pompaları kullanılmış.
Yeni tahrik hatlarını geliştirirken dikkate alınan önemli ilkelerden biri, sınıfındaki en iyi yakıt tasarrufu sağlamak için motor devrini düşürmek. Motorun devrini düşürmek için Paccar MX-11 ve MX-13 motorların maksimum tork değeri büyük oranda düşürülmüş ve 900 dev/dak'dan itibaren elde edilebiliyor. Ürün portföyünün en güçlü üyesi olan 390 kW/530 hp PACCAR MX-13 motor, 1000 dev/dak'da 2600 Nm tork üretiyor.

VERİMLİK YENİ VİTES KUTUSU İLE DESTEKLENİYOR

En yeni nesil TraXon otomatikleştirilmiş şanzımanlar, yeni CF ve XF serisinde standart olarak sunuluyor. 12 vitesli model standart ve 16 vitesli model isteğe bağlı olarak alınabiliyor. Daha düşük sürtünme kayıpları, daha da hızlı vites büyütme kabiliyeti ve EcoRoll'un kapsamlı olarak kullanımı ile en düşük yakıt tüketimi elde ediliyor. Sessiz ve sarsıntısız çalışma ve hassas debriyaj çalışması da sürücü konforunu artırıyor. Şanzıman devir aralığının genişletilmesi, daha hızlı tahrik hatları kullanıldığında bile üstün manevra kabiliyeti sağlıyor.  

YÜKSEK VERİMLİ ARKA DİNGİL TASARIMLARI
Arka dingil tasarımları daha da geliştirilmişt ve tahrik hattı özelliklerine bağlı olarak yalnızca 1000 - 1040 dev/dak'da 85 km/saat seyir hızlarında 2,05:1'e kadar devir düşürme imkânı sunuyor. Yeni nesil arka dingil diferansiyellerinde tamamen yeni bir mahruti dişli ve pinyon tasarımı kullanılmış. Son derece düşük gürültü seviyeleri ile en yüksek dayanıklılık ve verimlilik amaçlanmış. En yeni teknolojilerin kullanıldığı taşlama işlemini içeren yeni üretim yöntemi, bunun elde edilmesinde büyük rol oynuyor. Arka dingillerde düşük viskoziteli yağlar ve daha düşük yağ seviyelerinin kullanılması ve düşük sürtünmeli poyra rulmanları da yüksek yakıt verimliliğine katkıda bulunuyor.
 
GELİŞMİŞ GÜÇ AKTARMA SİSTEMİ YAZILIM ÖZELLİKLERİ
Yeni CF ve XF tamamen yeni bir elektrik ve elektronik yapıya kavuşmuş. Özel bir tahrik hattı entegrasyonuna ayrılmış yeni bir araç kontrol ünitesi eklenmiş. Bu ünitede Dynamic Cruise (Dinamik Seyir) gibi gelişmiş EcoRoll ve Hız Sabitleyici işlevleri bulunuyor. Bu yeni özellik, hız sabitleyici sistemini farklı sürüş koşullarına göre uyarlıyor. Tahmini Hız Sabitleyici ve EcoRoll'un daha da entegre hale getirilmesi sayesinde PCC, artık yokuş yukarı çıkarken EcoRoll'u daha erken bir aşamada etkinleştirebiliyor.

GÜÇLENDİRİLMİŞ MOTOR FRENİ
Motor performansının yanı sıra, Paccar motor freninin performansı da geliştirilmiş. Paccar MX-11 motorun maksimum frenleme gücü 320 kW’tan 340 kW gibi çok büyük bir değere çıkarılmış. Dahası, 1000 ile 1500 dev/dak'daki frenleme kuvveti yüzde 20 artmış. MX-13'ün maksimum frenleme gücü 360 kW üzerinde ve önemli bir aralık olan 1200 - 1500 dev/dak arasında frenleme gücü yüzde 30'a kadar artmış. Düşük devirlerdeki etkileyici frenleme gücü sayesinde daha az vites değiştirmek gerekiyor ve sürücü konforu da Pacaar Motor Freninin performansından yararlanıyor.

VERİMLİLİĞE AERODİNAMİK KATKI

Mümkün olan en düşük yakıt tüketimini elde etmek için araç aerodinamik özellikleri CF ve XF'teki yeni güneşlik ile geliştirilmiş. Ayrıca yeni XF'te kamyon çevresinde, motor bölmesine kadar ve motor bölmesi de dâhil olmak üzere en iyi aerodinamik özellikleri sağlamak için ızgaranın arkasında tekerlek davlumbazı uzantıları ve akış kılavuzları kullanılmış. Yeni ızgaradaki kapatma parçaları sürtünmeyi azaltıyor ve mümkün olan en iyi aerodinamik özelliği sağlamak için kabin ile şasi arasında yeni boşluk kapatma parçaları bulunuyor.

100 KG'A KADAR DAHA HAFİF
DAF yeni CF ve XF için tamamen yeni ve kompakt bir Egzoz Son İşlem Sistemi (EAS) geliştirmiş. Bu sistem diğer seçeneklerin yanı sıra daha büyük yakıt deposu hacimleri, kompresörler, takım kutuları veya vinç ayakları gibi özellikler için fazla şasi hacmi sağlıyor.
Gelişmiş alt katman teknolojisi, EAS ünitesinin toplam hacminin yüzde 40 azaltılmasını sağlamış. Bu da ters basınç, kül temizleme aralıkları veya DeNOx verimliliğinden ödün vermeden yapılıyor. Hatta kompakt kutu daha hızlı ısınarak motorun daha hızlı çalışabilmesini ve en verimli yakıt tüketim haritasının olduğu aralıkta daha sık çalışmasını sağlıyor.
EAS ünitelerinin kompakt yapısı sayesinde, özel uygulamalar için DeNOx katalitik konvertör ve Dizel Partikül Filtresinin artık ayrılmasına gerek yok. Bu da verimliliğe katkıda bulunuyor. Yeni ultra kompakt EAS ünitesinin başka bir avantajı ise 50 kg daha hafif olması. Motor ve şasi ağırlık optimizasyonları gibi ek önlemler sayesinde yeni CF ve XF'in araç ağırlığı toplam 100 kg azaltılmış. Bu da 100 kg daha fazla yük kapasitesi ve/veya daha az yakıt tüketimi anlamına geliyor.
 
MAKSİMUM ÇALIŞMA SÜRESİ
Yeni DAF CF ve XF'in servis aralıkları 150 binden 200 bin kilometreye çıkarılabiliyor. Yeni EAS ünitesi, kompakt boyutlarına rağmen hala üstün özelliklere sahip. Bu özellikler sayesinde kül temizleme aralığı 500 bin kilometreye kadar uzayabiliyor ve bu da müşteri için maksimum kullanım süresi sağlıyor.
 
DAF CONNECT FİLO YÖNETİM SİSTEMİ
DAF Connect, operatöre araçlarının ve sürücülerinin performansı hakkında gerçek zamanlı bilgiler sunuyor. Bu sistem isteğe bağlı olarak alınabiliyor. Aracın konumu, yakıt tüketimi, toplam kilometresi, filo kullanım oranı ve rölanti süresi hakkındaki bilgiler, müşterilerin ihtiyaçlarına göre yapılandırılabilen çevrimiçi panoda açık bir şekilde gösteriliyor.
 Kullanıcı dostu pano, filodaki araçları ve sürücüleri karşılaştıran güncel ve eski verileri içeren kapsamlı yakıt raporları sunacak şekilde yapılandırılabiliyor. Gerçek Zamanlı Filo Görünümü özelliği, filonun konumu hakkında gereken tüm bilgileri sağlayarak araç ve sürücü için kat edilen mesafeler, rotalar ve sürüş süresi de dâhil olmak üzere en iyi planlamanın yapılmasını sağlıyorr. Operatörler hız, rota, konum ve yakıt tüketimi gibi değerlerde sapma olduğunda otomatik tanımlanan uyarılar alarak filo performansını hemen artırabiliyor.
 DAF Connect, araç kullanım oranını en iyi seviyeye getirirken işletim maliyetini düşürüyor ve lojistik verimliliği artırıyor. DAF Connect ayrıca taşıma operatörünün onarım ve bakım programlarını en verimli şekilde planlamasını ve DAF Connect'i kullanarak DAF tarafından verilen özel danışmanlık hizmetinden yararlanmasını da sağlıyor.
 
ŞIK VE ETKİLEYİCİ TASARIM
 Yeni CF ve XF sürücünün rahatını düşünerek tasarlanmış. Her noktaya kolayca ulaşılabiliyor. Aracın iç hacmi de oldukça iddialı. XF Super Space Cab 12,6 m3 üzerinde toplam hacim sunuyor. Yeni iç döşeme, Yeni Sıcaklık ve Klima Kontrolü (HVAC), Yeni Exclusive Line, Geliştirilmiş gösterge paneli ve pano yerleşimi ve tak ve çalıştır tipte sürücü tercih anahtarları sürücülerin rahatlığını artıracak özellikler olarak sunuluyor. Yeni DAF CF ve XF'in içine girdiğinizde kaliteli ve konforlu bir kabinle karşılaşıyorsunuz. Pano, koltuklar, perdeler, minderler ve yan ve arka duvarlardaki yeni, sıcak ve şık renkler iç mekâna harika bir görünüm kazandırmış ve her sürücünün kendini lüks ve konfor içinde hissetmesini sağlıyor. Pano ve arka duvardaki XF piyano siyah süslemeler, iç mekâna ekstra bir dokunuş veriyor. 

YENİ SICAKLIK VE KLİMA KONTROLÜ
Yeni DAF CF ve XF'te sürücünün son derece kolay bir şekilde çalıştırabileceği tamamen yeni, otomatik sıcaklık ve klima kontrol sistemi (HVAC) bulunuyor. Sistem ayrıca en yüksek yakıt tasarrufunu da sunuyor. Bunun nedeni, yeni akıllı kontrollü klima sisteminin maksimum soğuk ve sıcak havayı karıştırmak yerine yalnızca istenen sıcaklığa erişmek için gereken miktarda hava soğutarak daha az enerji tüketmesi. Gereksiz hava soğutmayı engellemek için evaporatör de akıllı bir şekilde kontrol ediliyor. Molalarda veya geceleri kabini ısıtmak için yeni tam otomatik HVAC kontrol sistemi motordan artan ısıyı kullanıyor, yakıt tasarrufunu artırıyor. En yüksek sürücü konforu için yeni sıcaklık ve klima kontrol sistemleri yeni sıcaklık ekranı olan yeni arka duvar panelini kullanarak da çalıştırılabiliyor.

YENİ EXCLUSIVE LINE

En yüksek donanım seviyesi olan Exclusive Line konyak renkli gösterge panosu, kapı panelleri (XF) ve deri koltuklar ile şık ve parlak havalandırma çıkışları ile öne çıkıyor Lüks CF ve XF modellerinde deri direksiyon simidi standart olarak sunuluyor. 

GELİŞMİŞ SÜRÜCÜ BİLGİLERİ VE KULLANIM KOLAYLIĞI

Daha çağdaş ve çekici bir görünüm ile okuma kolaylığı için gösterge paneli yeni yazı tipi ile yeniden tasarlanmış. Sürücü Bilgi Paneli gibi işlevler geliştirilmiş ve sürücüye kalan sürüş ve dinlenme sürelerini göstermek için bir takograf sayacı kullanılmış.
Bu özellik ve sürücünün panodaki anahtarları isteğine göre yerleştirebilmesini sağlayan sürücü tarafından ayarlanabilir anahtarlar (MUX), konfor ve verimliliği artırıyor. MUX anahtarları aynı zamanda üstyapının çalışması ile ilgili ek işlevlerin veya soğutma cihazı ve vinç ayağı destekleri gibi bileşenlerin en iyi şekilde yerleştirilebilmesini sağlıyor.
Sürücüler panonun orta kısmındaki yeni iç aydınlatma anahtarından yararlanıyor. Böylece DAF'ın üstün kayar masası ve benzersiz depolama alanı da etkilenmemiş oluyor. Yeni iç aydınlatma anahtarı "gece sürüşü" ve "dinlenme" modları için ışığı kısma imkânı ile kullanım kolaylığı sunuyor. Hızla ilgili tüm işlevler (hız sabitleyici, tahmini hız sabitleyici ve uyarlanabilir hız sabitleyici dâhil) artık direksiyonun sağ tarafında mükemmel ve mantıksal bir şekilde gruplar haline getirilmiş ve mükemmel bir insan-makine arabirimi elde edilmiş.

GÖZ ALACAK TASARIM

DAF; yeni CF ve XF'teki çok sayıda yeniliği vurgulamak için aracın dışı hafif ve şık öğeler ile zenginleştirmiş. Bunlardan biri de sürücüyü lüks iç mekânda karşılayan (XF) kapı basamağındaki kimlik plakası. Krom harfleri olan yeniden tasarlanmış DAF logolu yeni DAF isim plakası, kamyonun kalitesini temsil ediyor. Tampon ve güneşlikteki süslemeler, ızgaradaki dekoratif şeritler ve yeni ızgara petekleri, XF'in dış görünüme zenginlik hissi katıyor.




ÜRETİM BAŞLANGICI
Yeni CF ve XF 4x2 çekici ve kamyon yapılandırmaları, itici dingilli ve yeni hafif süspansiyonlu (- 29 kg) 6x2 çekici FTG, 18 inç jantlı ve itici dingilli FTP ve tek bağlantılı öndeki arka dingilli (FAR) 6x2 kamyonun üretimine 2017 yazında başlanacak. Sonbaharda başka modeller bunu takip edecek.
 

 

 

Transmedya olarak Hollanda'da gerçekleştirilen test sürüşüne katıldık. Transmedya Genel Koordinatörü Mutlu Doğan araçları test etti.