Scania 2010 yılında satış rekoru kırdı. Geçtiğimiz yıla oranla satışlarını yüzde 212 artıran marka, toplamda 2 bin 500 adetlik satış rakamına ulaşarak ithal pazarda birinci olurken, toplam pazarda ise yüzde 10 payla üçüncü sıraya yerleşti.

Türkiye en fazla Scania satılan ülkeler arasında ise 6. sıraya yükseldi. Doğuş Otomotiv düzenlediği basın toplantısıyla 2010 yılı satış rakamlarını açıkladı. Basın toplantısına Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu ve Scania, Krone, Meiller Genel Müdürü Tolga Senyücel katıldı. Ali Bilaloğlu, tüm markalarının sektörün üzerinde bir büyüme gösterdiğini belirterek, markalarının farklı alanlarda rekorlar kırdığını aktardı.

Scania’nın sektörün üzerinde bir büyüme gösterdiğine dikkat çeken Bilaloğlu bunun nedenini ise “Çünkü örnek teşkil edecek uygulamalarımızın meyvelerini alıyoruz. Satış sonrası hizmetlerimizin kalitesi, ücretsiz sürücü eğitimlerimiz, sosyal sorumluluk projemiz, örnek yetkili satıcılarımız, Scania’nın; düşük işletim maliyeti, yüksek ikinci el değeri gibi faktörler Scania’ya bu tarihi rekoru getirdi” diye açıkladı. Krone ve Meiller satışlarının da sektörden daha fazla bir büyüme gösterdiğini ifade eden Bilaloğlu, Krone’nin yüzde 167 büyüme ile 550, Meiller’in ise yüzde 233 büyüme ile 447 adet satış gerçekleştirdiğini söyledi.

Tolga Senyücel ise markaların satış rakamlarını detaylarıyla anlattı. 2010 yılının gelişim ve değişimlerle dolu bir yıl olduğunu aktaran Senyücel, 2010 yılı 16 ton üzeri ağır vasıta satışlarının, 33 bin 393 adet satışın gerçekleştiği 2006 yılının yüzde 24 altında gerçekleştiğini söyledi. Scania’nın ithal pazarda en yakın rakibinden yüzde 40 daha fazla satış gerçekleştirdiğinin altını çizen Tolga Senyücel, ithal pazarda satılan her 3 araçtan birinin Scania olduğunu belirtti. 2003 yılından ithal pazarda liderlik koltuğuna oturduklarını ve 8 yıldır da bu liderliği kimseye bırakmadıklarını aktaran Tolga Senyücel, 2010 yılında liderliğin iyice pekiştiğine vurgu yaptı.

Başarının sadece satışlarla sınırlı kalmadığını da anlatan Senyücel, “Scania satış sonrası hizmetler alanında 70 bin araç girişi, yüzde 93 müşteri memnuniyeti, yüzde 90 parça bulunabilirliği, 22 servis noktası, 24 saat acil yol yardım aracı, 24 saat acil yardım hattı, 700 kişiye ulaşan ağır ticari araç teşkilatı ile ana performans göstergelerinde niteliksel ve niceliksel gelişim ve rekorlar kaydetmiştir” dedi.

Tolga Senyücel, Krone ve Meiller satışlarının da tahminlerinin üzerinde bir büyüme gösterdiğini söyledi. Treyler sektöründe toplam bin adetlik satış rakamına ulaştıklarını kaydeden Senyücel, “Toplamda 556 adet satış rakamına ulaşan Krone markamız treyler sektöründe bir önceki yıla oranla yüzde 167 oranında yükselttiği satışları ile toplam pazarın büyüme hızından daha hızlı büyüdü. 196 adetlik satış ile aynı zamanda en çok tercih edilen frigorifik treyler markası olan Krone marka imajını da sağlamlaştırdı” diye konuştu.

Meiller’in ise sektörün 2 katından fazla bir büyüme gösterdiğine dikkat çeken Senyücel şunları söyledi: “İnşaat araçları sektörü yüzde yüz bir büyüme gösterirken, Meiller 447 adetlik satışla yüzde 233 oranında büyüdü. Meiller; yüksek ürün kalitesi, dayanıklılığı, yarattığı operasyonel verimlilik, işletme ekonomisi, yüksek 2. El değeri ile damper sektöründe ciddi talep gören, fark yaratan bir marka olmuştur. 2010 yılında satış başarılarımıza ilave olarak yapılanma çalışmalarına da hızla devam ettik ve yetkili satıcı sayısını 7’ye yetkili servis sayısını ise 8’e çıkardık.” Soruları da cevaplandıran Tolga Senyücel, 2010 yılında araç tedariği konusunda sektörün sıkıntı yaşadığını da anlattı. Araç sıkıntısı yaşamamamış olsalardı 700 adet daha fazla satış gerçekleştirebileceklerini söyleyen Senyüce, 2011 yılında satışlarını yüzde 10 oranında artırmayı hedeflediklerini açıkladı.

2010 RAKAMLARI SCANIA:

Toplam satış: 2.500 Çekici satışı: 2.330 Kamyon satışı: 170 İthal pazar payı: %40 ile 1.sırada Toplam pazar payı: %10 ile 3. Sırada Bir önceki yıla satış oranı: +%212 KRONE Toplam satış: 556 Frigorifik treyler satışı: 196 Bir önceki yıla satış oranı: +%167 MEILLER Toplam satış: 447 Bir önceki yıla satış oranı: +%233