Knorr-Bremse tarafından EBS sistemi elektronik kontrol ünitesine programlanan Gövde yükseltme emniyet fonksiyonu (Body Lift Emergency Function (BLEF)); damperli yarı römrok araçlarda, yük boşaltma operasyonu sonrasında damper gövdesi yükseltilmiş olan aracın hareket etmeden önce indirilmemiş olması durumunda, yarı römork servis fren sistemine frenleme yaptırarak aracın seyrine devam etmesini engelleyen bir yazılım.

Yazılımın nasıl çalışıyor?

Araç üreticisi fren parametreleri bilgilerini EBS fren sistemi elektronik kontrol ünitesine yüklerken kullandığı yazılım üzerinden bu fonskiyon aktive ediyor. Sistem, araç üzerinde gövdenin yükseltildiğini gören, bir mekanik elektrik anahtarı veya sensör ile yükselme operasyonunu algılıyor. Daha sonra eğer araç operasyon sonrası gövde indirilmeden sürülmeye başlanırsa EBS fren parametreleri yükleme yazılımında müsade edilen hıza geldiğinde tam olarak maksimum kuvvette servis freni ile frenleme yapıyor. Bu etki 30 sn kadar devam ediyor.

Ayrıca yazılımda 25 km/h saate kadar devreden çıkış hızı tanımlanıyor. Yani araç müsade edilen hızdan maksimum 25 km/h saat hıza gelinceye kadar 30 sn içerisinde fren yapıyor. Fren yazılımı üzerinden devreden çıkma hızı, 10 ila 25 km/h değerleri arasında ayarlanabiliyor. Eğer şoför 30 sn’den önce devre dışına çıkma hızını geçerse fonksiyon devre dışı kalıyor. Bunun dışında 30 sn süre kısıtı geçerlidir.

Müsade edilen devreye girme hızı; yazılımda aracın eğimli bir arazide gövdesinin  yükseltildiğini ikaz veren sistemin devre dışı olma hızının yüzde 75 olarak tanımlanıyor. Bu değer 12 km/h olarak tanımlıdır. 4 ila 15 km/h olarak ayarlanabilir. Bu durumda fonksiyonun devreye girme hız aralığı 3 ila 11,25 km/h oluyor.

Firmalara Önerilen Alternatif Güvenlik Sistemi

Knorr-Bremse, açık damper kazaların önlenmesinde bünyesinde geliştirmediği ancak çalışanların sahada elde ettikleri bilgilerden yararlanarak ortaya çıkan önlemler var. Firmalara önerilen alternatif güvenlik sistemleri şöyle:  .

  • Damperi kaldıran silindiri yükseltme işlemini kontrol eden hidrolik yön kontrol valfi hava uyarılıdır. Damper hidrolik silindiri şoför kabininden alınan PTO devreye sok sinyali ile kalkar gene şoför kabininde bulunan havalı valf ile hızlı veya yavaş indirme yapar.
  • Eminyet sistemi belirtilen hız limiti aşılınca hidrolik yön kontrol valfinin yavaş ve hızlı indirme yapan pnömatik uyarı havası girişine hava vererek silindirin seyir esnasında hiç kalmamasını sağlar veya silindir yükseltilmiş unuturulsa belli bir hızdan sonra indirir.
  • İlgli valfe verilen sinyal; EBS fren sistemlerinin bir özelliği olan belirli bir hızdan sonra hava veya elektrik sinyali çıktı veren ISS(integrated speed switch) fonksiyonun bir özelliğidir.